Charmante Lara verkoopt exclusieve Rodaro wijnen.

il tramonto_rodaro_foto ad smets_6256

Lara Boldarino

Hoewel we tegenwoordig geregeld in de Collio te vinden zijn, blijven we ons verbazen over deze mooie omgeving. Het ‘Toscane van Noord Italië’, zoals dit wijngebied alom wordt genoemd.

De kronkelweggetjes met in iedere bocht weer een adembenemend uitzicht over het glooiende landschap. Soms met een doorkijk naar de besneeuwde toppen van de Jurische Alpen. Kijk je over Italië dan zijn de toppen van de heuvels groen, richting Slovenië zie je er dorpjes bovenop. Hoe verschillend dit gebied in beiden landen wordt ingericht, de wijnranken zijn er gelijk waardoor je niet weet in welk land je je begeeft. Je zou dus denken dat de wijnen gelijkwaardig in kwaliteit zijn, maar bij de 2 grote wijnproeverijen die wij onder begeleiding van een oenoloog hebben gehad, blijkt dit echt niet het geval te zijn, ook al zijn de prijzen in Slovenië (Brda) best pittig.

il tramonto_rodaro_foto ad smets_6282

vanaf heuvels het uitzicht naar Villa Romano

De Collio (het Italiaanse deel van deze streek) kent de beste (en duurste) witte wijnen van Italië. Het is een feit dat vele mensen dus graag pronken met een wijntje met ‘Collio’ op het etiket. Jammer dat mensen vergeten te proeven en alleen al door dit etiket ‘zwemelen’ bij deze geweldige wijn. Deze mensen proeven met de ogen. Wij doen ze dicht en proeven met de tong en het palatum. Dat is wat je moet doen.

Je zit toch ook niet met de ogen dicht in een Porsche?”, zei laatst iemand tegen ons toen we onze stelling poneerde. Okay, als je ervan houdt om appels met peren te vergelijken, moet je vooral vasthouden aan je mening. Wij prefereren – als leken – vooral goed te proeven en ons voor te stellen in welke combinatie, dus bij welke schotel je de wijn kunt schenken. Let wel, ik spreek heel bewust over ‘leken’ want ondanks onze ruime ervaring vinden wij onszelf echt geen ‘wijnkenners’. Dat predicaat gunnen we de mensen die dat van zichzelf wel vinden, vaak omdat ze een wijncursus hebben gedaan. We hopen dan maar dat zij het verschil tussen Cabernet Frank en Cabernet Sauvignon proeven.

il tramonto_rodaro_foto ad smets_6345

Ad Smets & Lara Boldarino

Op advies van onze bevriende wijnboer Paolo Ferrin richtten wij ons deze keer op wijnhuis RODARO, formeel Azienda Paolo Rodaro, Via Cormóns 60 in Località Spessa di Cividale. Wij hadden ons eerste bezoek telefonisch aangekondigd om zeker te weten dat er iemand aanwezig was. Rodaro Winery werd die dag wel bezocht door een groep wijndeskundigen uit de USA en een afvaardiging van een Enoteca in Milano die nu hot is. Reden om ons daarom in een aparte ruimte te ontvangen echter, niet door de ‘baas’ zelve maar door zijn bijna kakelnieuwe vriendin Lara die meer als vrouw vóór dan als partner áchter Paolo Rodaro de scepter zwaait. Een ongelooflijk spontane jonge meid met een prachtige haardos. Zodra ze zag dat ik de camera had klaarstaan om haar te ‘schieten’, sprong ze in een elegante houding met een innemende glimlach.

il tramonto_rodaro_foto ad smets_6254Wij hadden ons voorgenomen om tijdens dit bezoek 3 witte wijnen te proeven, de Ribolla Gialla, de Friulano en de Chardonnay. “Geen sprake van”, deelde Lara ons resoluut mede. “Hier wordt álles geproefd en tussendoor maken we een uitstapje naar de eeuwenoude familieresidentie, gelegen midden tussen de wijnvelden“.

Verrukkelijke witte wijnen met als klapper de l’Evoluto, een prachtige en bovenal bijzondere sauvignon. Prijzen tussen de 12 en 18 Euro. Niet gering maar wel in verhouding tot de kwaliteit. We waren deze keer met 4 man sterk om te proeven en niemand van ons heeft gebruik gemaakt van het spuugbakje dat echte wijnkenners gebruiken. Zoiets goddelijks slik je met plezier door, is ons motto! Feit is wel dat je bij een lege maag snel de neiging hebt om te gaan zingen. Iets wat we moeten voorkomen wanneer we professioneel willen blijven!

Onze vrolijke Lara dronk overigens gewoon mee ook al zou zij onze chauffeur zijn voor het tochtje door de heuvels. Met z’n vijven in een flinke terreinauto waarmee ze gewoon rechtop tegen de heuvels zou zijn gereden als we niet gesmeekt hadden om het deze keer toch maar niet te doen. Het werd evenzeer een adembenemende tocht. “Wie maakt dit nou toch mee”, zo hoorde ik mijn zuster Els tegen haar man elkaar zeggen. Ja, dit zijn de dingen die Sjaak en ik meemaken, ongelooflijk!

il tramonto_rodaro_foto ad smets_6296

Lara crosst graag in haar 4×4 door de heuvels van het wijngebied van De Collio – Els Smets is blij dat we veilig boven zijn gekomen…..

Na een barre tocht over zandpaden, kronkelweggetjes en een stuk door het boerenland kwamen we aan bij het landhuis in de heuvels. Een eeuwenoud ‘optrekje’ met fantastische ‘moderne’ fresco’s waar je spontaan de tranen van in de ogen kreeg, zo indrukwekkend. In de ‘cantina’ mochten we weer wat proeven. Wijn en prosciuto crudo. We mochten de ham zelf afsnijden. Dus om toerbeurt het mes gehanteerd en oefenen. Terwijl we hiermee bezig waren, kwam Paolo met de afvaardiging van de enoteca in Milano aanzetten. Niet vies van publiciteit wilden ze samen op de foto. Nog wat bijpraten en ervaringen delen en hup de auto in en de proefsessie op het bedrijf voortzetten.

il tramonto_rodaro_foto ad smets_6388

Lara Boldarino – Sjaak Verweij – Paolo Rodaro en 3 heren van de enoteca in Milaan

Inmiddels weet de lezer van ‘il Tramonto’ dat de Collio garant staat voor opperbeste witte wijnen. Het is niet zo dat wij geen rode wijnen willen drinken uit dit gebied omdat ze niet lekker zijn. Feit is dat de prijzen van ‘rood’ ook erg hoog liggen en wij vinden dan de rode wijnen uit de Grave (middengebied tussen de bergen en de Golf van Venetië) beter wat betreft de prijs/kwaliteit verhouding. Lara wilde ons toch echt alle rode wijnen laten proeven, dus deden we mee om haar te plezieren….

il tramonto_rodaro_foto ad smets_6407Fout! Helemaal fout! Mens, wat waren die lekker. Oei, dat wordt weer een aanslag op onze portemonnee. Want deze rode moesten we nu toch ook meenemen naar huis. Want dat is wat we wél doen: van verschillende wijnen een flesje of 2 kopen zodat we ze kritisch en in alle rust later nog eens kunnen proeven. Een keer zonder iets erbij en de andere keer in combinatie met een gerecht. En dan pas kunnen wij erover schrijven. De Rodaro wijnen komen dan ook zeker nog terug in onze verhalen.

Niettemin mogen we nu al – in alle spontaniteit die we van Lara hebben meegekregen – aangeven, dat de wijnen van dit wijnhuis meer dan de moeite waard zijn en garant staan voor een geslaagd dinertje.

Lara Boldarino, grazie tantissime!

Wordt vervolgd ….. Bovendien volgt er nog een verslag en fotoreportage van de prachtige fresco’s in Villa Romano.

Heeft u belangstelling voor de wijnen van Rodaro, neem dan gerust contact met ons op.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *