Wat hebben rood ondergoed en bonenschotel met elkaar te maken?

il tramonto oudjaar 17We lopen inmiddels al een paar jaartjes mee om een goede indruk te krijgen van de Oud & Nieuw Tradities. Onze ervaring beperkt zich weliswaar tot Noord-Italië maar biedt voldoende inspiratie om hier een blog aan te wijden.

Familie en vrienden
Net als Kerst wordt de jaarwisseling in Italië over het algemeen uitgebreid gevierd en uiteraard niet zonder een rijk gevulde tafel met vele gerechten. Dus denk maar niet dat er vanaf komt met een fondue-, gourmet- of een steengrilavond! Italianen vieren het aanbreken van het nieuwe jaar zelfs vaak niet eens thuis, echter in een restaurant, geregeld met live muziek en dans. La Cena di San Silvestro (Oudejaarsavonddiner) is in ieder restaurant in Italië een begrip. Waar de Kerst intiem met eigen familie wordt gevierd, wordt de jaarwisseling in ieder geval met een mix van familie en vrienden doorgebracht.

il tramonto lenticchie

bonenschotel van linzen met Cotecchino, een gevulde varkensworst

Wat staat op het menu?
Vis speelt meestal een hoofdrol tijdens ‘la cena’. Wij keken dan ook de eerste keer vreemd op dat na de antipasti (voorgerechten), de primo (pasta of risotto) en secondo (hoofdgerecht) er nog een aanvullend vleesgerecht kwam: Cotecchino (vette varkensworst) of Zampone (gevulde varkenspoot) met lenticchie (linzen)! De linzen symboliseren de rijkdom aan geld; iedere linze zou een muntstuk vertegenwoordigen. Hoe meer linzen je opkrijgt, des te groter je rijkdom het komende jaar zal zijn. Kun je je voorstellen: een bord vol met bonen en stukken vette worst ná een maaltijd waarvan je buik, nauwelijks bekomen van de rijke kerstmaaltijden, op het late tijdstip op Oudejaarsavond al strak stond. Maar ja, wie durft de belofte van rijkdom af te slaan……….

Vuurwerk
Opvallend is dat er – in vergelijking met Nederland – weinig individueel vuurwerk wordt afgestoken. Het eerste jaar hebben wij ons na vijf zielige vuurpijtjes die drie straten verderop werden afgestoken om kwart over twaalf weer in huis teruggetrokken. Inmiddels weten we dat het vuurwerk vaak centraal en alleen in de grotere plaatsen wordt afgestoken. Merkwaardig is wel dat menig vuurwerkspektakel niet om klokslag middernacht plaatsvindt, maar bijvoorbeeld om half één of één uur. Tijdens onze eerste ervaring in de badplaats Lignano stonden wij vanaf middernacht tot kwart voor één met een fles prosecco in de hand drie kwartier te koukleumen in afwachting van de vuurwerkshow op zee. Al was ‘t wel het wachten meer dan waard (klik hier voor een impressie)

onderbroeken_slipjes_ad smets_0908Rood ondergoed
Verder zie je al lang voor de kerstdagen overal rood ondergoed in de etalages hangen. Zelfs bij de Lidl bakken vol in de aanbieding. Alhoewel de kleur rood echt een kerstkleur is, draagt menige Italiaanse vrouw op oudejaarsnacht rood ondergoed. Volgens hen brengt dit geluk in het nieuwe jaar. Over de oorsprong van dit fenomeen zijn de meningen verdeeld: het zou ontstaan kunnen zijn in China, maar het ook iets te maken kunnen hebben de kleur van het hart, het bloed en vruchtbaarheid. Wel vreemd dat we nog geen rode onderbroek voor mannen hebben gevonden. Waarschijnlijk gaat men ervan uit dat die per definitie vruchtbaar zijn!

In de rest van Italië
Menige Italiaan verhaalt over zijn ervaring in andere delen van zijn land. Er zijn streken waar het traditie is om klokslag middernacht oude spullen uit het raam te gooien, wat symbool staat voor vergeten van het verleden en de negatieve dingen. Het is tijd voor nieuwe spullen, een frisse start: Anno Nuovo, Vita Nuova (een nieuw jaar, een nieuw leven). Elders moet bij het slaan van 12-uur bij iedere slag een druif gegeten worden. Twaalf druiven staan symbool voor 12 maanden geluk en voorspoed.

Un brindisi – Proost!
Vanzelfsprekend is de proost, il brindisi, onuitwisbaar. Met een glas prosecco in de hand wordt Buon Anno (een goed, gelukkig jaar) gewenst. Veel gekus (ook de mannen onderling) en hier en daar pinkt men een traantje weg. Een jaar om snel te vergeten of juist een jaar met dierbare herinneringen?

il tramonto oudjaar 16

un brindisi per il anno nuovo, een proost op het nieuwe jaar

De Italianen hebben het er maar druk mee, met feestvieren. Want na de Kerst en de Jaarwisseling volgt op 6 januari al weer het volgende feest op de agenda: La Befana. In Nederland begint traditiegetrouw de dieetmaand op 2 januari. In Italië wordt het lijnen uitgesteld tot na dit Driekoningenfeest. Op 7 januari begint dan weer het normale leven, de jeugd gaat naar school en degene die werk heeft gaat weer naar het werk. Er wordt weer minder gegeten, althans tot Carnaval in februari! Althans, dat zegt men, de praktijk is anders want Italianen vinden eten veel te belangrijk om het te laten of te minderen.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

2 comments

 • Rob Heijdra

  Wat een mooi en leerzaam verhaal en gecombineerd de foto’s een genot om te lezen

 • Jacqueline Thijssen

  Hè Sjaak,
  Een leuk verhaal, zelf denk ik dat ieder land zijn eigen traditie heeft.
  Nederland met zijn oliebollen, appelbeignets, nonnenvotten, strikken, appelflappen etc.
  Spaanstalige landen Oud op Nieuw champagne en witte druiven.
  Maar over dames en heren lingerie kan ik je niet vertellen of een bepaalde kleur geluk, vruchtbaarheid etc hier aan de orde is.

  Fijne jaarwisseling in rood.
  Ook voor Ad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *