Jaarlijkse open dagen bij wijnhuizen

CANTINE APERTE 2018 – JAARLIJKSE OPEN DAGEN BIJ WIJNHUIZEN.
Traditioneel houden de wijnboeren het laatste weekeinde van mei Open Huis. Een gelegenheid bij uitstek om eens binnen te stappen bij een voor jou onbekende wijnboer.

Ieder laatste weekeinde van mei is er in de Noord-Italiaanse regio Friuli (officieel Friuli Venezia Giulia) ‘Cantine Aperte’. Een zestigtal wijnboeren houdt dan Open Huis.

Een leuke en leerzame ervaring om ongedwongen bij een Italiaanse wijnboer binnen te lopen. Een gelegenheid bij uitstek om eens binnen te stappen bij een voor jou onbekende wijnboer – zonder verdere verplichtingen van kopen.

Op zaterdagavond zijn er al speciale evenementen als ‘Cena con il vignaiolo’ (aan tafel/avondeten met de wijnboer). Topdrukte veelal op zondag met rondleidingen en uitleg over de wijnproductie. En het belangrijkste: wijnproeven! Diverse wijnboeren pakken groots uit met livemuziek, aanvullende activiteiten en lekkere hapjes zoals prosciutto en lokale kaassoorten. Bij een paar populaire wijnboeren betaal je een symbolisch bedrag (nog minder dan je in Nederland betaalt voor een glas wijn op een terras), maar bij de meesten is het proeven gratis.

Alhoewel Cantine Aperte bedoeld is om de bevolking beter bekend te maken met hun eigen regio en ondertussen nieuwe klanten te trekken, speelt het woordje ‘gratis’ ook een rol. Voor veel Italianen dé kans om op een zonnige zondag er met de hele familie op uit te trekken.

Voor il Tramonto komen wij regelmatig bij wijnboeren, dus komen wij qua wijn wel aan onze trekken. Wij vinden het echter leuk om voor onze website een impressie van dit evenement te maken; van de levendigheid, gezelligheid, drukte en spontaniteit die je op zo’n dag tegenkomt.

Toen wij jaren geleden voor de eerste keer een toertje gingen maken tijdens Cantine Aperte hadden we vooraf een lijstje gemaakt met wijnboeren die we wilden bezoeken. Zeven wijnboeren op één dag bleek achteraf toch er ambitieus te zijn !!

 

rechts van het midden (zonder buideltje) Giovanni Battista Lorenzonetto, de oprichter van het prachtige wijnhuis Battista II (Johannes de Doper 2)

Dit jaar hielden we het erg beperkt in aantal wijnboeren en in af te leggen afstanden en hebben we zelfs gekozen voor wijnhuizen die we al kennen. We begonnen in ons eigen dorp, dus namen we om 11.30 uur de fiets. Ons dorp kent twee wijnboeren die beiden niet eerder hadden meegedaan aan dit evenement. Voor Battista II was dit jaar de eerste keer. Wij vroegen Mauro Lorenzonetto, eigenaar en oenoloog, naar zijn bevindingen tot nog toe. “ Wanneer je voor de eerste keer meedoet, weet je eigenlijk niet wat je te wachten staat. Zo heb je in een korte tijd 30 mensen tegelijkertijd in je cantine staan en een half uur later slechts een handjevol. Het is leuk te zien dat de mensen enthousiast raken wanneer ze een rondleiding krijgen.”

Wij weten wel waarom: mensen zoals Mauro Lorenzonetto vertellen met zoveel passie over hún werkie, dat dit enthousiasme snel overslaat.

Ad Smets & Giovanni Lorenzonetto

Wanneer je binnen je eigen dorp op bezoek gaat bij een plaatselijke wijnboer is het bijna onvermijdelijk dat je veel bekenden tegenkomt. Een feest van herkenning, want iedereen beschouwt zo’n dag als ‘een feestje’. Heerlijk toch?

Thuisgekomen de fietsen gestald, ander overhemd aangetrokken want het was zo warm dat het gedragen overhemd linea recta in de wasmand verdween, en nu dan de bolide in die lekker koel in de garage op ons stond te wachten.

Enrico Anselmi (m), de nieuwe generatie van de wijnboeren Giuseppe & Luigi Anselmi

Vervolgens naar Pocenia gereden, waar wijnhuis Reguta is gevestigd. Dit familiebedrijf van Giuseppe en Luigi Anselmi sleepte de il Tramonto Golden Gondola in de wacht voor hun Altropasso, een super lekkere rode wijn, een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon, deels ‘passito’ en deels op hout gelagerd. Naast de smaak, de kleur en geur, scoorde deze wijn hoge ogen voor de prijs/kwaliteitverhouding Voor de als ‘zuinig’ bekend staande Nederlanders is deze verhouding als uniek te noemen. Een fantastische wijn voor een ‘mooie’ prijs (klik hier voor de uitreiking van de Award).

Doretta Anselmi, onze buurvrouw uit Pertegada, zuster van de wijnboeren Luigi & Giuseppe Anselmi van wijnhuis Reguta samen met haar man Bruno Cinelli

De Open Dag duurt van 10.00 tot 18.00 uur en normaliter verblijven we maximaal een uurtje bij een wijnboer en zonder het van te voren te hebben afgesproken treffen we bij Anselmi telkens onze buurvrouw uit Pertegada. Doretta is een zuster van de twee eigenaren dus niet verwonderlijk dat ook zij een keer langskomt, maar toch merkwaardig dat ze nét aankomt wanneer wij zijn gearriveerd. Of de familie Anselmi seint haar in óf ze houdt ons vanuit haar villa tegenover Villa Greta in de gaten, een soort big sister is watching you…

tentoonstelling van o.a. schilderijen van Angelo Toppazzini

Het derde en laatste wijnhuis werd FERRIN. Wederom voor ons bekend terrein (we zijn er kind aan huis) maar toch telkens weer verrassend om te zien wat Paolo Ferrin en zijn vrouw Fabiola Tilatti er van maken. Dit jaar hadden ze een tentoonstelling van schilderijen en sculpturen van Angelo Toppazzini, een kaasproeverij en de mogelijkheid om verschillende soorten grappa te proeven.

De kaasmakerij Latteria Venzone is een coöperatie waar kazen gemaakt worden van de koemelk die de aangesloten boeren aanleveren. Nederlanders hebben de bijnaam ‘kaaskoppen’, maar de Italianen kunnen er ook wat van……. Wat een variëteiten en verschillende smaken en dat allemaal te mogen proeven in combinatie met de verschillende wijnen van wijnhuis Ferrin, mmmmmm.

gastvrouw Fabiolo Ferrin-Tilatti legt uit: déze kaas moet je met déze wijn (Refosco) drinken en die andere kaas met onze andere wijn, de Rosso Majon.

De grappa’s van Distilleria Pagura kenden we al, omdat we voor il Tramonto een aantal jaren geleden een bezoek brachten aan dit ambachtelijke bedrijf waar ze heerlijke grappa’s maken. “Waarom grappa bij een wijnhuis?” Ik leg het je uit!

In de oogstperiode waarin de druiven worden geperst brengt Paolo Ferrin de overgebleven uitgeperste druiven (wijndroesem) naar Pagura waar er vervolgens grappa van wordt gedistilleerd. Ferrin wilde hiermee de bezoekers het hele proces laten zien, van wijngaard, druiventrossen en druiven persen met als eindproducten de wijnen van Ferrin en de grappa’s van Pagura.

een rijtje met verschillende grappa’s van PAGURA

Ondanks het feit dat we dit jaar een beetje lui waren en geen nieuwe wijnboeren hebben uitgeprobeerd was het ook dit keer weer een prachtige ervaring en bovendien vreselijk gezellig. Uiteraard helpt het ons dat we de Italiaanse taal beheersen, maar we hebben ook Duitse en Oostenrijkse toeristen gezien die genoten van een dagje Weinprobe. Met handen en voeten en de beperkte – maar aanwezige – beheersing van Duits bij de Italiaanse wijnboeren, komen ze er samen wel uit…

wijnboer Paolo Ferrin (m) en Ad Smets (r)

PS: op sommige foto’s zie je mensen met een ‘buideltje’ om hun nek met het logo van Unicef. Om deel te nemen aan Cantine Aperte betaal je (op basis van vrijwilligheid) op sommige plekken voor twee dagen een eenmalige symbolische bijdrage van 6 of 7 Euro (waarvan zelfs een groot deel naar Unicef gaat). Je krijgt dan een speciaal glas met een buideltje. Met je eigen glas om je nek kun je vervolgens het hele weekend onbeperkt wijnen proeven bij de wijnhuizen die meedoen aan Cantine Aperte.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *