Sprankelend feest rondom Prosecco

gondola-award-il-tramontoMaanden van voorbereiding
Het wordt een spannende week voor ons. We hebben er ruim 9 maanden naartoe gewerkt, de avond van de ‘il Tramonto Gondola Award’. Een prijs die wij in het leven hebben geroepen om de samenwerking tussen Friuli Venezia Giulia enerzijds en Nederland en België anderzijds te benadrukken en te waarderen.

Binnen verschillende categorieën (landbouwproducenten, artiesten, politici, ambtenaren, bedrijven ect.) kan een bronzen, zilveren of een gouden award wordt toegekend. Vorig jaar werd de gouden award voor de categorie ‘rode wijn’ uitgereikt aan Paolo & Fabiola van Wijnhuis Ferrin. Hun ongelooflijk lekkere Rosso Majon was de winnende wijn. Zij kregen de prijs uitgereikt door door de Minister van infrastructuur en verkeer en waterstaat, aangezien de minister van landbouw in een vergadering vastzat. Deze keer komt hij echt zelf, zo is ons te verstaan gegeven.

il-tramonto_8383

Cristiano Shaurli (rechts)

De Minister van Landbouw, Cristiano Shaurli, is een jonge en knappe man. Hij mag dit jaar de gouden award uitreiken in de categorie ‘Sparkling Wines’. Hij is – als politiek verantwoordelijke voor de Landbouw – eigenlijk ook de aangewezen persoon om deze prestigieuze buitenlandse prijs uit te reiken. Wij weten dat Cristiano het erg belangrijk vindt om mondiale aandacht te krijgen voor de goede producten afkomstig uit deze regio. Denk aan de Montasio kaas, de San Daniele Prosciuto. Echter binnen Italië staat Friulië echt bekend vanwege de beste Italiaanse witte wijnen.

Tijdens de presentatie die wij voor hem en de genodigden verzorgen, gaan wij natuurlijk in op onze inspanningen om hen te helpen op ‘banengebied’. Wij willen benadrukken dat het belangrijk is dat de regering blijk geeft achter onze ideeën te staan. De enorme jeugdwerkloosheid onder afgestuurde academici is niet meer te verkroppen, maar liefst 40% vindt geen baan. En als ze al een baan vinden, jatten ze daarmee banen van lager opgeleide mensen. En je merkt het echt dat dit systeem niet werkt. Wij missen zo vaak de passie bij medewerkers, waarschijnlijk omdat ze onder hun niveau werken, dat wij niet begrijpen waarom ze niet iets anders proberen te vinden of te ondernemen! Maar ja, dan moeten ze het wel verder van moeder de vrouw zoeken.

Arbeidsmarkt problematiek
Wij presenteren deze minister en de diverse aanwezige burgemeesters onze Nederlandse problematiek dat wij niet meer voldoende aan gekwalificeerd personeel komen hetgeen juist onze economische groei dwarsboomt. Denk aan onze zoektocht naar vele dierenartsen voor de Voedsel en WarenAutoriteit waar wij in Nederland niet aan kunnen komen. In de tijd dat ikzelf directeur P&O was van deze Rijksdienst heb ik Spaanse dierenartsen aangenomen, dus waarom nu niet een tiental Italiaanse!

fabiola-tilatti_3543_ad-smets

Fabiola Tilatti, Consigliere del Movimento Turismo del Vino (FVG)

Vanuit onze stichting SAM (en werkgeversnetwerk) willen wij een bijdrage leveren aan de vitaliteit van de Europese arbeidsmarkt door afgestudeerden de mogelijkheid te geven zich aan organisaties, die bereid zijn om buitenlands talent een kans te bieden, te presenteren middels een ‘elevator pitch’. Allemaal via de website van SAM.

Na onze recente presentatie aan enkele bevriende wijnboeren, is men behoorlijk onder de indruk van wat wij voor de Nederlandse arbeidsmarkt doen. “Oh, konden jullie dit maar bij ons doen”, was een veelgehoord geluid. Daarom vinden wij het belangrijk om tijdens deze presentatie ook weer onze inspanningen duidelijk voor het voetlicht te krijgen. In de hoop dat men inziet dat men meer kan doen, door alleen al buiten de grenzen van het gebruikelijke te denken.

De avond die wij nu organiseren wordt gepresenteerd door Fabiola Tilatti, bestuurder van een organisatie die ten doel heeft om toerisme rondom wijnen te verstevigen. Zij vindt het geweldig wat wij doen om ‘hun’ Friulië in Nederland en België op de kaart te zetten. Fabiola heeft landelijke erkenning voor haar eigen inzet en is niet voor de poes. De voorbereidingen met haar was alleen al een leerzaam proces voor ons. Pfffff….

baccichetto_ad-smets_2056-panorama

De prachtig verbouwde stallen van Umberto Baccichetto

Een culturele avond
Voor deze avond hebben wij een jonge architect uitgenodigd om te exposeren met schilderwerken. Hij noemt zich geen kunstenaar maar echt architect. Hij vindt rust in stressvolle tijden door zich artistiek te uiten, waarbij hij kunst en wereldproblematieken laat verenigen. Op de foto staat hij met een werkelijk prachtstuk, de Mona Dalisa. Hij geeft de Mona Lisa weer op een Dali-achtige wijze met o.a. kritische krantenknipsels.

il-tramonto_2644_baccichetto

Dott. Gianluca Pitaccolo, architetto

Muzikaal wordt de avond opgeluisterd door twee harpistes die wij via via kennen en in Parma wonen. Normaal spelen ze in grote orkesten en deze keer geven ze een recital als duo. Als de generale repetitie goed verloopt zing ikzelf een lied onder hun begeleiding.

il-tramonto_duo-arpe_1

Rosanna Valesi uit Padova & Simona Mallozzi uit Parma

De culturele avond vindt plaats in een ongelooflijk mooi gerestaureerde stallencomplex van de familie Baccichetto. Roberto De Nicolò – getrouwd met dochter Susy van de eigenaar – is echt iemand die het net als Fabiola Tilatti belangrijk vindt om wijn te verbinden met cultuur en toerisme. Hij vindt het geweldig dat hun wijnen steeds meer aftrek vinden in Nederland, België en Luxemburg. Zo stond hij pas nog op de wijnbeurs in Malmedy waar hun wijnen, onder andere hun Prosecco Spumante extra dry en hun rode Schioppetino, gretig aftrek vonden.

il-tramonto_9889Wijn en …..
Uiteraard komt de inwendige mens deze avond niets tekort. Bij aankomst worden de gasten verwelkomd met een glas van de bekroonde Prosecco en na afloop is er een hapjesbuffet en kan iedereen zich te goed doen aan de andere witte en rode wijnen van wijnhuis Umberto Baccichetto.

Wat in het vat zit, verzuurt niet. En niet alleen wijn…..
Deze keer dus nog een prijs voor een wijn, echter wij zijn druk doende om over een tijdje ook een prijs uit te reiken aan een Italiaanse muzikant die samenwerkt met Nederlandse artiesten. Natuurlijk dromen wij ervan om een prijs te kunnen uitreiken rondom onze inspanningen betreffende de arbeidsmarkt.

We houden je op de hoogte!

Ciao a tutti.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *