Sacile – de tuin van Venetië

Een bezoek aan Sacile, een prachtig stadje met de bijnaam ‘il Giardino della Venezia’ (de tuin van Venetië). Heerlijk slenteren door de vele kleine straatjes en pleintjes verspreid door de stad. Door al het water en de bouwstijl heeft dit stadje een Venetiaanse sfeer.

Dorp van buitenhuisjes

Al in de 16e eeuw was er weinig ruimte in Venetië en investeerden rijke Venetiaanse families in een buitenhuis in Sacile, liefst met tuin of park. Via de rivier Livenza die door Sacile loopt konden ze makkelijk dit gebied per boot bereiken. Door alle tuinen en parken van de rijke Venetianen kreeg Sacile de bijnaam Giardino della Serenissima *1 (of: il Giardino della Venezia), ‘Tuin van Venetië’.

Geen city-trip, want Sacile (provincie Pordenone) is klein en is heel goed in een halve dag te bezoeken. Ideaal om te combineren met iets anders in deze regio en een goed alternatief voor een vakantiedag waarin niet alle familieleden de hele dag cultuur willen snuiven

Lekker slenteren en sfeer snuiven

De rivier Livenza loopt dwars door het stadje en biedt de mogelijkheid om te slenteren over bruggetjes en langs het water. De treurwilgen aan de waterkant zijn een lust voor het oog en zorgden voor mooie plaatjes voor onze huisfotograaf. Af en toe komt zelfs kanoërs langs die het circuit over de rivier volgen.

Chiesa di Santa Maria della Pietà

Voor onze blog op il Tramonto reikt het te ver om diep in te gaan op de rijke historie van Sacile. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van dit stadje kan zich bij de lokale VVV informeren. Voor de minder culturele types raden we aan om lekker rond te wandelen in ‘de Tuin van Venetië’. Gewoon de sfeer snuiven in het kleine broertje van Venetië en genieten van een ‘gelato’ bij een van de vele ijssalons die dit dorpje rijk is.

Toch een paar tips:

  • Il Duomo San Nicolò (1474-1496) de dom
  • Palazzo Ragazzoni Flangini Biglia met zes fresco’s in de ‘zaal van de Keizers’
  • Chiesa di Santa Maria della Pietà, een klein kerkje vernoemd naar het beeldje van de Madonna rouwend om haar zoon Jezus Christus. Met prachtige bogen aan de waterkant van de rivier

*1 LA SENERISSIMA – Venetië draagt de bijnaam ‘la Serenissima’. Serenissimo was een Byzantijnse titel die in het begin aan de Doge en de Signoria geschonken werd en vervolgens werd uitgebreid naar de gehele Republiek Venetië. De bijnaam ‘serene stad’ duidt ook op de relatieve rustige plek van Venetië omgeven door water en geen (verkeers)onrust die er in zo vele andere steden was.

En uiteraard kun je de onderstaande fotoreportage bekijken:

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.