Wijnboer uit ons dorp Pertegada wint 2 prijzen

Tijdens de wijnconcours ‘Bertiûl Tal Friûl’ participeerden 60 wijnhuizen en met 261 ingezonden wijnen dongen ze mee naar de felbegeerde prijzen. Wij zijn trots op onze dorpsgenoten van wijnhuis Guido Lorenzonetto die maar liefst 2 prijzen in de wacht sleepten. 

Tokai en Prosecco vallen in de prijzen
Met hun Friulano (Tokai) 2016 DOC wonnen ze de eerste prijs in de categorie ‘stille witte wijn’ en in de categorie ‘mousserende wijnen’ werd de eerste plaats toegekend aan hun Prosecco Brut 2016 DOC Prosecco.

Traditie
Marco Lorenzonetto, directeur/eigenaar en oenoloog: “We zijn een familiebedrijf en geven de passie en traditie van het wijn maken door van vader op zoon. Gebruikmakend van de huidige moderne technieken en met behoud van oude tradities maken we kwaliteitswijnen die tevens betaalbaar blijven. Blij en ontzettend trots zijn we dat onze wijnen in Fruli, maar ook daarbuiten worden gewaardeerd. Een bekroning op ons werk en een extra schouderklopje kan iedereen gebruiken, toch?!”

De bijna complete familie Lorenzonetto

Het wijnconcours ‘Bertiûl Tal Friûl’ (Bertiolo – Udine) is geen landelijke, maar een regionale wijnwedstrijd, waarbij wel moet worden opgemerkt dat Italië bijna 70 miljoen inwoners kent en een ‘regio’ gemiddeld 3,5 miljoen inwoners heeft. Bovendien in ogenschouw genomen dat de Noord Italiaanse wijnregio Friuli (FVG) alleen al meer dan 250 wijnhuizen kent, is het lovenswaardig dat een wijnhuis bij een wijnconcours met 261 wijnen van 60 wijnhuizen twee prijzen weet te bemachtigen.

WijnBOER
Regelmatig drinken we samen met Marco Lorenzonetto ‘een glaasje’ of twee…... Marco benadrukt ons geregeld: “Veelal wordt het leven van een wijnboer geromantiseerd vanwege het product wat we maken. Dat onze producten, onze wijnen, meer magie hebben dan mais of melk is een mooie bijkomstigheid, maar het woord wijnBOER zegt het al, we zijn gewoon hardwerkende boeren die dagelijks op het land werken met passie voor ons werk, ons territorium en onze wijnen”.

Ons dorp Pertegada
Ook wij, als adoptie-Pertegadesi, zijn trots op onze dorpsgenoten. De familie Lorenzonetto maakt écht onderdeel uit van de kleine dorpsgemeenschap. Bij diverse dorpsfeesten als bijvoorbeeld La Befana (link) schenkt dit wijnhuis altijd een flinke hoeveelheid van hun wijnen aan de lokale activiteiten. Voor vrijwilligers die zich wekenlang inzetten voor de voorbereidingen, wordt bijna dagelijks gezorgd voor hun natje & droogje.

Buitenlandse clientèle
La cantina van wijnhuis Lorenzonetto met de prachtig ingerichte wijnshop ligt pal aan de weg (Via Lignano) van de autostrada naar de badplaats Lignano. Mede door de ligging, echter zeker vanwege hun lekkere wijnen, maken niet alleen Italiaanse, doch veel buitenlandse toeristen een tussenstop voor een paar dozen wijn of bag-in-box. Kunnen ze thuis nog eens nagenieten van hun vakantie in Friuli, waar je niet alleen goed kunt vertoeven aan de kust. Je kunt er volop genieten van de natuur, de cultuur en natuurlijk de Friulaanse wijnen.


Klik hier voor de il Tramonto wijnwaardering van de Ribolla Gialla Spumante van Lorenzonetto Guido.
Klik hier voor een overzicht van alle wijnwaarderingen van ‘il Tramonto’
Klik hier voor de blogs over wijnen
Klik hier voor alle blogs op ‘il Tramonto’

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *