FVG als regio de economische motor van Italië

IMG_9475In il Tramonto verschijnen veelal artikelen over de Italiaanse cultuur, keuken, wijnen dan wel over toeristische tips. Ditmaal een artikel over een machinefabriek als voorbeeld dat het ‘rijke’ noorden van Italië een belangrijke economische motor is voor heel Italië. Zonder een gezonde economie is er ook geen geld voor cultuur, vakantie en goede wijnen. Bovendien belanden we bij het einde van dit verhaal toch weer bij de Italiaanse wijn.

Vaste lezers weten dat we in Noord Italië ons te barsten ‘netwerken’ en dat onze kennissenkring tamelijk omvangrijk begint te worden. Of het Italianen, Oostenrijkers of Duitsers zijn, alle relaties brengen je uiteindelijk weer in contact met anderen.

Onze vrienden Gloria en Hermann uit Rosenheim wonen weliswaar in een huis aan de haven van Latisana Marittima maar zijn verknocht aan het mooie authentieke dorpje ‘Varmo’ dat net als Pertegada dicht tegen de bergrivier de ‘Tagliamento’ aan ligt. Bijna dagelijks rijden ze er met hun bolide of hun ‘Vespa’ heen om een of twee glaasjes te drinken in het gezellige en altijd drukbezochte ‘Locanda Vil di Var’.

Zij kennen naast Varmo’s burgemeester Sergio Michelin, een groot deel van de dorpsbewoners, boeren, handwerkers, aspergetelers, de schoenmaker en directeuren. Okay, tegenwoordig is iedere ZZP-er directeur van zichzelf maar er bevinden zich zeker industriëlen onder de vaste (dagelijkse) bezoekers. En een daarvan is Sergio Campeotto die met zijn bedrijf, de SMI group een van de grootste werkgevers van de streek is.

Omdat Gloria en Hermann nog nooit zijn fabriek hadden bezocht, werden zij uitgenodigd en vroegen ons mee, zodat we over deze toch wel belangrijke lokale werkgever kunnen verhalen.

Dus op een zonnige dag erheen en werden we in de grote directiekamer ontvangen waar we een uitvoerige introductie en uitleg kregen over alle onderdelen van het productieproces

IMG_9501Daarna kregen we een rondleiding door de machinefabriek FCF, dat onderdeel uitmaakt van de SMI-groep, begeleid door de twee directeuren Sergio Campeotto en Denis Faurlin. Denis heeft 3 jaar geleden zijn vader opgevolgd die helaas op jonge leeftijd plots kwam te overlijden. Zijn vader was de oorspronkelijke zakenpartner van Sergio.

De fabriek bestaat uit drie enorme fabriekshallen met een totale oppervlakte van ruim 5.000 m2. In feite is iedere fabriekshal een fabriek op zich met onderscheidende producten maar ook met een heel ander productieproces.

Er worden zowel onderdelen van machines gebouwd als complete machines. Bijvoorbeeld een machine die de stalen buizen buigt en vormt tot een koelelement wat zich bij iedereen thuis in iedere koelkast en vrieskast bevindt. Bovendien hebben ze net een nieuwe en zeer grote opdracht in de wacht weten te slepen om warmte-elementen van koffiemachines te produceren.

Sommige producten zien er voor een leek wellicht lomp en groot uit, zoals onderdelen voor kranen voor de havenoverslag, maar ook deze joekels worden met de grootste precisie met behulp van laserapparatuur en infrarood-metingen tot op de duizendste millimeter nauwkeurig geproduceerd. Denis vertelde ons dat de kracht van FCF ligt in het volledig toegespitst zijn op precisie en maatwerk. De wens van de klant is leidend. Excellent vakmanschap boven alles!

IMG_9491De SMI group heeft zich ondanks de economische crisis goed kunnen handhaven. Ze hebben flink geïnvesteerd in de meest moderne machines die soms meer dan een miljoen kosten. Tevens hebben ze de echte vakmensen aan zich weten te binden waardoor ze nu voorlopen op andere industriële partijen en flinke en specialistische opdrachten uit de gehele wereld weten binnen te halen.

Na afloop van de rondleiding werden we uitgenodigd om in het kantoor van Sergio nog even een glas wijn te drinken. Kaasje naar het vuistje, zowel voor onze Duitse vrienden als voor ons.

Pas toen werd ons duidelijk dat de twee directeuren naast de passie voor metaal ook een tweede passie delen: wijn! Terwijl Sergio uit de doeken deed dat hij en de vader van Denis ongeveer tien jaar geleden een wijngoed hebben opgekocht, begonnen de ogen van Sergio te glinsteren en verscheen er een mooie en voldane glimlach op zijn gezicht.

Wij confronteerden hem met deze waarneming waarna hij ons volkomen instemmend meedeelde dat dit toch wel zijn echte nieuwe passie was: het maken van kwaliteitswijnen!

Waarom koop je in hemelsnaam een wijngoed? Waarom niet een Ferrari zoals andere rijke Italianen?

“Wij zien het enerzijds als een investering, maar anderzijds kan ik met deze aankoop mijn passie voor kwaliteitswijnen echt vorm geven.”

LaRajadePinotGrigioHet wijngoed La Rajade ligt in beste wijnregio van Noord-Italië, de ‘Collio’. We hebben de Pinot Grigio en de Friulano (Tokai) gedronken en werden meteen uitgenodigd voor een rondleiding en wijnproeverij op hun wijngoed over een paar weken. Zo zie je dat we uiteindelijk toch weer zijn uitgekomen bij één van de vaste onderwerpen van il Tramonto, de Italiaanse wijnen en we tevens weer nieuwe inspiratie hebben voor een volgende editie.

Na afloop dronken we samen met Gloria en Hermann nog een glas wijn in Locanda Vil di Var en wie kwam er even later binnenlopen? Juist ja, Sergio! Want ook voor hem geldt dat er eerst een glas gedronken moet worden met z’n ‘maatjes’ van het dorp alvorens naar Moeder de Vrouw terug te keren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *