Een glas wijn onder de sterrenhemel

il tramonto_0920_calici di stelleCALICI DI STELLE – EEN GLAS WIJN ONDER DE STERRENHEMEL
In de zomer zijn er talrijke vallende sterren (meteoren) te zien, met als hoogtepunt de Perseïden die hun maximum op 12 augustus hebben. Mooie aanleiding om rond het thema ‘sterren’ zomerse activiteiten te organiseren.

Op de wandelpromenade langs de rivier de Tagliamento in Latisana presenteren de wijnboeren van de wijnstreek DOC Friuli Latisana hun wijnen en laten de lokale restaurants de bezoekers genieten van hun seizoensgerechten.

il tramonto_4787_calici di stelleBij aanvang ‘koop’ je een glas (calice) en onder de sterrenhemel (le stelle) kun je bij de verschillende wijnboeren een glas wijn proeven.

Ieder jaar nemen wij ons voor om eens naar een andere Calici di Stelle te gaan en toch gingen we dit jaar weer naar ‘onze’ Latisana. Enerzijds omdat het lekker dicht bij huis is en anderzijds omdat we daar veel bekenden tegenkomen en even kunnen bij babbelen bij de kramen van de wijnboeren uit de omgeving, waarvan er zelfs twee in ons dorpje Pertegada zijn gevestigd.

il tramonto_0915_calici di stelle

de burgemeester (met nektasje) tussen de familieleden van wijnhuis Guido Lorenzonetto

Inmiddels genieten de foto’s van Ad regionale bekendheid dat iedereen op de foto wil. Zelfs de nieuwe burgemeester van Latisana die slechts twee maanden geleden gekozen is en die we in levende lijve nog nooit ontmoet hadden, herkende Ad bij aankomst: “Hé, jij bent Adriano, met al die mooie foto’s op internet. Ik zie constant jouw fotoreportages voorbij komen. Leuk dat je vanavond ook hier foto’s wilt schieten.” Ja, dat is toch een leuke kennismaking met de nieuwe burgervader.

Tijdens onze wandeling over de dijk langs de verschillende kramen werd het steeds drukker en uiteindelijk liepen alle bezoekers schouder aan schouder. Een ontzettend leuk gezicht is dat iedereen met een soort hangtasje om de nek met een wijnglas van de ene kraam naar de andere flaneert.

Bruisende avond, bruisende wijn
Gezien de zomerse avond waren de ‘bubbels’, de mousserende wijnen, het meest in trek. Een glas Prosecco, Ribolla Gialla, Chardonnay spumante of roze bubbels doet toch altijd feestelijk aan. En dan allemaal lachende, vrolijke mensen die in de vakantiestemming zijn. De periode rond Ferragosto – de nationale feestdag op 15 augustus – is het hoogtepunt van de Italiaanse vakantie. Heel zakelijk Italië ligt plat en viert vakantie en feest.

Thuisgekomen hebben we nog uitgebreid naar de sterrenhemel getuurd of we vallende sterren konden waarnemen. Helaas moesten we het deze avond zonder dit fenomeen doen. Wel viel ons op dat er deze avond heel veel sterren aan de hemel stonden. Of zagen we dubbel zoveel omdat het deze avond wel een heel uitgebreide wijnproeverij was geweest?

 Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

 Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *