Glas wijn voor 50 eurocent

iltramonto_karpinska_foto ad smets_IMG_2709Een glas wijn voor € 0,50……. Het bestaat echt.
Veel lokale wijnbarretjes in Friuli hebben hun prijs al jaren op een € 1,- staan. Hier en daar tref je nog een frasca aan waar de wijnboer z’n eigen wijn voor € 0,80 schenkt,
maar zelden tref je een frasca aan waar je slechts € 0,50 per glas wijn betaalt en € 0,80 voor een glas ‘bubbels’.

Het gehucht Molino (gemeente Camino al Tagliamento – Udine) telt 10 huizen, waaronder de frasca Karpinska.  Bij frasca Karpinska gaat het niet om uiterlijk vertoon, de locatie zou je zo voorbij rijden en dan hebben we het nog niet over de inrichting……..
De eigenaren Justyna Karspinska & Claudio De Giusti maken hun eigen wijn en salami en zorgen voor een gemoedelijke sfeer. En daar komen de gasten voor!

Het aantal vrouwen dat deze bar bezoekt is op één hand te tellen. Het zijn de mannen uit de omliggende dorpjes die even een paar glaasjes wijn achteroverslaan. Maar dan ook letterlijk, want regelmatig zien we dat iemand binnenkomt, vraagt om een glas rode wijn, dit in twee slokken achteroverslaat, een tweede bestelt waarmee hetzelfde gebeurt, een euro op de bar gooit en na een bezoek van nog geen drie minuten de bar weer verlaat. Net als wij, blijven de meeste bezoekers iets langer hangen om de laatste nieuwtjes te vernemen.

Vind je het vreemd dat toeristen hier voorbij rijden........

Vind je het vreemd dat toeristen hier voorbij rijden……..

We blijven ons verbazen hoe dat allemaal verloopt. Ondanks het feit dat het lokaal met een houtkachel lekker warm wordt gestookt, houdt men de jas aan en drinkt men louter wijn. In de afgelopen jaren heb ik bij Karpinska nog nooit iemand bier of frisdrank zien drinken. Hoogstens een grappa bij de koffie.

Claudio maakt z’n eigen salami dus wordt regelmatig een portie besteld en uiteraard wordt hier een stuk brood bij gegeten. Topdrukte is het tussen 18.00 en 20.00 uur, want daarna haken de mannen af omdat thuis moeders-de-vrouw met het eten zit te wachten. Dat de mannen vervolgens thuiskomen met een paar glazen wijn en een portie salami met brood achter de kiezen, hoort waarschijnlijk bij het dagelijkse ritueel. Vervolgens worden tijdens het avondeten nog een paar glaasjes wijn genuttigd.

Ja, dronken worden gaat zo heel eenvoudig en is nog goedkoop ook!

 

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *