Lucifer laat ons een lange broek aantrekken

Een relaas over een bloedhete dag waarop ‘Lucifer’ ons een lange broek laat aantrekken, muurschilderingen van een vagebond, een kamerconcert, luchtige zomerjurkjes en hele lieve mensen.       

Als je denkt dat wij afkoelen door binnen te zitten en taarten te bakken, dan heb je het mis. Een doorsnee modern Italiaans huis heeft maximaal 3.000 Watt ter beschikking. Dus als Sjaak de oven aanzet, moet de airco uit. Ik kan niet stofzuigen als hij de keukenmachine aanzet. Als ik ga strijken, kan Sjaak geen water koken om thee te zetten.

Okay, als alternatief kun je je in dat laatste geval wel verwennen met een lekker gekoelde prosecco. Bij temperaturen die we nu hebben (een anticiclone met de bijzonder toepasselijke naam ‘Lucifero’ brengt nu hele hete lucht tot 47 graden naar Italië) heeft dat niet de juiste uitwerking.

Door de hitte waren we genoodzaakt om een wijnkelder te bezoeken. Ja, ja, we blijven in stijl en ik zeg je, hij was heerlijk gekoeld. In zulke zuidelijke landen moet je ergo roeien met de riemen die je hebt. Daar kan men in Nederland nog heel wat van leren.

Toen ik mijn plan voor de namiddag lanceerde deed ik dat met de volgende woorden: “één wijntje biedt geen soelaas, wellicht een hele wijnkelder wel!”

eigenaar Paolo Radaro – Lara Boldarino – burgemeester Stefano Balloch

Wij hebben in een zeer bijzondere wijnkelder met waardevolle fresco’s een kamerconcert bijgewoond. Het was op uitnodiging van de – van oorsprong – grafelijke familie Rodaro met zeer exclusieve wijnen. Dus een lange broek aan en een hemd met lange mouwen. Wat hebben dames het dan toch makkelijk. Zij doen, zoals gastvrouw Lara Boldarino, een luchtig jurkje aan. Wat lippenstift en oogschaduw, bijpassende nagellak, open schoentjes en klaar is Kees.  Lara zat dan ook zeer ontspannen naast de burgemeester die met pak en stropdas stiekem spelend met z’n handy de tijd zat uit te zingen. In stilte weliswaar. Tja, als burgemeester moet je ook bij warm weer toch echt wel acte de présence geven bij zo’n unieke concert op een historische plek in jouw stad.

Villa Romano, een 17e eeuws landhuis
Het concert vond niet plaats bij Winery Rodaro, het wijnhuis, maar bij Paolo Rodaro thuis, in Villa Romano, een prachtig 17e eeuws landhuis dat sprookjesachtig is gelegen tegen de met wijnranken begroeide heuvels van het wijngebied ‘de Collio’. Een deel van de wijnkelder, waar Rodaro’s meest kostbaarste wijnen op vat liggen te rijpen, is voorzien van fresco’s van de vagebond en ongeschoolde kunstenaar Giacomo Meneghini (1851–1935) met als bijnaam Jàcun Pitôr, Friulaans voor ‘Jacob de Schilder’. Voor il Tramonto schreven we al eerder een blog over deze prachtige striptekeningachtige fresco’s (klik hier)

17e eeuws landhuis Villa Romano

Onze vriend Paolo Rodaro had het net als wij vooral warm ondanks de koele wijnkelder. Het concert vond plaats bij de ingang van de wijnkelder en door de open deuren kwam de warmte als een warme deken de kelder in, ook op zoek naar een beetje koelte….. Paolo had op het land gewerkt en dat is op dit moment echt afzien. Wij hadden een deel van de late middag in de auto doorgebracht echter de momenten dat we ‘moesten’ uitstappen was toch de oorzaak dat ons lichaam voldoende warmte had opgeslagen. De korte broek en het luchtige poloshirt werden een half uur voor het concert, onderweg tussen de wijnranken met een adembenemend uitzicht op de Alpen, verruild voor de ‘nette’ kleren en ondanks de hoogte waarop we ons bevonden, was dat toch wel het dieptepunt van de dag. Guttegut, wat was het warm en een lange broek aantrekken over klamme benen is verre van plezierig.

omkleden in de open lucht met uitzicht op de Alpen

En allemaal lezers van il Tramonto!
Niet geklaagd, welke Nederlander krijgt de kans om een concert bij te wonen op zo’n unieke plek? Om eerlijk te zijn, niet alleen wij doch nog eens drie andere Nederlanders die wij in de wijnkelder tegen kwamen. Ongelooflijk maar waar, drie Nederlanders en alle drie lezers van ‘il Tramonto’.

de drie Nederlanders op de eerste rij

Bijzonder verrassend en erg leuk. Er moest nadien in de tuin van Villa Romano flink bijgepraat worden. Bovendien waren er nog eens twee Italiaanse mannen die ons kenden en volgen via Facebook en website. Zij hadden ons al een keer ontmoet op een partijtje bij een gezamenlijke vriendin. Ook deze avond weer blijkt dat de wereld steeds kleiner wordt.

2017, het jaar van de gitaar!
Hadden wij twee weken geleden al een ongelooflijk prachtig concert bijgewoond van een van ’s werelds beste gitaarspelers, deze avond was het ‘podium’ voor drie jonge gitaarvirtuozen. Het eerste optreden was vooral artistiek qua mimiek en gestiek van de artiest. Een extreem moeilijk muziekstuk (van F. Martin) en de jongen zal ongekende talenten hebben, het stuk vond ik meer dan afschuwelijk en absoluut niet toegankelijk. Bovendien niet geschikt voor deze avond.

het Tomasi-Musso gitaar duo

De andere twee jongens hadden net zoveel passie, maar op een wijze die ik persoonlijk beter wist te waarderen. Moeilijke doch prachtige en toegankelijke muziekstukken. Met een warm applaus werd het concert afgesloten en werden we allen uitgenodigd om op de cour een glaasje Rodaro wijn te nuttigen. Gelukkig was het al wat afgekoeld tot net onder de 30. Luca, de boekhouder van azienda Rodaro, omhelsde ons eerst ‘che bello che siete qua!’ (wat leuk dat jullie er ook zijn) en schonk ons daarna een frisse en verfrissende Friulano in.

Het netwerken kon beginnen en tot middernacht hebben we heel wat afgeluld. Zalig en gezellig. Mijn stapeltje visitekaartjes in mijn borstzakje hebben niet de kans gekregen om slap te worden op m’n klamme lijf, voordien had ik ze allemaal uitgedeeld. Deze keer weten we zeker dat we diverse contacten gaan terug zien, wat een leuke mensen. Achteraf vonden we het toch niet zo erg dat ‘Lucifer’ ons in lange broeken heeft weten te dwingen, het was een bijzondere avond op een bijzondere locatie met bijzondere mensen.

onderstaand een fotoreportage van deze avond inclusief een aantal foto’s van ons toertje door de ‘Collio’, het beroemde wijngebied

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *