Een uniek wijnmuseum in Friulië: PITTARO

Een bezoek aan het wijnmuseum van Pittaro is zeker de moeite waard en uniek. Welk museum biedt een wijnproeverij aan het eind van het museumbezoek?!

Wijnhuis Pittaro is bekend om drie zaken: wijn, Piero Pittaro en het privémuseum.

Het zou vreemd zijn wanneer een wijnhuis niet bekend is om z’n wijnen. De wijnen van Pittaro zijn van goede kwaliteit met een goede prijs/kwaliteit verhouding in het middensegment, met uitzondering van de bubbelwijnen want die zitten in het hogere segment. Pittaro is het enige wijnhuis wat wij kennen die in plaats van kurk glazen doppen gebruikt voor hun/haar wijnflessen (zie fotoreportage hieronder).

Jenny houdt trots de foto omhoog van haar baas, Pietro Pittaro, samen met Poetin

Excentrieke ‘meneer Pittaro’
Piero (Pietro) Pittaro is een actieve, jonggeestige en charmante 80-plusser die nog steeds de scepter zwaait over zijn wijngoed ‘Vigneti Pietro Pittaro’. Voor zijn wijnen, maar ook voor zijn verzamelwoede reisde hij de hele wereld rond en kwam over de vloer bij de machtigsten en rijksten der aarde. Eind 2016 haalde hij zelfs nog de internationale pers toen hij aan de Russische president Poetin twee kostbare schilderijen schonk voor het museum van St. Petersburg. Via vriendschap met de zoon van de beroemde Russische kunstenaar Alexander Benois was Pittaro in het bezit van een aantal kostbare schilderijen, zijn schildersezel en originele verfkwasten die nu een plekje hebben gekregen in de geboortestad van de kunstenaar.

In eigen land was en is Pietro tientallen jaren actief als voorzitter van belangrijke wijnorganisaties, DOC-commissies en juryvoorzitter van prestigieuze wijnconcoursen. We hebben hem al een aantal keren meegemaakt als gastspreker of dagvoorzitter. De jaren beginnen duidelijk te tekenen, maar van ophouden is nog geen sprake!

Op 25 april 2015 won Pittaro een belangrijke prijs voor zijn fantastische bubbelwijn. Echter ook Paolo Ferrin won deze prestigieuze prijs voor hun Rivus. Fabiola Tilatti staat trots met Pietro op het podium.

Van verzamelwoede tot museum
Voor ons is het wijnmuseum van Pittaro een vast programmaonderdeel wanneer we met gasten van Villa Greta onze wijnregio bezoeken. Piero Pittaro heeft in 50 jaar verzamelwoede zoveel bij elkaar gebracht dat hij een eigen privémuseum heeft ingericht. Het wijnmuseum bevat een aantal nagebouwde werkplaatsen met originele materialen: glasblazerij, kurkproductie, kuiperij (wijnvaten), grappastokerij, koperslagerij en een compleet ingerichte drukkerij voor wijnetiketten. Verder een verzameling van tweeduizend keramische flessen in allerlei vormen en kleuren van over de hele wereld. De meest uitgebreide en unieke verzameling van 1.800 wandelstokken reist over de hele wereld. Alle wandelstokken van hout, ivoor, zilver, goud, glas en koper staan in het teken van drank: een ingebouwd mini-reservoir voor wijn of sterke drank, een ingebouwde kurkentrekker of mini-glaasjes. Ingenieus! Het grappige is dat je ziet dat al vanaf de 16de eeuw de wandelaar er eigen fantasieën op nahoudt als het gaat om de versiering. Van klassieke en oubollige tot wulpse en zelfs pikante versierselen die mogelijkerwijs als gedachten bij de wandelaar opkomen als hij bij flinke inspanning de drank heeft aangezien voor water!

wulpse wandelstokken…..

Het meest indrukwekkende deel is de verzameling van Venetiaans en Biedermeier glaswerk. Wijnglazen, flessen en karaffen uit de periode 1.500 tot 1.900. Je komt ogen te kort om alle vitrines te bekijken met deze unieke en kostbare glasverzameling. Ieder (glas)museum zal hier jaloers om zijn.

De privébibliotheek, die niet vrij toegankelijk is, bevat drieduizend antieke boeken uit de 16e, 17e en 18e eeuw met als pronkstuk de wereldberoemde 33-delige Franstalige encyclopedie van Diderot & D’Alambert (1751-1772).

Al met al geen onverdienstelijke prestatie voor iemand die zich ‘een eenvoudige ‘boer uit Codroipo’ noemt.

Museumbezoek met afsluitende wijnproeverij
Wij raden iedereen, die in deze regio op bezoek of met vakantie is, aan om dit unieke museum te bezoeken. Uiteraard wordt het bezoek beloond met het proeven van de verrukkelijke wijnen van wijnhuis Pittaro. Ook deze keer gingen onze gasten voldaan naar huis met een paar flessen o.a. Talento Brut, een spumante van Chardonnay en op hout gerijpte Pinot Bianco die volgens de ‘metodo classico’ (de Champagne-methode) gemaakt is en met menige ‘echte Champagne’ kan wedijveren. Wat heet wedijveren: zo mogelijk beter en tegen een lagere prijs dan de astronomische bedragen die je tegenwoordig voor een Champagne moet betalen. Oh ja, Pink, de roze bubbel is ook niet te versmaden (klik hier voor de wijnwaardering op ‘il Tramonto’).

Ad Smets voelt zich echt vrij in het wijnmuseum van Pittaro

Wij voelen ons in ieder geval helemaal thuis bij deze fijne mensen van dit wijngoed. Jenny Pez, de vaste kantoorkracht van Pittaro, kennen we inmiddels al heel wat jaren evenals haar vader die er ook werkt. Jenny geeft ons altijd de vrije hand als we met gasten komen. We kennen de weg, weten waar de vele elektriciteitsknoppen zitten en mogen ons zelf bedienen bij het proeven. “Jullie weten waar de koelkast staat!”

Pietro is vaak onderweg voor de zaak en voor aankopen voor zijn museum. Daarom zul je hem niet iedere keer tegenkomen echter zijn lieftallige vrouw zul je er zeker treffen. Ondanks de leeftijd waarop men bij ons achter de geraniums zit, werkt zij iedere dag in la cantina. Ze vult flessen van 30 liter, de damigiana’s, alsof het nog de normaalste zaak is.

Ad Smets – mevrouw en meneer Pittaro – Sjaak Verweij

Paarse Nelly
Wie wij ook vaak zijn tegengekomen in de cantina is Nelly, de wereldberoemde kantinedame van de Frecce Tricolori. De vliegbasis van het Italiaans stuntvliegtuigenteam is gelegen tegenover het wijnhuis Pittaro. Zo beroemd als dit stuntteam – de trots van Italië – is, zo bekend is ook ‘hun’ Nelly. Ze heeft een paarse neus en is nog meer thuis bij Pittaro dan wij. Zij schenkt haar glazen ietwat voller dan gebruikelijk is bij proeven. En als ze op dreef is vertelt ze met passie over haar ‘jongens’. Ook als is ze al enkele jaren met pensioen en liet een hele tijd haar gezondheid te wensen over, pratende over ‘haar’ jongens lopen de tranen over haar wangen. “Oh, ik mis ze zó!” Wel gaat ze geregeld nog naar de basis, gelegen naast haar dorpje Beano, en wij betwijfelen of men haar de toegang zou kunnen weigeren bij verscherpte controle. Met haar kegel die haar voorgaat bedwelmt ze de bewaking. Bovendien zal zij als een wals over de versperring gaan, gedreven door de liefde voor ‘haar’ jongens. Ook Defensie weet dit en daarom laten ze Nelly haar gang gaan. Heerlijk toch, dat kan alleen in Italië.

Meer foto’s van het wijnmuseum in onderstaande fotoreportage:

Vigneti Pietro Pittaro – Via Udine, 67 –   33030 Codroipo (UD) –
Tel. +39 0432 904726 – info@vignetipittaro.com

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets & Els Smets

3 comments

 • Aldo.

  Wij zijn er ook een keer (te kort) geweest.
  Het is echt de moeite waard om op bezoek te gaan en te genieten van al die mooie spullen.
  En de wijn is ook lekker. 🙂

 • Sandra Kemna

  Leuk stuk weer hoor. Wat een leuk rugzakje hebben jullie inmiddels al bij elkaar zo samen. Vol positieve, mooie en aparte ervaringen. Dat pakken ze jullie nooit meer af!

 • Anny Stapper

  Ik vind het alle maal heel interessant om te lezen. Ik zou er vandaag nog naar toe willen gaan. Kunst en glas en andere voorwerpen.
  Het lijkt mij geweldig om dat allemaal te zien.❤
  Ik zou wel die spumante wel willen bestellen, de rosé en de blanke spumante.???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *