Wereldkampioenschap werkhonden in badplaats Lignano

Het FCI IPO wereldkampioenschap voor Werkhonden 2018 vindt dit jaar plaats in de badplaats Lignano op nog geen 6 km afstand van ‘ons dorp’. Het deelnemende Nederlandse team maakt grote kans op een ereplaats. Goede gelegenheid voor ‘il Tramonto’ om een kijkje te gaan nemen.

het Nederlandse team met hun honden

Hoe klein is de wereld

Tijdens mijn dagelijkse fietstocht door Pertegada zag ik een Mercedes-busje langs de kant staan met een Nederlands kenteken. Naast onze gasten van Villa Greta zien we in Pertegada zelden een NL-kenteken, dus even gestopt en gedag gezegd. Wederzijdse verbazing…… Manon en Sico zijn fanatieke hondentrainers en waren op weg naar het wereldkampioenschap WERKHONDEN 2018 in Lignano. Met hun Belgische herder Aikido waren ze dit jaar Nederlands Kampioen Werkhonden (categorie: alle rassen) geworden! En dat betekende een kwalificatie voor het wereldkampioenschap.

Na mobiele nummers te hebben uitgewisseld hebben we afgesproken dat ‘il Tramonto’ aanwezig zou zijn tijdens de formele openingsceremonie van het WK.

Lignano, centrum van de hondensport: Het WK 2018

Zo gezegd zo gedaan: op weg naar het voetbalstadion van Lignano. Net als bij de Olympische Spelen was er een parade met eerst de ‘bobo’s’, een militaire fanfareband van gastland Italië en alle deelnemers van de 43 deelnemende landen. Heel officieel werd ieder land in 3 talen aangekondigd en werden de eerste paar maten van ieder volkslied gespeeld. Bij de Olympische Spelen zijn het de sporters die de parade vormen, in dit geval waren het de ‘hond en z’n baasje’.

Het Nederlandse team bestaat deze keer uit 6 honden en uit inside-information bleek dat een paar Nederlandse deelnemende honden tijdens de officiële parade waren vervangen door de reserve-honden om de ‘kampioenen’ te sparen. Zo’n parade bij 30 graden met 150 honden kan voor menige hond zoveel stress veroorzaken dat uit voorzorg de reservebank werd ingezet. Er waren zelfs landen die zónder honden aan de openingsparade meededen om hun hond de extra stress te besparen (bijv. Korea, China, Taiwan, VS , Argentinië en Libanon moesten onder speciale begeleiding hun honden laten invliegen).

Nico met Sjaak Verweij op de publiekstribune 

Olympische Spelen voor unieke honden

Het was een unieke ervaring om in ‘ons’ bella Italia een Nederlands team te leren kennen dat deelneemt aan de ‘Olympische Spelen’ voor honden. De passie straalt er bij alle deelnemers vanaf. Het is geen sexy sport waarvoor sponsoren in de rij staan, dus betekent het dat deze fanatieke hobbyisten – die overigens bijna 7 dagen in de week met hun honden trainen – volledig opdraaien voor de inschrijvingskosten, de reis en hotelovernachtingen. Ruim een week van te voren zijn ze al aanwezig voor de voorbereidingen, de veterinaire keuringen en trainingen.

Vanuit ons werkgeversnetwerk SAM stimuleren wij iedereen om zijn/haar passie te volgen, want met passie kun je de hele wereld aan. Of het nu je hobby of je werk betreft, wanneer het uit het diepste van je hart komt, voel je je altijd WERELDKAMPIOEN.  

 

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Sjaak Verweij / bewerking Ad Smets

 


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een nieuw bestaan opbouwen in Italië

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *