Het broodjesfeest van Kyrie Eleison

consuelo en fernandoFerragosto in Italië:
Op Facebook zijn we met heel wat gemeenten verbonden en krijgen dan ook netjes van allerlei activiteiten en evenementen een melding. Moeilijk om te kiezen als op deze belangrijke feestdag in alle gemeenten een sagra (dorpsfeest) of muziekspektakel plaatsvindt en ons eigen dorp op 50 meter van het huis net zo bruist.

We kozen voor het zeer plaatselijke ‘festa dei panini’, het feest van de broodjes in het dorpje Ariis. Heel sjiek stond in de uitnodiging geschreven: “un’agape fraterna per assaporare insieme”. Of te wel ‘een liefdevol en broederlijk samenzijn onder het genot van!’ Tja, als je deze rare zinnen leest, dan kun je maar aan één frasca (barretje) denken, hetKyrie Eleison (Heer ontferm u over ons).

Sjaak VerweijEigenlijk toch bijzonder in het Katholieke Italië dat een bar met deze naam en ingericht met kerkelijke attributen kan en mag! Dat lijkt wel liberaal!
Wij genieten van de atmosfeer die door het interieur wordt opgeroepen, maar zeker niet dat alleen. Het is er heerlijk en ontspannend verpozen na een enerverende werkdag. Je wordt vriendelijk bejegend en de wijn is er verrukkelijk. Bovendien krijg je er altijd wel iets bij. En als je echt honger hebt, is het zeker de moeite waard om wat lekkers van de kaart te proberen. Ze hebben een zogenaamde ‘kleine kaart’ om de lekkere honger te stillen.

Prins Fernando en zijn ‘schone’ (Consuelo) schenken op Ferragosto (Maria Hemelvaart) aan alle bezoekers heerlijke warme broodjes met geroosterd vlees. Je mag bij de kok de broodjes bestellen zo vaak als je wilt. Verrukkelijk en niet verkeerd bij een pilsje of een lekker glas wijn.

Wij staan er versteld van hoe amicaal het er toegaat: iedereen praat met iedereen. We hebben inmiddels al heel wat informatie over het dorp verzameld. Bovendien kwamen we ook deze keer weer mensen tegen die we op andere netwerkmomenten hadden leren Ad Smetskennen. Het meest frappante was wel dat we hier de oenoloog van ‘L’ultimo Paradiso’ tegenkwamen waar we twee dagen tevoren met onze vrienden waren geweest. Ze waren toen eigenlijk gesloten en gunden ons evenzeer een glaasje wijn. En omdat ze ook nog eens weg moesten, hoefden we niet te betalen als we maar netjes de wijnglazen onder het afdek wilden zetten. En van die goedheid moet je dus nooit misbruik maken want de mensen die je het vertrouwen geven, kom je daarna weer tegen.

Fernando & Consuelo, grazie tante!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *