Befana di Pertegada

Over La Befana en de jaarlijkse heksverbranding op 6 januari hebben we al heel wat keren bericht. Steeds vaker worden we benaderd door mensen die dit unieke feest een keer willen meemaken.

We hadden deze keer een net aantal mensen te gast, een aantal dat behapbaar was voor onze woonkamer en paste bij de vrije tijd die we hadden om hapjes voor te bereiden. Gelukkig was het weekend en hadden we mogelijkheden om ook nog iets lekkers te koken voor na het feestelijke spektakel.Lagen we met oud en nieuw op tijd in bed, deze keer mochten we tot diep in de nacht opruimen en al een begin maken met poetsen. Wat was het gezellig en iedereen heeft genoten. Wij hadden naast de importeurs van de wijnen van deze regio, FriulVin, ook twee wijnboeren met hun gezin op bezoek.

wijnboer te gast: bracht geen wijn mee, maar een groentenkado…..

Je zou denken dat ze wijn meenemen voor die avond, toch? Niets is minder waar. Gelukkig hadden we van de ene wijnboer de winnende ‘il Tramonto Gondola d’Oro 2016’, een verrukkelijke prosecco, als aperitief en van de andere wijnboer, winnaar van de Gondola d’oro 2015 met de Rosso Majon, een heerlijke Chardonnay voor bij andere hapjes.

Vrijwilligers bouwen aan de 25 meter hoge brandstapel
De heks was deze keer ook al snel gevonden waardoor de vrouwen in ons dorp gelukkig weer snel buiten durfden te komen (een grapje dat hier altijd rondwaart rond de tijd dat de brandstapel wordt opgebouwd).

Het spektakel was geweldig en het vuurwerk was uniek. Het waren werkelijk fantastische composities van vormen die super hoog de hemel opsierden en dat op de maten van verschillende muziekstukken. De duizenden bezoekers waren bij ieder onderdeel super enthousiast en applaudisseerden luid onder het spontane ‘bravi’ geroep.

Onze tuin: met dank aan Renzo Rosa Bian die in onze tuin achterbleef vanwege z’n hond die erg bang was voor het vuurwerk.

Zo, het zit er weer op en het normale leven is teruggekeerd. Voorlopig geen feesten in het verschiet en de dis voorlopig gevuld met kliekjes van de afgelopen feestdagen, oh ja en veel groente! Mmm, ook erg lekker.

Klik hier voor een eerdere blog over de achtergrond en een fotoreportage van de heksverbranding

Naschrift: Het kan ook anders lopen en als directe en nabije buren van dit geweldige spektakel moet je soms zelfs offers brengen. De drijvende brandstapel van de heks was vorig jaar door de enorme storm vlot geraakt en richting zee afgedreven. Met een boot hebben ze de enorme toren de dag erna weer opgehaald. Gelukkig was het vlot niet omgeslagen en zo kon een paar dagen later alsnog het spektakel plaatsvinden, al waaide het nog behoorlijk stevig vanuit het westen (de Libeccio) waardoor onze tuin flink onder de brandende resten terecht kwam. Een paar buitenlampen waren doorgebrand, een tafelkleed en andere zaken konden we weggooien en een jammer bijkomend nadeel was toch wel dat vele cactussen die waren ingepakt vanwege een dreigende kougolf het niet gered hebben doordat de doeken op vele plaatsen waren doorgebrand en de kou en sneeuw er doorheen konden. Met als gevolg enkele tientallen vetplanten en cactussen minder dit jaar! Al was dat ook weer eigenlijk een voordeel, aangezien we door alle drukte weinig tijd hadden om de tientallen planten te verpotten, waar ze wel erg aan toe waren. Zo zie je maar: ieder nadeel ‘hep’ zijn voordeel.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *