Drie keer ‘trouwen’ met Rodaro witte wijnen

Al een aantal jaren komen we over de vloer bij Wijnhuis Paolo Rodaro en schreven we enkele blog’s o.a over een Friulaanse kunstenaar die rond 1930 prachtige ‘moderne’ fresco’s aanbracht in Villa Romano, het historische landhuis van Paolo Rodaro. Het werd eens tijd om ons te verdiepen in hun wijnen.

Ad Smets (m) met Paolo Rodaro (r) en Paolo’s partner Lara Boldarino (l)

Rodaro heeft naast bubbelwijnen en de hogere segmentlijn ‘Limited Edition’ de lijn ‘il Fiore’ (de bloem, zie etiket). Wij proefden drie witte wijnen uit dit laatste segment.

Ribolla Gialla 2016
De druif: de Ribolla Gialla is een authentiek druivenras uit de regio Friuli. Al rond 1300 werd er gesproken over wijnen gemaakt van de Ribolla Gialla druiven. De druiven van Rodaro groeien aan 28 jaar oude wijnranken en worden met de hand geoogst.

De wijn: een mooi gele kleur – mag ook wel wanneer je de naam gialla (=geel) draagt – met een lichte honinggeur. Een ronde en toch frisse wijn met smaken van gele pruim en peer. Qua smaak vol, zeker voor zo’n jonge wijn en heerlijk droog, harmonieus met een mooie zuurgraad. Tevens blijft deze Ribolla Gialla onverwacht lang hangen, oftewel een mooie afdronk. Een heel mooie wijn voor aan tafel bij warme visgerechten, zoals St. Jakobsschelpen (capesante, ik kan ze Ad iedere zondag wel voorzetten. Hij is er gek op!), maar ook bij koude visgerechten als sushi zou deze elegante wijn zeker niet misstaan. Wij durven deze kruidige wijn zelfs als aperitiefwijn aan te bevelen, maar dan wel tezamen met een lekkere prosciutto crudo, droge rauwe Italiaanse ham, met grissini.

Pinot Grigio 2016
De druif: oorspronkelijk een Franse druif (Pinot Gris), maar Italië zette deze witte wijn echt op de kaart. De Pinot Grigio is een allemans vriendje en erg populair bij wijnliefhebbers over de hele wereld en in de VS zelfs één van de meest populaire wijnen. Wellicht heeft dit ook te maken met het feit dat de meiden van Sex and the City regelmatig een glas Pinot Grigio nuttigen.

De wijn: vaak wordt aangeraden om Pinot Grigio koud (7 graden) te drinken, ook wij proefden de Pinot Grigio direct uit de koelkast. FOUT! Bij het drinken realiseerden we ons dat we nauwelijks iets proefden. Na even wachten (ja, dat wordt lastig als de fles op tafel staat te lonken……) en opnieuw proeven kwam het pas tot de juiste smaakbeleving.

Dus nu al het advies: Pinot Grigio nooit onder de 11 – 12 graden drinken. De kleur van de wijn was grijzig, rosé-achtig, een fantastische kleur voor een Pinot Grigio, want grigio betekent grijs. De tendens van de laatste decennia om deze wijn er uit te laten zien als alle andere witte wijnen is gelukkig losgelaten en veel wijnhuizen laten hun Pinot Grigio nu weer hun oorspronkelijke grijsachtige kleur behouden. Wij dachten citrusvruchten en perzik te proeven en wellicht een beetje amandel. Deze Pinot Grigio is niet alleen een perfect terraswijntje, doch past ook goed bij vis, zoals tonijn (zie foto, eigen gemaakte tonijnrolletjes). Alhoewel bij oude kaas vaak aan rode wijn of port gedacht wordt, past deze wijn hier heel goed bij. Doe lekker gek en pak eens een stukje oude kaas bij een glas Pinot Grigio. Verrukkelijk!

Persoonlijk vonden we de Pinot Grigio van Rodaro een stuk minder lekker dan de Ribolla Gialla (de wijnen hebben we op verschillende dagen gedronken). Smaken verschillen en daarom blijft deze wijn evenzeer een aanrader voor de fervente Pinot Grigio liefhebbers.

Friulano 2016
De druif: Ook de Friulano is een authentiek witte druif uit de noordelijke Italiaanse regio Friulië. Tot aan 2007 droeg deze druif de naam Tocai. Na een heftige ‘strijd’ mocht door Europese wetgeving alleen de Hongaarse Tokaj nog deze naam dragen en doopten de Italianen hún Tocai om in ‘Friulano’.

De wijn: de Friulano heeft een strogele kleur en ruikt kruidig zoals rozemarijn. Qua smaak ook aromatisch met een heerlijk bittertje van amandel in de afdronk.
In de eigen regio wordt gezegd ‘Con Tocai non si sbaglia mai’ (met Tokai vergis je je nooit) wat aangeeft dat deze wijn op alle momenten van de dag gedronken kan worden, wat de Friulanen dan ook massaal doen! De Friulano van Rodaro proefden we twee keer, de eerste keer zonder er iets bij te eten en een tweede keer met een timbaaltje van gestoomde zalm (zie foto).

Het wordt een goed huwelijk???
Als een wijn goed past bij een gerecht (un piatto) dan zeggen onze Italiaanse vrienden: ‘si sposano bene’ (ze trouwen goed) oftewel een perfecte combinatie. Wij hebben genoten van de combinaties die ikzelf heb uitgedacht, natuurlijk met de hulp van mijn eigen lekkerbekje, Ad.

DE ‘IL TRAMONTO’ WIJNWAARDERINGEN *)

Klik hier voor een overzicht van alle ‘IL TRAMONTO’ WIJNWAARDERINGEN

Heb je belangstelling om wijnen van Rodaro te kopen, dan kan dat via wijnimporteur FRIULVIN, twee Nederlanders en een Italiaanse Nederlander die wijnen uit Friulië in Nederland verkopen.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

*) Opmerking: Objectief of subjectief? Onze wijnwaardering is een subjectief cijfer, zeker. We pretenderen geen objectiviteit, objectiviteit bestaat niet met betrekking tot wijn. Maar één ding kun je zeker weten: wij als ‘il Tramonto’ hebben geen enkel commercieel belang. Wij zijn wijnliefhebber en bovenal: we zijn klant. Als klant en de feedback die wij krijgen tijdens de wijnproeverijen doen we verslag van wat we tegenkwamen tijdens onze bezoeken aan de vele wijnhuizen die de regio Friuli Venezia Giulia rijk is. Zelfs wanneer wijnhuizen ons vragen één of meerdere wijnen te beoordelen, komen wij met een onafhankelijke – subjectieve –wijnwaardering.

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *