Tijdens je strandvakantie (blijven) sporten?

Hou je er van om ook tijdens je vakantie te (blijven) sporten? Omgeven door een dennenbos en grenzend aan het kindvriendelijke gouden strand van Lignano-Sabbiadoro vind je een prachtig sport-vakantiepark. Met zoveel faciliteiten dat zelfs de meest sportieve mens onder ons het waarschijnlijk niet redt om alles uit te proberen.

Geen reden om te gruwelen, wel om te juichen

Wij gruwelen al bij de term all-inclusive-vakantiepark en weigeren om onze vakantie met een bandje om te lopen zodat we net zoveel kunnen eten en drinken als we willen en moeten vechten voor een ligbed aan het zwembad. Echter vakantiepark Bella Italia is anders. Het is weliswaar een vakantiepark waar je ook een bandje om je pols krijgt echter het fantastische park heeft een totaal andere opzet. Het park, alle gebouwen en alle faciliteiten zijn aangepast en geheel toegankelijk gemaakt voor de Paralympische wereld, een eufemisme voor de gehandicapte sporters.

Hoezo reclame maken?

De directeur van dit park had ons uitgenodigd om met ons kennis te maken na de vele verhalen die hij over ons had gehoord en wil natuurlijk zijn speciale vakantiepark graag onder de aandacht brengen van onze vele lezers. Gewoonlijk willen wij niet klakkeloos reclame maken voor een hotel of camping, maar gezien het unieke karakter van dit project maken we een uitzondering. Laten we eerlijk zijn, we hebben een nauwe band met de gehandicapte wereld.

een groene oase tussen de bebouwing van de badplaats Lignano

Wat is jouw handicap?

We werden bij de  ingang hartelijk ontvangen door Annamaria Galasso, die we kennen vanuit de organisatie die jaarlijks in ons dorp Pertegada de heksverbranding organiseert. Zij begeleidde ons naar de werkkamer van directeur Antonio Balduit en stelde ons aan hem voor. Na een korte kennismaking kwam Antonio met het voorstel om ons rond te leiden door het park. Niet te voet, want het terrein behelst maar liefst 60 hectare(!!), maar in een elektrische buggy zoals je die op de golfbanen ziet. Ad had niet door dat het lage dak niet van tentdoek was, maar van bikkelharde pvc. Een bloedende wond, een flinke bult en hoofdpijn als gevolg. Tja, als lompigheid een handicap zou zijn, dan mocht hij nu ook een bandje om de pols dragen.

Wat is er zoal in dat park te doen?

Het is teveel om op te noemen, het lijstje hiernaast met alle faciliteiten geeft een globaal beeld van wat je kunt aantreffen, het is echt indrukwekkend.

De afmetingen van het Olympisch bad, de sporthal maar ook andere sportvelden voldoen aan de internationale eisen en kunnen worden ingezet voor nationale en internationale wedstrijden en toernooien. Maar alle faciliteiten zijn ook toegankelijk voor de individuele sporter, wel of niet gehandicapt, iedereen is welkom in Bella Italia.

De vele hotelkamers bieden allerlei mogelijkheden, van 1 of 2-persoonskamers, familiekamers met meerdere bedden tot eenvoudige kamers met stapelbedden zoals je die aantreft in sportkampen of jeugdherbergen. In totaal biedt het complex 2.800 slaapplaatsen.

Orazio Castagnoli, chef-kok

De chef-kok komt persoonlijk aan tafel

Na de rondleiding werden we gefêteerd op een uitgebreide warme lunch. Inmiddels was de manager commerciële zaken en marketing aangeschoven. Op het menu stonden antipasti met vis, een risotto met zeevruchten en rombo (tarbot). De foto’s spreken voor zich. Met volle buikjes (en Ad nog steeds wankelend, niet van de wijn – we kregen er water bij geserveerd – doch van een lichte hersenschudding) verlieten wij ‘Bella Italia’, geen unieke naam, maar deze term doet het altijd goed…

Lignano en Friulië 4ALL seasons

Al eerder berichtten wij dat wij het zo jammer vinden dat een badplaats als Lignano – in onze ogen – nog steeds te weinig doet om ook buiten het zomer/hoogseizoen aantrekkelijk te blijven. Ook al zijn in onze noord Italiaanse regio Friuli Venezia Giulia de winters relatief warm, het zomerseizoen is toch korter dan in het zuiden van Italië. Dus des te belangrijker is het om buiten het zomerseizoen publiek te trekken. Gelukkig zien we stapje voor stapje steeds meer activiteiten in de stille maanden. Dit unieke sport-vakantiepark kan hier een grote bijdrage aan leveren!!

klik hier voor de website van Bella Italia Village Sport & Family

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.