FERRAGOSTO – belangrijkste Italiaanse feestdag – 15 augustus

La bandiera Italiana

op alle Italiaanse feestdagen wappert bij ons in Pertegada de Italiaanse driekleur

De Italianen hebben dit jaar een beetje pech, want de belangrijkste nationale feestdag Ferragosto op 15 augustus valt dit jaar in het weekeinde.

Door iedereen wordt uitgekeken naar Ferragosto en voor menigeen wordt de zomervakantie rondom deze datum gepland. Valt 15 augustus midden in de week dan nemen veel Italianen één of meerdere ponte (brugdag). Op deze feestdag staat het bedrijfsleven eventjes stil, maar bruist Italië op een andere manier.

Het fascistische regime in Italië (vanaf 1920) heeft deze feestdag nog sterker op de kaart gezet door op deze dag aan alle Italianen grote treinkortingen of zelfs gratis treinreizen aan te bieden. Traditioneel trekken de Italianen op deze dag er massaal op uit, maar nu met de auto met dichtgeslipte wegen als gevolg.

Geschiedenis
il tramonto mariaHet ontstaan van Ferragosto kent zowel een heidense als een religieuze achtergrond. Keizer Augustus heeft in 18 vóór Christus Feriae Augusti ingevoerd, een rustdag om het einde van de oogst te vieren en even bij te komen van de noeste arbeid. Zijn oorspronkelijk eigen naam was Octavianus (Octo=acht) dus de achtste maand van het jaar werd naar vernoemd naar deze eerste keizer van het Imperium. Later werd deze keizer in plaats van Octavianus vaker keizer Augustus genoemd.

In het jaar 582 werd door Keizer Mauritius het feest van Maria-ten-Hemel-Opneming officieel ingevoerd in het Byzantijnse Rijk. In de zevende eeuw werd dit feest ook door de Roomse kerk overgenomen.

Maria processies
In vrijwel alle dorpen en steden worden festiviteiten, activiteiten en feestavonden georganiseerd, veelal afgesloten door een vuurwerkshow. Ook in ons dorp Pertegada wordt Maria-Hemelvaart uitgebreid gevierd. De jaarlijkse San Antonio festiviteiten (die 3 weekeinden duren) genoemd naar de patroonheilige St. Antonius worden traditiegetrouw afgesloten op 15 augustus, Ferragosto. Na de speciale mis wordt tijdens een processie het Maria-beeld door het dorp gedragen en na afloop is het flink eten, drinken en feesten.

BUON FERRAGOSTO !!!!!

 

maria

het begin van de Maria-processie in Pertegada

Vliegshow boven het strand
In ons buurdorp, de badplaats Lignano werd jarenlang werd op 15 augustus een spectaculaire vliegshow gehouden met als hoogtepunt de nationale trots van Italië, het stuntteam Frecce Tricolori. Sinds vorig jaar vindt dit jaarlijkse spektakel al in juli plaats. Ook dit jaar waren we getuige van de spectaculaire en kleurrijke stuntenvliegers (klik hier voor de fotoreportage). Maar goed dat dit niet meer op 15 augustus plaatsvindt. Er is tijdens Ferragosta al zoveel te beleven en wij van il Tramonto willen overal met onze neus (en fotocamera) vooraan staan. Ook dit jaar zullen we de lezers van onze blogs laten meegenieten van onze belevenissen tijdens Ferragosta 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *