1914-1918: de laatste Italiaanse soldaat die stierf voor zijn vaderland

Honderdste herdenking Eerste Wereldoorlog – De Italiaanse Alberto Riva Villa Santa is de laatste gesneuvelde soldaat van deze vreselijke oorlog, door de Italianen zelfs de Grote Oorlog (la Grande Guerra) genoemd. Waarschijnlijk had deze 18-jarige soldaat liever een eenvoudig leven geleid in plaats van postuum beroemd te worden als het laatste militaire slachtoffer.

Met uitzondering van de Scandinavische landen, Spanje, Zwitserland en Nederland, waren uiteindelijk alle Europese landen bij de Eerste Wereldoorlog betrokken. Alleen al het officiële aantal militaire slachtoffers in deze oorlog bedraagt 10 miljoen. Tel daar nog eens de burger- en niet geregistreerde slachtoffers bij op en je spreekt over een verschrikkelijk aantal dat garant staat voor een ongekend verdriet.

la Grande Guerra – Hier in Italië wordt in de periode 2015-2018 stilgestaan bij de Eerste Wereldoorlog waarin Italië oorlog voerde tegen Oostenrijk-Hongarije.

Op 4 november 1918 kwam het tot een vredesakkoord waarmee de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Dit gebeurde die dag rond 15.00 uur en in die tijd bestond er geen internet en waren er geen mobieltjes. Dus sneuvelden er soldaten niet wetende dat de vrede inmiddels was getekend, bizar maar een feit. In het gehucht Paradiso, in ‘onze’ Noorditaliaanse regio Friulië sneuvelden drie soldaten minder dan een uur nadat er ‘vrede’ was. Zij wisten niet beter en toch stierven ze….

De jongste van het drietal – Alberto Riva Villa Santa werd symbolisch aangewezen als laatste militaire slachtoffer van deze vreselijke oorlog. Waarschijnlijk had deze 18-jarige soldaat liever een eenvoudig leven geleid in plaats van postuum beroemd te worden als het laatste militaire slachtoffer van de Grote Oorlog.

Honderd jaar na dato werd in het gehucht Paradiso (onderdeel van de gemeente Pocenia) een mega-herdenking gehouden ter afsluiting van een 4-jarige herdenkingsperiode van ‘100 jaar na…’ Ruim een jaar geleden – in het kader van de voorbereidingen van onze ‘serata del premio il Tramonto Gondola – spraken we met Sirio Gigante, burgemeester van de Pocenia, over zijn grootse plannen voor deze speciale dag. Zijn droom werd werkelijkheid want dankzij zijn enorme inspanningen vond er een zeer bijzondere herdenking plaats. En wij waren uitgenodigd door de burgemeester.

Tientallen vrijwilligers hadden een paar dagen van te voren duizend zelfgemaakte grote klaprozen geplant. De klaproos is een internationaal symbool van de oorlogsherdenking.

Er was een ceremoniële kranslegging bij het lokale oorlogsmonument, waar zes grafstenen van gesneuvelde Oostenrijks-Hongaarse soldaten – de vijand – die elders in de regio begraven waren, waren overgebracht naar Paradiso.

Er was een bataljon – gekleed in historische kledij – van soldaten te paard en te fiets aangevuld met een paar kanonnen voor de saluutschoten. Door dit prachtig spektakel kreeg deze dag een historisch en een pseudo-realistisch tintje.

Het historisch spektakel werd afgerond door een kranslegging bij het monument van de laatste 3 gesneuvelde militairen die symbool staan voor alle militaire en burgerslachtoffers van deze gruwelijke oorlog.

Italië sluit hiermee de reeks herdenkingen ‘100 jaar na …’ af. Alhoewel er niemand meer leeft die uit eigen ervaringen de gruwelijkheden kan navertellen, blijft deze oorlog in de harten van de Italianen De Grote Oorlog!!!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.