Carmina Burana vanuit hangar Frecce Tricolori

CARMINA BURANA – Een spectaculair openluchtconcert op de vliegbasis van de Frecce Tricolori, het stuntteam en trots van Italië.

Oh, wat zijn wij blij met sommige uitnodigingen! Zoals deze op de legerbasis van de Frecce Tricolori, de Italiaanse stuntvliegers die bijna heiliger zijn dan alle gestorven pauzen tezamen: de Carmina Burana (liederen uit Beuern) vanuit een hangar!

EIGEN CULTUUR VOOROP

Italië doet veel aan de culturele ontwikkeling van haar bevolking. Ook in onze autonome regio (een soort Bundesland zoals Duitsland die kent) Friuli-Venezia Giulia wordt ongelooflijk veel aandacht, tijd en geld gespendeerd aan het behoud van de eigen CULTUUR. Iets waar wij Nederlanders nog veel van kunnen leren.

Zo worden er jaarlijks ‘Ville Aperte’ (openhuizendagen van landhuizen) georganiseerd, Giardine aperte (opentuindagen), kastelendagen, Wijn en Cultuurweekenden, Cantine Aperte (open wijnhuizendagen), kerststallenweken en noem zo maar op.

ZOMERMAANDEN, MUZIEKMAANDEN

PIC (Progetto Integrato Cultura), een vereniging opgericht door 15 gemeenten, organiseerde dit jaar voor de 25ste keer het ‘Musica in Villa-evenement’. In een periode van 3 maanden vindt er dan een twintigtal concerten plaats op verschillende plaatsen die normaliter niet toegankelijk zijn voor het publiek. De afsluiting van dit jaar vond plaats op de legerbasis op 6 kilometer van ons eigen landgoed Villa Valetudine.

Sjaak Verweij – Ad Smets – Gabriella Cecotti – in afwachting van het concert

Wij werden uitgenodigd door Fabiola Tilatti die dit jaar ook haar wijngoed Azienda Agricola Paolo Ferrin had opengesteld voor de aftrap van het jaarlijkse evenement. Overigens kennen wij de directeur van het evenement – Gabriella Cecotti – inmiddels erg goed. Zij wil Villa Valetudine opnemen als mogelijke plek voor concerten in de komende jaren. We zijn benieuwd of dat gaat lukken. We hebben plek voldoende, zowel in de parktuin als op de binnenplaats. Laat maar komen!

Rivolto: FRECCE TRICOLORI

De legerbasis en tevens basis van de trots van Italië, de stuntvliegers Frecce Tricolori, is bijzonder streng beveiligd en al dagen tevoren hebben we ons totale doopceel moeten inleveren. Niettemin, we mochten binnenkomen. Nette mannen als we zijn!

In het hart van deze basis was een historisch belangrijke hangar ingericht voor het enorme concert. Maar liefst 3 koren, een orkest en verschillende solisten deden eraan mee. Vliegtuigen rondom opgesteld om het evenement nóg meer decorum te geven. Prachtig en uniek!

Wij proberen de jaarlijkse vliegshow van de Frecce Tricoleri niet te missen. Klik gerust door naar de foto’s van de show in 2015 of in 2017:

CARMINA BURANA

De intro en outro van de Carmina Burana (liederen uit Beuern) zijn de enorme bombastische muziekstukken die iedereen wel kent. De tussenstukken zijn soms apart en soms ook herkenbaar. Ik moet zeggen dat ik zo’n live uitvoering echt prachtig vind. Ik begrijp ook dat ik niet snel de CD zal opzetten, aangezien de muziek een eigen identiteit heeft die ik niet altijd kan appreciëren. Let wel, ik vind het zeker geen lelijk muziekstuk. Integendeel, deze muziek behoeft een eigen ruimte van aandacht die ik niet altijd kan geven. Ik heb mij vaak afgevraagd hoe dit zou kunnen komen. Door recherche o.a. op Wikipedia lees ik het motto van Carl Orff bij het schrijven van de Carmina Burana: “Soms heb je geluk, maar de dag erna kun je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even.”

Het is dus zeer wel denkbaar dat op dagen dat het even niet meezit ik geen lust heb in deze muziek van bombastische omvang doch dat een lieflijker stuk mij meer in een juiste, positieve beweging zet!

Geniet van de foto’s en klik gerust door naar onze andere blogs of foto albums. Ciao ciao!

Klik op de onderstaande video voor een mini-indruk van de Carmina Burana:

Lees ons eerste boek, L’amore, en beleef onze ervaringen bij het inburgeren in Italië!

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’,
© www.iltramonto.eu – redactie & foto’s: Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published.