Vino Novello – de Italiaanse Beaujolais Primeur

VINO NOVELLO – de Italiaanse Beaujolais Primeur. Vino novello is het minder bekende neefje van de Franse Beaujolais Primeur. Relatief onbekend is dat deze wijn niet zomaar een ‘primeurwijn’ is – de eerste zeer jonge wijn – en een heel ander productieproces kent. We leggen het je uit:

Mara Lorenzonetto van wijnhuis Guido Lorenzonetto

La macerazione carbonica is een bijzondere wijnproductie waarbij de druiven niet worden geperst, maar waarbij de hele trossen direct na de pluk in een afgesloten tank worden gedaan. De onderste druiven worden door het gewicht geplet waardoor de gisting ontstaat. Het koolzuurgas wat zo ontstaat kan niet uit de tank ontsnappen. Via enzymen ontstaat er nu binnen de druiven die nog intact zijn een gisting. De druif barst daardoor open en er ontstaat sap met veel kleur en aromastoffen, nauwelijks tannine en uiteraard worden de meeste suikers omgezet in alcohol.

Vino Novello & Sint Maarten

‘A San Martino ogni mosto diventa vino’ is een Italiaanse spreekwoord dat aangeeft dat op Sint Maarten, dus op 11 november, de most (ongegist druivensap) verandert in wijn. Traditioneel werd daarom in Italië tijdens de feesten rondom Sint Maarten de Vino Novello gepresenteerd. Een jonge (lichtzoete) wijn die perfect past bij najaarsgerechten als gepofte kastanjes en noten. De laatste jaren is de Vino Novello al vanaf 1 november verkrijgbaar.

il Novello dell’azienda Guido Lorenzonetto

Op 11 november, de dag van San Martino, dronken wij de Vino Novello bij wijnhuis Guido Lorenzonetto in ons eigen dorp (in de wijnregio DOC Latisana). Een vinaggio, een mix van de Malbech en Cabernet Franc druiven. In het verleden waren we enigszins teleurgesteld door slechte kwaliteit van de ó zo populaire Franse Beaujolais Primeur. “Puur een marketingstunt” riepen we toen. Wij waren dit keer echter positief verrast. De Vino Novello van wijnhuis Guido Lorenzonetto heeft een enorme fruitige smaak, met vleugen van bosvruchten en aardbeien (fragole). Voor zo’n jonge wijn heeft deze wijn een volle smaak die je niet zou verwachten bij een wijn van nog geen 3 maanden oud. Dit smaakt naar meer

Traditie

Los van het feit dat deze Vino Novello erg lekker was, is het prachtig dat met deze wijn de traditie in ere worden gehouden. Want let wel, dit proces is behoorlijk afwijkend van alle andere wijnen, vereist extra aandacht en meer handmatig werk. En omdat deze wijn zo jong is, zal de consument niet de werkelijke prijs willen betalen als alle uren zouden worden doorberekend. De wijnboeren die Vino Novello produceren zien het meer al een eerbetoon aan de Italiaanse traditie, een hobby of als persoonlijke prestige.

Opa’s wijn
Dat deze traditie nog diepgeworteld is, blijkt wel uit hetgeen een Italiaanse vriendin op 11 november op Facebook plaatste: “Ik herinner me San Martino nog heel goed. Mijn opa had wijn gemaakt die voor het eerst op 11 november gedronken werd. Van mijn oma kreeg ik een half bekertje met een schepje suiker. Zo kon ik ook meedoen met de volwassenen. Ik werd licht in m’n hoofd en had een rode ‘snor’ van de rode wijn.”  (vrijvertaald)

Wij waarderen het dat één van de wijnhuizen in ons dorp Pertegada de traditie van de Vino Novello in ere houdt. Boffen wij toch maar weer ….

 

Vino Novello pas echt bij de herfst!

 


Eerdere blog’s over wijnhuis Guido Lorenzonetto:

Oldtimers op bezoek bij wijnhuis in ons dorp    klik hier

Wijnhuis Guido Lorenzonetto maakt ook voortreffelijke olijfolie   klik hier

Wijnhuis uit ons dorp wint twee prijzen klik hier

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.