De ECHTE locatie van Romeo & Julia

Dat het beroemde balkon in Verona van Romeo & Julia eigenlijk ‘nep’ is, dat wisten we al jaren, maar dat het echte verhaal van Romeo en Julia (Giulietta) zich helemaal niet in Verona heeft afgespeeld, is nog niet zo gek lang bekend.

Op ruim 20 km van ‘ons’ Pertegada ligt het dorpje Ariis met Villa Ottelio, waar het liefdesdrama van de jonge Lucina Savorgnan en Luigi da Porte zich echt afspeelde.

Op dit waargebeurde verhaal heeft – 80 jaar later – Shakespeare zijn

het nepbalkon in Verona, waar het verhaal van Romeo & Julia dus NIET heeft afgespeeld

drama Romeo & Julia (ergens tussen 1591 en 1596) gebaseerd. In 2011 verschenen grote krantenkoppen dat ook de autoriteiten in Verona erkennen dat het ware verhaal zich níet in Verona heeft afgespeeld, maar in de regio Friuli Venezia Giulia en wel in het dorpje Ariis (20 km van Pertegada) en de stad Udine.

Burgemeester Mario Anzil – Ad Smets – wethouder Massimo Tonizzo

Op de foto’s zie je Villa Ottelio die helaas al jarenlang in een erg vervallen toestand verkeert. De regio Friuli Venezia Giulia (FVG) heeft gelukkig geld vrijgemaakt voor restauratiewerkzaamheden nadat het paleis al in de jaren ’80 van de familie Savorgnan werd overgenomen. Ooit behoorde deze adellijke familie tot de grootste grondbezitters in Noord Italië.

Op de voorgrond links naast Ad Smets, de burgemeester van Rivignano & Ariis, Mario Anzil, die ons tijdens een rondleiding het verhaal van Romeo & Julia heeft toegelicht. Rechts de wethouder Massimo Tonizzo. Wie weet dat na de restauratie één van de balkons van Villa Ottelio een toeristische trekpleister wordt als ‘het echte balkon’ van Romeo & Julia.

gedenksteen dat Julia (Giulietta Savorgnan) hier in 1492 is geboren

Na de rondleiding rond deze historische plek, maakten we samen met de burgemeester en de wethouder een toertje over de bronrivier De Stella. Daarover een volgend keer een reportage in ‘il Tramonto’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

 

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *