Boek over onze ‘juf’ Italiaans, Giois Campagnolo

Inleiding

Wij waren erg verrast toen het verzoek bij ons binnenkwam om een publicatie over Giois Campagnolo op onze website te plaatsen en te delen met de vele lezers die wij met onze blogs weten te boeien. Natuurlijk werken wij eraan mee!

Ad Smets met z’n Italiaanse ‘juf’ (2004)

Giois, onze eerste juf die ons de basis van de Italiaanse taal heeft bijgebracht. De strenge juf die wij memoreren in ons eerste boek ‘L’amore’ (klik hier) als de professoressa die iedere keer maar weer beweerde dat ‘de’ Italiaan niet bestaat. Iets wat we thans volmondig kunnen beamen. Echter dat dé Nederlanders bestaat is evenzeer een farce, dat geven we weer in ons boek. Giois Campagnolo is een van die mensen die, net als wij, het besmettelijke echter niet gevaarlijke Italië virus vol passie met zich meedraagt en andere er liefdevol mee infecteert. Zij met een enorme kennis van deze prachtige taal, wij helaas nog steeds met vele ‘beginners’ fouten, echter met de warme wens ooit – als we echt in Italië gaan wonen – de taal beter te leren spreken.

Inmiddels doen wij bijna niet onder voor Giois als het gaat om levenservaringen opgedaan in Italië en die wij met liefde voor dit te gekke land neerleggen in de vele blogs en in ons boek. Aan Giois houden wij warme herinneringen: aan ‘la serata italiana’ waar Ad meestal een Italiaans lied zong, aan de begrafenis van haar liefde voor het leven, haar Mario, waar Ad het mooie – door haar uitgezochte lied Melodramma van Andrea Boccelli ten gehore gaf (klik hier voor de uitvoering van Ad tijdens de begrafenis van een Italiaanse kennis in Lignano).

L’amore
Ons boek (eBook), met een verwijzing naar Giois Campagnolo is inmiddels in het Nederlands uitgekomen, echter weldra is het ook mogelijk om de Italiaanse versie te lezen. De opbrengst van ons boek ‘L’amore’ gaat naar Stichting Valetudine, dus van harte uitgenodigd om ook deze stichting een handje te helpen!

Samen Italiaanse liedjes zingen (2004) ……

BIJZONDER BOEK OVER KARAKTERISTIEKE EINDHOVENSE

Wilbert van Gent:

Cena a Casa Campagnolo, aan tafel met Giois Campagnolo, is het onlangs verschenen boek met het levensverhaal van Giois Campagnolo. Het beschrijft het leven van de nu 76-jarige Eindhovense die als 21-jarige naar Italië vertrok om in Milaan aan de universiteit de taal te studeren. Ontmoette daar haar grote liefde Mario en ontwikkelde een speciale band met het vaderland van haar echtgenoot. Ze werkte er als beëdigd tolk/vertaalster, werd er moeder van twee zonen: Massimo en Raf, maar werd door onafwendbare omstandigheden gedwongen terug te keren naar Nederland. In Eindhoven, aan de Tongelresestraat vond het gezin een nieuw bestaan maar de liefde voor Italië, de mensen, de cultuur en niet in de laatste plaats de Italiaanse keuken vormden een invloedrijk deel van hun leven. In Eindhoven speelde ze een actieve rol in de Italiaanse gemeenschap en reisde door Nederland met lezingen over Italië. Al 38 jaar is ze lerares Italiaans bij de Volksuniversiteit en ruim 35 jaar bij de Stichting Dante Alighieri.
Talloze studenten uit Eindhoven en wijde omgeving volgden en volgen bij haar de cursussen Italiaans. Want met haar 76 jaar is ze nog steeds is ze actief. Een vrouw met een bijzonder levensverhaal die bekend staat voor haar bijzondere manier van lesgeven. Niet alleen de taal maar ook de Italiaanse cultuur weet ze met passie op haar studenten over te dragen. Elk jaar na afloop van het cursusjaar organiseert ze de Serata Italiana die al 22 jaar een grote belangstelling geniet.
Uit handen van de Italiaanse consul ontving zij in 2008 een hoge Italiaanse onderscheiding: Cavaliere nell’Ordine della Stella Della Solidarità Italiana. In 2012 gevolgd door de Nederlandse onderscheiding: Lid in de orde van Oranje Nassau.

Als sinds de jaren ’90 organiseert Giois voor haar studenten etentjes bij haar thuis. De zogenoemde Cena a Casa Campagnolo. In talloze, met de hand geschreven schriftjes, heeft ze over al die jaren gerechten verzameld, uitgeprobeerd om tot perfectie te komen en aan haar studenten voorgeschoteld tijdens culinaire avonden waar de taal en cultuur van Italië centraal staan. In het boek zijn 10 volledige menu’s opgenomen met 70 gerechten en de receptuur.

Een boek over een uitzonderlijke moederliefde en een ongekende liefde voor Italië. Het is geschreven door een van haar studenten, Wilbert van Gent, en is in eigen beheer uitgegeven in een beperkte oplage. Het Eindhovense bureau De Publikators, Anna van den Berg en Ilse Vermeulen, tekenden voor de vormgeving, beeldredactie en productie.
Het boek kost € 29,75 en is verkrijgbaar bij Boekhandel Spijkerman op de Kleine Berg in Eindhoven of rechtstreeks wilbertvangent@gmail.com

Meer informatie: Wilbert van Gent – 06 225 155 84

recenties:
‘Een boek ‘om van te smullen’! Geweldig! Stein Spijkerman
‘Un libro fatto con amore’ Antoinette Coops, Italiaans Koken met Antoinette
‘Giois, een welverdiend eerbetoon aan jouw heerlijke kookkunsten, aan jouw liefde voor Italië, die je altijd met ons hebt gedeeld. En aan de grote liefdes in jouw leven: Mario, Raf en Massimo!” Margo Moonen

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

One comment

  • Mieke Bijnen

    Het was een genoegen om in De Kempenaer te lezen over Giois Campagnolo. Ik ken Giois nog van vroeger. Wij hebben in Oerle op kostschool gezeten. In de musical “de Kalief van Bagdad”, geschreven door rector Manders speelde Giois de hoofdrol en zeer verdienstelijk.
    In haar tienertijd viel Giois al op. Zij was een levendig meisje met mooi rossig haar. Leuk op deze manier nog eens iets over haar te lezen.
    Hartelijke groeten,
    Mieke van Houtert-Bijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.