Feest van de kikkers, ezels of …… asperges

il tramonto_asparagorgo_foto ad smets_7866

amuse van asperges met olijfolie en basilicum

Noem het maar en er is feest voor. In de Noord-Italiaanse regio waar wij wonen, kent bijna ieder dorp zijn eigen feest. Naast Maria en een batterij aan heiligen, zijn er feesten rondom thema’s als planten, beesten, groenten en bloemen.

Een kleine greep uit de thema’s in  ‘onze’ regio: wijn, aardappel (o.a. wie heeft de grootste aardappel met een minimumgewicht van 700 gram per aardappel), garnalen, parelhoen, ezels of reuzel. Maar frico (gebakken kaas), buffelkaas en zelfs het feest van de kikker waar daadwerkelijk gebakken kikkerbillen op het menu staan.

Wij waren getuigen bij het Feest van de Asperges in ons buurdorp Gorgo (www.asparagorgo.info). Asperges, wellicht niet origineel, maar – naast reuzel en kikkerbillen – wel een veilige keuze.

Gorgo kent – verdeeld over twee weken – zeven feestdagen rondom ‘het witte Limburgse goud’. De dagen worden gevuld met wandeltochten, voetbalwedstrijden, kinderspelen, rommelmarkten en iedere avond is er een feestavond. Grote tenten, lange tafels, lokale wijn, veelal vers gegrild vlees en eten in het kader van het lokale thema. Bij AsparaGorgo staat het menu uiteraard in het kader van de witte asperges.

il tramonto_asparagorgo_foto ad smets_7849_bis

Mauro Lorenzonetto (wijnhuis Battista II) met zijn prosecco

Wij zijn getuigen van slechts één van deze avonden. Niet geheel verwonderlijk dat wij gekozen hadden voor de thema-avond ‘Asperges & Spumante’: een proeverij van 5 verschillende aspergegerechten vergezeld van 5 verschillende bubbelwijnen. Nadrukkelijk betreft het hier amusehapjes en proefglaasjes wijn. En dat alles voor de ‘belachelijke’ prijs van € 4,-. We zijn benieuwd.

In lijn met de Italiaanse traditie begint het programma veel later dan gepland, zodat fotograaf Ad Smets volop de tijd heeft om achter de coulissen foto’s te schieten van de tiental vrijwilligers die de hele avond op de tientallen meters lange gril de varkensribben en worstjes moeten bereiden voor de bijna tweeduizend gasten. Alhoewel het gehucht Gorgo slechts 300 inwoners telt, trekt dit jaarlijkse spektakel veel bezoekers uit de hele regio. Vol trots poseerden de grilmeesters. “En….. morgen op Facebook?” (Wij zijn inmiddels geen onbekenden in onze regio….) Nu nog fris, nuchter en met een schoon keukenschort. Na vier uren grillen in de enorme hitte van het open vuur, de nodige glazen wijn en de vetspetters zullen onze grilmeesters aan het einde van de avond rijp zijn voor een 90-graden wasje en een paar uurtjes uitslapen…..

il tramonto_asparagorgo_foto ad smets_7800

il tramonto_asparagorgo_foto ad smets_7820

de sommelier gaf ons vakkundig advies

Inmiddels kunnen we onder begeleiding van een heuse sommelier proeven van ‘Asparagi & Spumanti’. Twee lokale wijnboeren, neven met dezelfde achternaam ‘Lorenzonetto’ moesten het opnemen tegen 3 bubbels uit gerenommeerde regio’s. Geen sinecure. De verrukkelijke asperge-amuses bestonden o.a. uit een bolletje van geitenkaas gevuld met stukjes asperge, een frico (gebakken kaas) met asperges, stukjes asperge met olijfolie en basilicum en bladerdeeg met asperges en geitenkaas. Allemaal om je vingers bij af te likken. En ten aanzien van de vijf verschillende spumanti willen we eigenlijk geen kennersoordeel vellen…….. maar de prosecco van wijnhuis Battista II van Mauro Lorenzonetto uit ‘ons’ Pertegada was subjectief gezien de lekkerste! De Ribolla Gialla van neef Marco was prima, maar ja, er kan er maar eentje winnen.

il tramonto_asparagorgo_foto ad smets_7841

neef Marco Lorenzonetto met zijn Ribolla Giallo spumante

Wij vreesden dat deze Gorgo-avond zou nog lang gaan duren. Na de vijf proefglaasjes en vijf amuses was er niet veel plaats meer voor een bord met hompen vlees. We sloten daarom af met een glas wijn en een portie asperges met gekookte ei. Bij ons vertrek begonnen de bandleden net aan hun eerste nummer. Er was geen ontkomen aan….. een bekende smeerde ons nog 10 lootjes aan. De LED-tv, fiets en wasmachine gingen aan onze neus voorbij, maar met een knalroze plantengieter gingen we tevreden naar huis. Het feest in Gorgo gaat nog door tot in de kleine uurtjes. Ze zullen ons echt niet missen.

Weltrusten.

 

Heb je belangstelling voor de wijnen van de genoemde wijnhuizen, neem dan gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *