Italianen blikken mist in en verkopen ‘gebakken’ lucht

En wij maar denken dat wij als Nederlanders ondernemerszin bezitten. Onze noord Italiaanse Friulaanse vrienden hebben ons overtroffen. Zij blijken in staat te zijn om ingeblikte MIST te verkopen.

Het initiatief begon ruim 15 jaar geleden. Tijdens een avondje pimpelen kwamen de lokale burgemeester, restauranthouder, kunstenaar en pastoor op het lumineuze idee om met een ludieke actie hun dorp Ariis meer bekendheid te geven en tegelijkertijd geld in te zamelen voor lokale goede doelen zoals b.v. de reparatie van het dak van de kleuterschool.

Consuelo Bevilacqua & Sjaak Verweij

Il principato di Ariis (het prinsdom Ariis – dit wonderbaarlijk feit alleen al leent zich voor een nieuw verhaal op il Tramonto – telt nog geen 185 inwoners en kent een enorme rijke geschiedenis, o.a. door het feit dat Julia (van Romeo & Julia) in dit dorp is geboren. Maar Ariis is ook berucht om de dikke mist die in de wintermaanden soms dagenlang blijft hangen.

Villa Otelio, waar Julia (van Romeo) opgroeide

Omdenken

Het negatieve van deze dikke mist werd omgebogen tot iets positiefs: we gaan deze dikke mist verkopen in blikken met ‘la madre di tutte le nebbie’ (de moeder van alle mist). In Italië en ook in Ariis heeft iedere kluwen van 5 tot 6 boerderijen een bijnaam, als een soort ultra-mini-gehucht. Voor het mist-project kregen 14 gehuchtjes een eigen ‘type’ mist toegedicht.

Wat als een ludiek project begon, krijgt ieder jaar steeds meer aandacht en brengt ook ieder jaar steeds meer geld op. Per toeval stuitte de toonaangevende nationale Italiaanse krant La Republicca op de verkoop van blikken mist en stuurde vanuit Rome een team van journalisten en een cameraman naar het ‘prinsdom’ Ariis. De reportage bracht het balletje aan het rollen. Landelijke bladen, maar ook TV-programma’s besteedden aandacht aan de verkoop van ingeblikte mist. Tijdens een populair dagelijks quizprogramma op Rai 1 (equivalent van NPO 1) kreeg een deelnemer de € 20.000,-vraag “Bestaat er in Italië een dorp wat ingeblikte mist verkoopt, ja of nee?”

Onze Fernando

Aldo en Anke De Stefano in de biechtstoel

Wij komen al jaren bij de één van de initiatiefnemers, Fernando Gallici, die vele jaren geleden in Ariis een bar is begonnen met de bijzondere naam Kyrie Eleison. Een bar ingericht – in overleg met …. dezelfde pastoor – als klein kerkje inclusief biechtstoel midden in het café (klik hier voor onze reportage op il Tramonto).

Op de nationale zenders vertellen Fernando en echtgenote Consuelo met stalen gezichten dat in de wintermaanden met volle maan op de 14 verschillende plekken de mist wordt geoogst in een groot vat, waarna de mist vloeibaar wordt. Vervolgens wordt de mist ingeblikt in blikken van 300 ml, ingezegend door meneer pastoor (93 jaar) en verkocht voor € 3,50. Wanneer je bij de bar Kyrie Eleison een blik gezegende mist koopt, moet je de € 3,50 in het aanwezige offerblok werpen als bijdrage voor de kerk en de lokale goede doelen.

We kenden het mist-project al jaren en moesten telkens lachen wanneer we de blikken met mist in de hoek van de bar zagen staan. Nu deze ludieke actie nationale maar ook internationale aandacht krijgt, wordt het tijd om dit met onze Nederlandstalige lezers te delen. “Niemand gelooft dit..”!”

En toch is het zo. De blikken gaan naar de Verenigde Staten, naar Engeland, Japan en op de plekken waar ze staan worden ze gestolen omdat ze ludiek zijn. Ook in de geweldig leuke en unieke bar Kyrie Eleison waakt iedereen die binnen zit dat niemand ze meeneemt zonder er voor betaald te hebben. In dit piepklein gehucht zonder waterleiding, riolering en internet – waar wij bijna een prachtig landhuis hebben gekocht – drinken veel dorpsbewoners dagelijks in de ochtend hun kopje koffie en rond 17:00 uur hun wijntje waarbij de dagelijkse gebeurtenissen met elkaar worden gedeeld. Als wij komen, dan worden we omhelsd, gekust en hartelijk welkom geheten. Oh, we voelen er ons zó thuis. En wat is het voormalig paleis van Giulietta (Julia) prachtig gelegen. Een pareltje van Friulië.

Een pareltje in een Italiaanse en geen Hollands blikje

Inmiddels zijn Fernando en Consuelo gestart met een tweede project: blikjes met grond/aarde uit de tuin waar Julia (die van Romeo) is geboren. Ons inziens een enigszins slap aftreksel van de ingeblikte mist, maar we moeten de achterliggende gedachte meer dan waarderen: grotere bekendheid geven aan de historie van hun dorp. En bovendien, iedere euro komt ten goede van een goed doel.

Consuelo Bevilacqua met het blik met aarde uit de tuin van Julia. Op de achtergrond de blikken met MIST

Nederlanders staan bekend om hun handelsgeest, ondernemerschap en succesvolle initiatieven, echter deze keer lieten wij ons overtroeven door deze creatieve Friulanen….

Cari amici di Ariis, siete bravissimi, COMPLIMENTI!

kllik hier voor de ware locatie van Romeo & Julia

klik hier voor een foto-impressie over de als kerkje ingerichte bar ‘Kyrie Eleison’

klik hier voor een impressie van een ontspannen bezoek aan ‘Kyrie Eleison’

klik hier voor het jaarlijkse ‘broodjesfeest’ op 15 augustus bij ‘Kyrie Eleison’

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *