Wijnworkshop voor medewerkers Bureau voor Toerisme

Samen met VVV-medewerkers op wijncursus. Een leerzame zonnige vrijdag met theorie, heerlijke lunch en heel veel praktijkoefeningen…..wijnproeven!

De regio Friuli Venezia Giulia (kortweg FVG of Friuli) doet haar uiterste beste de regio te promoten, zowel in binnen- als in buitenland. Naast de mooie oude stadjes, de cultuur, de historie, de stranden, het heuvelgebied etc., staat deze regio bekend als belangrijk wijngebied. Om de medewerkers van het eigen bureau voor toerisme nog beter bekend te maken met dit prachtige product van hun eigen regio, werd er een workshop georganiseerd bij een wijnboer. Wanneer je je eigen regio wilt promoten als wijnregio is het wel handig dat je enigszins thuis bent in ‘de wijn’….

het ‘theorielokaal’ met lege glazen voor je neus…..

Te gast bij wijnhuis FERRIN
Wijnhuis (Paolo) Ferrin had hun proeflokaal ter beschikking gesteld en had ons uitgenodigd om deze dag mee te lopen. De directeur van ‘Promo Turismo FVG’ – Bruno Bertero – kennen we al langer. Recentelijk was hij op onze uitnodiging één van de panelleden tijdens onze jaarlijkse uitreiking van ‘de il Tramonto Golden Gondola Award’ (klik hier voor de reportage waar hij de prijs uitreikt aan FriulVin). En zeker wanneer er een wijnproeverij op het programma staat, zijn wij er best wel voor te porren. Oh, ja….. of we een leuke fotoreportage wilden maken…

Om 10.00 uur werden de cursisten verwelkomd met een kopje koffie met een door de vrouw des huizes eigen gebakken crostata (typisch Italiaans zanddeeggerecht – klik hier voor het recept). Het ochtendprogramma stond in het teken van theorie: de autochtone druivensoorten, soorten wijn, de verschillende wijngebieden c.q. DOC’s, de verschillende productieprocessen en op welke wijze je wijn kunt proeven.

 Theorieles over wijn, zonder een slok te drinken
                                    =
                             Droge stof

Het lijkt saaie, droge stof voor ‘leken’, maar het ochtendprogramma werd grotendeels verzorgd door Renzo Zorzi (van beroep sommelier en tevens voorzitter van de regionale vereniging van sommeliers en bestuurder van de landelijke), die met zoveel passie over wijnen vertelt, maar tevens in staat is op een eenvoudige, begrijpelijke manier de informatie over te brengen, dat niemand is slaap viel. Tot aan de lunch hadden we nog geen druppel wijn gedronken, in zo verre was het wel hele droge stof

Fabiola Ferrin-Tilatti introduceert de 3 bubbelwijnen van FERRIN

De lunch werd ingeluid door de vrouw des huizes, zij gaf een korte uitleg over de drie bubbelwijnen die FERRIN maakt en die voor en tijdens de lunch geproefd konden worden: Rivus, een witte spumante, een blend van chardonnay en pinot nero; vervolgens hun nieuwe Ribolla Gialla spumante en hun Plebis Rosae, de roze bubbelwijn waarvan ze ruiterlijk toegaf dat ze deze in het assortiment hebben gewoonweg omdat roze bubbelwijn reuze populair is en goed verkoopt!

roze bubbels, niet alleen voor vrouwen…………

Gezien het programma moest het een ‘lichte’ lunch zijn, dus geen pasta, risotto en hoofdgerecht. Samen met de cursisten hebben we gesmuld van meloen met ham, rolletjes van rosbief gevuld met rucola en salades van gerst, wilde rijst met peer, geitenkaas en noten. Een flink stuk watermeloen toe en de maagjes waren gevuld.

We weten niet waar het aan lag, maar de lunch werd erruuuuuuug gezellig. Een vrijdagmiddag, een lunch buiten onder de Italiaanse zon, lekker wijntje erbij en …… bijna weekend!

En plotsklaps was er weer werk-aan-de-winkel: een rondleiding door de wijngaard en ‘la cantina’. Ondanks het feit dat we diverse verhalen al meerdere malen hebben gehoord, hopen we dat er telkens iets meer van blijft hangen. De kracht van de herhaling is belangrijk, net als vroeger met het leren van rijtjes, rekentafeltjes, topografie, naamvallen en Duitse voorzetsels.

rondleiding door ‘la cantina’ bij wijnhuis Azienda Agricola Paolo Ferrin

Als hoogtepunt en als afsluiting van de dag stond een wijnproeverij op het programma. Inmiddels waren de bubbels van lunch enigszins gezakt en werd gestart met het proeven van verschillende wijnen. De nadruk lag op het ruiken en proeven van de verschillende druivensoorten en de combinatie met brood, kaas en salami. Het was echt een wijnproeverij voor beginners, maar net als met het opdreunen van de rijtjes, was ook deze exercitie voor ons een feest van herkenning.

De medewerkers van het ‘bureau voor toerisme’ waren enthousiaste en leergierige cursisten en vonden het amusant om twee Nederlandse journalisten in hun midden te hebben. Los van het feit dat wij het een geslaagde dag vonden, waarderen wij het dat een organisatie laat blijken dat het belangrijk is dat de medewerkers betrokken zijn bij hun ‘product’ zeker wanneer hun product ‘toerisme’ is, één van de grootste drijfveren van de Italiaanse economie.

Zo’n dag als vandaag konden we alleen maar meemaken door het feit dat wij ontzettend veel energie stoppen in het opzetten van ons netwerk in bella Italia. Dit netwerken kost ons enorm veel energie, maar levert – op de lange termijn – ook heel veel op. Als buitenlanders worden we uitgenodigd en betrokken bij ‘hun’ activiteiten. Waar vind je zoiets? En laten we eerlijk zijn, om zo een vrijdag door te brengen is geen straf, toch?

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

 

One comment

  • pro

    This post presents clear idea for the new visitors
    of blogging, that truly how to do running a blog. – Josette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *