Met de fiets naar wijnboer Battista II

adsmets_battistaIIMauro Lorenzonetto en zijn aardige vrouw Sandra,  de eigenaren van het wijngoed Battista II, zijn er trots op dat we iedere keer met onze gasten komen proeven. Voor de 50ste verjaardag van Sjaak hebben we er een groot feest gegeven voor 95 genodigden en sedertdien is de verstandhouding tussen hen en ons bijzonder goed. Het aantal flessen dat er toen doorheen is gegaan laten we even voor ‘insite information’, maar laten we zeggen dat het zeer geapprecieerd werd wat er geschonken is geworden. Van het meterslange buffet dat door ristorantino Agli Angeli uit het dorpazienda battista2 foto van hun website zelf en de Griekse schotels (speciaal uit Nederland laten overkomen) werd dankbaar gebruik gemaakt om de drank te neutraliseren. Met de Friuliaanse gerechten die door onze buren waren gemaakt, was het een ware culinaire synergetische apotheose en zeker een internationaal caleidoscopisch geheel. Net als de gasten die uit diverse landen kwamen.

adsmets_proevenMooi zomers weer, dus gingen we logischerwijs ook met deze leuke gasten van Villa Greta op de fiets naar de wijnboer in ons dorp Pertegada op slechts 1,5 km afstand. Het was wel beetje een warm maar dat mocht de pret niet drukken.
Dochterlief van 18 jaar deed gezellig mee met het wijnproeven. Koen van 14 mocht toekijken maar dat vond hij niet erg. Natuurlijk kon hij z’n ogen uitkijken op de prachtige geblazen Venetiaanse grappa flesjes! Van zeilbootjes tot kamasutra afbeeldingen, want alles is in dit katholieke en vooral preutse land mogelijk als het om grappa gaat. Lekkere grappa behoeft een mooie verpakking, zo kan men menen, al denken de inwoners er zelf anders over.

battista_logo_itabizz_iltramontoOnder de wijnen waren de Pinot Bianco en de Friulano (Tokai) deze keer de favorieten. Tappen dus! De leuke kleine kraantjes nodigen dan ook echt uit om gebruikt te worden. Wij proeven ook na de 30ste keer gewoon mee hoor, want je moet blijven oefenen en bovendien zijn we er niet vies van. Ergo proeven maar!

Battista II is één van de vele wijnboeren in deze regio. De wijnen zijn in beginsel prima drinkbaar en worden door veel Duitsers en Oostenrijkers vol tevredenheid meegenomen naar hun Heimat. De witte Pinot Bianco Frizzante heeft diverse prijzen gewonnen en mag met recht ‘lekker’ genoemd worden.

Onderstaande fotoreportage geeft een indruk van het ongeremd tappen van kleine glaasjes….

Deze reportage is deels eerder verschenen in het digi-magazine ‘il Tramonto’ van augustus 2012, maar niet eerder gepubliceerd op onze website

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *