Italiaans Preuvenement

valvasone_ad smets_0317

Ad Smets – Ennio Furlan – Roberta Tosolini – Sjaak Verweij

Het ging weer eens op z’n Italiaans: De Friulaanse chef-kok Ennio Furlan nodigde ons telefonisch uit voor een culinair evenement. “Nadere info volgt per mail” De dag zelf nog steeds geen mail ontvangen en de telefonische navraag leverde ons alleen maar ‘om 19.00 uur in het centrum van Valvasone’ op. Na rondrijden door Valvasone met bliksem, donderslag en regen bleek het in het klooster plaats te vinden, aan de rand (!) van het Middeleeuwse stadje en het was al om 17.00 uur begonnen!

Kloostergangen
Dat in veel kloosters en abdijen bier wordt gebrouwen en gedronken, dat is bekend. Maar dat in een klooster heel veel wijn en grappa vloeit, was ons tot voor kort onbekend. De kloostergangen van het middeleeuwse klooster in Valvasone (regio Pordenone) vormden het podium van een soort preuvenement. Een proeverij van salami & mortadella, wijn, kaas, grappa, olijfolie, bier en zelfs sigaren. Producenten stelden bezoekers in de gelegenheid hun producten te proeven. Volledig gratis, maar bij de uitgang de mogelijkheid om te doneren voor het kinderkankerfonds LUCA.

ad smets_valvasone_0306

ter plekke vers gemaakte mozzarella

Netwerken
Inmiddels hebben we hier in Italië een flink netwerk opgeleverd. Dat bleek wel bij aankomst. We troffen diverse bekenden aan van wijnhuizen en restaurants uit de regio, o.a. chef-kok Claudio Cucina (grappig: een kok met ‘keuken’ als achternaam) die samen met Ennio Furlan de bezoekers fêteerden op een walking dinner. Ieder half uur kwamen leerlingen van de regionale horecaopleiding langs met verrukkelijke Friulaanse mini-gerechten. Voor ons een mooie gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje te netwerken. Eerst even een rondje maken om de mensen die we al kennen gedag te zeggen.  De chef-koks stelden ons voor aan diverse directeuren, sommeliers en ‘grappa-neuzen’ van gerenommeerde producenten uit de regio. Deze manier van netwerken ‘werkt’ echt, want wanneer je zo wordt geïntroduceerd, sta je nét iets beter op het netvlies. Al snel kregen we een uitnodiging om later in de maand mee te doen aan een discussie-bijeenkomst om met andere journalisten onze visie te delen over de mogelijkheden de authentieke cultuur van de regio beter onder de aandacht te brengen, lees: te promoten.

ad smets_valvasone_0318

mortadella met stukje radicchio (soort rode witlof)

Er was veel belangstelling en dus flink druk op de kloosteromgang. Gelukkig hield het op met regenen en verspreidden de bezoekers zich ook over de binnenplaats.

Wat een keuze!
Deze avond hebben verrukkelijke dingen geproefd. Naast verschillende voor ons onbekende bubbels en wijnen vonden we de speciale mortadella met radicchio (een rode witlofachtige groente) verrassend lekker. De stand met stukjes brood met rauwe rundertartaar gemengd met snippers ui en olijven en vervolgens geserveerd met een scheut olijfolie hebben we drie keer bezocht. Een kaasboer maakte ter plekke mozzarella. Leuk en spectaculair om te zien hoe in een grote pan heet water uit een korrelige substantie door het kneden met de handen kaas ontstaat. De verse stukjes mozzarella werden naar keuze gevuld met olijf of kerstomaat.

ad smets_valvasone_0289

broodje tartaar met een scheut olijfolie, mmmmmmmmmmmm!

We sloten de proeverij af bij twee grappa-producenten, waar we uitgebreide instructie kregen op welke wijze we grappa moeten proeven: eerst het glas meer dan 20 centimeter ver onder de neus houden, ruiken en dan pas langzaam het glas richting de mond brengen. Een heel ritueel, waarbij vele bezoekers zelfs een sigaar bij rookten. Voortreffelijke grappa’s waar ook wel een flink prijskaartje aan hing.

Vol met nieuwe inspiratie, brochures, visitekaartjes en een volgeschoten camera gingen we tevreden huiswaarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *