Wijn uit een pak of uit een fles?

Is wijn uit een 5 liter pak geen echte wijn en niet te zuipen of is het toch dezelfde wijn als in de fles?

Op internet zie je bij groepen van wijndrinkers/liefhebbers regelmatig de discussie voorbijkomen over wijn in pakken (bag in box genoemd). Helaas wordt – ter bevestiging van het imago – vaak gemengde en soms ook slechte wijn verkocht in pakken van een liter (zoals de pakken appelsap) of in pakken van 3 of 5 liter met een tapje/kraantje.

zou niet misstaan in menige ‘kelder’

Altijd lekkere wijn in Friulië

Wij betreuren het dat dit slechte imago is ontstaan, want wij hebben juist hele goede ervaringen in noord-Italië met bag in box. In tegenstelling tot het ‘bocht’ verpakken heel veel Friulaanse wijnboeren hun wijn in zowel pakken van 3, 5 of zelfs 10 liter én in flessen. Het is exact dezelfde wijn. Wij zijn regelmatig persoonlijk getuige geweest en hebben gezien dat op dezelfde dag vanuit de enorme stalen vaten de wijn wordt overgeheveld in flessen en even later wordt de wijn uit hetzelfde vat in pakken verpakt.

De wijnboeren wijzen er wel op dat er wel degelijk een verschil ontstaat tussen de wijn uit het pak en de wijn uit de fles. Zelfs wanneer je een fles ‘vers’ gebottelde wijn koopt, word je geadviseerd deze minimaal een maand te laten liggen/staan voordat je deze drinkt. Op de afgesloten fles rijpt de wijn na en krijgt deze wijn toch net even een iets ander karakter dan dezelfde wijn die vacuüm verpakt wordt in die zogenaamde bag in box. Maar dat is dan ook echt het enige verschil.

Bij de twee wijnhuizen in ons eigen dorp bestaat de omzet voor bijna helft uit de verkoop van vino sfuso, waaronder mede wordt verstaan de wijn in bag in box, de metalen fusten voor restaurants die de huiswijnen tappen (vergelijkbaar met een biertap) maar ook mensen die met tankjes of zelfs 54 liter flessen langskomen om ‘verse’ wijn te tappen. De laatste groep zijn de Italianen uit de omgeving. De bag in box wordt veel verkocht aan toeristen die na hun vakantie graag nog lang willen nagenieten van de Italiaanse sferen en geen zware flessen willen meenemen naar bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk.

in ons eigen dorp halen we wijn op de fiets……

Wat drinken wij?

Wij halen regelmatig pakken wijn van 5 of 10 liter. De witte wijn wordt in een glazen fles getapt en in de koelkast gekoeld (mijn schoonzuster heeft een extra grote tweede koelkast waar 5 liter pakken met witte wijn en rosato in passen…).

Het principe van bag in box is heel vernuftig. In de doos zit een zak die vacuüm is. Duw je op het tapje dan komt er wijn uit, echter er kan geen lucht naar binnen, de zak blijft dus vacuüm. Volautomatisch blijft de rest van de wijn goed houdbaar. Weken en zelfs zes maanden later is je wijn nog net zo fris als wanneer je uit een net geopende fles wijn inschenkt.

Voor veel mensen is een fles wijn te veel. De fles blijft dan dagen geopend staan waardoor de wijn z’n kwaliteit verliest en niet meer smaakt voor als ze weer een wijntje willen drinken. Voordeel bij dit systeem van bag and box is dat je meerdere wijnen gelijktijdig geopend kunt hebben zonder kwaliteitsverlies en je er heel lang mee kan doen.

Voor een andere categorie is één flesje net te weinig en twee flessen net weer te veel. Zij kunnen dan lekker doortetteren dankzij de mogelijkheid die de bag and box hen biedt om precies de hoeveelheid te tappen die ze nodig hebben. Persoonlijk kennen we niet veel mensen van deze categorie. Geloof het of niet!

De conclusie die wij – op persoonlijke titel – trekken is dat wijn uit een pak een goedkoop en acceptabel alternatief is, mits de wijn van een échte wijnboer komt en er niet mee gerommeld is. Verschil met wijn uit de fles zal altijd blijven, maar ook dat is een persoonlijke smaak.

Een voorbeeld

De chardonnay van Battista II bijvoorbeeld is niet ‘vet’ in vergelijking met veel Franse chardonnay’s en smaakt uitstekend als aperitief, bij visgerechten of asperges.

Voor een laatste categorie mensen die toch nog niet voldoende hebben aan 3, 5 of 10 liter pakken: ga gewoon met de mond open onder een vat wijn liggen….. Ad doet het even voor!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *