Ongeluksgetal

17ongeluksgetal_2Vrijdag de 13e ……. Italië kent het niet.

Italië – Nederland 17-13

Nee, dit is niet de uitslag van de laatste interlandwedstrijd.

13
In veel landen c.q. culturen wordt 13 als ongeluksgetal beschouwd.

Twaalf wordt beschouwd als het getal van de perfectie, dus 1 méér dan perfect zou dan ongeluk brengen. Op de vraag wanneer vrijdag de dertiende precies is ontstaan, is geen eenduidig antwoord te vinden. Er zijn verscheidene herkomsten mogelijk. De combinatie 13 en vrijdag zou nog vreselijker zijn omdat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd of omdat op die dag de Romeinen en later ook in Engeland de doodvonnissen werden voltrokken.

In bella Italia is het nét even iets anders……

In Italië staat het getal 17 voor alles wat ongeluk brengt
De herkomst zou liggen in het feit dat met de Romeinse cijfers 17 (XVII) het woord vixi gespeld kan worden. Vixi betekent ‘ik heb geleefd’ oftewel ‘ik ben dood’.


Dus is het oppassen geblazen op vrijdag de 17de en daarom heette de Renault 17 in Italië dan ook heel bewust R177.


Bij de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia bestaat geen stoelnummer 17. Het bijgeloof gaat soms zelfs zo ver dat in sommige straten het huisnummer 17 wordt overgeslagen en flatgebouwen geen 17de etage hebben. Nummer 16 wordt dan simpelweg gevolgd door het cijfer 18. Zo omzeil je het ongeluk! Let op, want vele Italianen kunnen daardoor wellicht ook niet goed tellen!! Of alleen in hun voordeel…….

Dat is toch sterk: in het jaar 1313 is in Italië door de minderheid (democratisch?) het getal 13 tot ‘internationaal’ gelukstal gekozen. En dat is bij ons in Nederland nu net het ongeluksgetal!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *