Ferragosto – feestdag in bella Italia

La bandiera Italiana

op alle Italiaanse feestdagen wappert bij ons in Pertegada de Italiaanse driekleur

FERRAGOSTO is een van de belangrijkste katholieke feestdagen in Italia. De Italianen vieren op deze dag Maria Tenhemelopneming (Assunzione della Beata Vergine Maria). Door iedereen wordt uitgekeken naar Ferragosto en voor menigeen wordt de zomervakantie rondom deze datum gepland.
Valt 15 augustus midden in de week dan nemen veel Italianen één of meerdere ponte/i (brugdag/en). Dit jaar is het op maandag, dus sowieso een lang weekeinde voor iedereen.

Op deze feestdag staat het bedrijfsleven eventjes stil, maar bruist Italië op een andere manier.

Het fascistische regime in Italië (vanaf 1920) heeft deze feestdag nog sterker op de kaart gezet door op deze dag aan alle Italianen grote treinkortingen of zelfs gratis treinreizen aan te bieden. Traditioneel trekken de Italianen op deze dag er massaal op uit, maar nu met de auto met dichtgeslipte wegen als gevolg.

Geschiedenis
il tramonto mariaHet ontstaan van Ferragosto kent zowel een heidense als een religieuze achtergrond.
Keizer Augustus heeft in 18 vóór Christus ‘Feriae Augusti‘ ingevoerd, een rustdag om het einde van de oogst te vieren en even bij te komen van de noeste arbeid.

In het jaar 582 werd door Keizer Mauritius het feest van Maria-ten-Hemel-Opneming officieel ingevoerd in het Byzantijnse Rijk. In de zevende eeuw werd dit feest ook door de Roomse kerk overgenomen.

Maria processies
In vrijwel alle dorpen en steden worden festiviteiten (sagra’s), activiteiten en feestavonden georganiseerd, veelal afgesloten door een vuurwerkshow. Ook in ons dorp Pertegada wordt Maria-Hemelvaart uitgebreid gevierd. De jaarlijkse San Antonio festiviteiten (die 2 weekeinden duren) genoemd naar de patroonheilige St. Antonius worden traditiegetrouw afgesloten op 15 augustus, Ferragosto. Na de speciale mis wordt tijdens een processie het Maria-beeld door het dorp gedragen en na afloop is het flink eten, drinken en feesten. Dat er een week eerder een processie is geweest met het beeld van de heilige Antonius, is niet van belang, traditie is traditie.

BUON FERRAGOSTO !!!!!

Vliegshow boven het strand
In ons buurdorp, de badplaats Lignano wordt traditiegetrouw op 15 augustus een spectaculaire vliegshow gehouden met als hoogtepunt de nationale trots van Italië, het stuntteam Frecce Tricolori. Vanwege de vele festiviteiten door het land op 15 augustus, vond dit spektakel een dag eerder plaats. Het blijft nooit vervelen, ieder jaar zijn we getuige van de spectaculaire en kleurrijke stuntvliegers (klik hier voor de fotoreportage).

Weten jullie trouwens dat dit vliegstuntteam wordt aangevoerd door commandant Jan Slangen, de zoon van een Nederlander die met een Italiaanse vrouw getrouwd is. ‘Onze’ Jan is een grote nationale held in Italië.

Maar goed dat dit niet op 15 augustus plaatsvond. Er is tijdens Ferragosta al zoveel te beleven en wij van il Tramonto willen overal met onze neus (en fotocamera) vooraan staan. Ook dit jaar zullen we de lezers van onze blogs laten meegenieten van onze belevenissen tijdens Ferragosta 2016.

frecce tricolori_ad smets_2377A

 

3 comments

 • Anne Marie

  Hier in Corneto di Toano hebben ze vannacht (14 augustus) om middernacht Ferragosto al gevierd door het einde van hun 3-daagse Festa dell’Agricoltura af te sluiten met een gigantisch vuurwerk!
  Het is elk jaar opnieuw het grootste vuurwerk in de ganse streek, was prachtig!

 • Aris Spada

  Bravi, Giacomo & Adriano!

 • Willem van Hoorn

  We gaan het zeker lezen om toch het Italiaanse gevoel hier in Nederland mee te krijgen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *