Friulië en badplaats Lignano bezorgen evacuees aardbeving Amatrice feestelijke jaarwisseling

Friulië en de badplaats Lignano bezorgen evacuees aardbeving Amatrice een feestelijke jaarwisseling.
Op 24 augustus werd Midden-Italië getroffen door een heftige aardbeving, waarbij alleen al in het stadje Amatrice 230 doden vielen en 2.500 bewoners dakloos werden. Veel dorpen en steden hielden de afgelopen maanden inzamelingsacties voor de bewoners van Amatrice.

Ook tijdens de tentoonstelling ‘il Presepe di Sabbia’ (kerststal van zand – klik hier voor de fotoreportage) die jaarlijkse meer dan 100.000 bezoekers trekt, houdt de badplaats Lignano een inzameling. Lignano wilde meer doen en heeft een dertigtal gezinnen uitgenodigd om de jaarwisseling in Lignano door te brengen.

Met twee touringcars bezochten de gezinnen eerst Gemona en Venzone, twee steden in Noord-Italië (Friulië) die in 1976 door een aardbeving praktisch van de aardbodem verdwenen waren en waarbij 1.000 mensen het leven lieten. Deze steden vormen in heel Italië het schoolvoorbeeld hoe na een aardbeving de wederopbouw in korte termijn gerealiseerd kan worden. Een bezoek aan deze steden brengt deze getroffen gezinnen hopelijk hernieuwde hoop dat ook hun stad in volle glorie zal herrijzen uit de puinhopen.

Wijnproeverij
Uiteraard kon een bezoek aan wijnhuis vlakbij Lignano niet ontbreken. Wijnhuis Umberto Baccichetto heeft met hun Prosecco dit jaar de il Tramonto Golden Gondola Award gewonnen en directeur/eigenaar Roberto De Nicolò had ons uitgenodigd om samen met hem de bewoners van Amatrice  op een ‘brindisi’, een proost op het Nieuwe Jaar te trakteren. Nou ja, zo’n uitnodiging nemen wij van harte aan. Zeker om de getroffen bewoners een hart onder de riem te steken.

De ‘Baccichetto’s‘ hadden goed uitgepakt. Lange tafels met lekkere hapjes en volop wijn. Zo’n bezoek gaat uiteraard gepaard met een welkomstwoordje van de burgemeester, het wijnhuis, het organiserende comité, een wethouder van Lignano en een zeer emotioneel dankwoord namens de bewoners van Amatrice.

Een lach en een traan
Een deel van de bewoners nam deel aan een rondleiding door de catacomben van het wijnhuis. Ondanks hun verdriet konden de evacuees lachen, echter tijdens de persoonlijke gesprekken waarin ze vertelden dat ze na het instorten van hun huizen nu in tentenkampen of bij familie verblijven, stroomden de tranen over de wangen van de getroffenen …… en de luisteraars.

Na het bezoek aan dit Friulaans wijnhuis, vertrokken de touringcars naar Lignano. Een hoteleigenaar in Lignano heeft zijn hotel gratis ter beschikking gesteld. Tijdens de jaarwisseling vindt er op het strand van Lignano een groot vuurwerkspektakel plaats.

Op Nieuwjaarsdag trakteren de bewoners van Amatrice de bewoners van Lignano op hun beroemde ‘pasta all’amatriciana’, het bekende pastagerecht genoemd naar hun stadje. De saus voor pasta amatriciana wordt traditioneel gemaakt met gepekelde varkenswang en tomaten. In de laadruimte van de bussen liggen tientallen kilo’s guanciale (varkenswangen) om hun beroemde gerecht voor te bereiden.

We hopen dat de bewoners van Amatrice tijdens de jaarwisseling, waarbij ze zeker met verdriet en pijn terugkijken op hun rampjaar 2016, de kracht krijgen om toch vooral vooruit te kijken naar de komende jaren en vertrouwen hebben en zelf willen meehelpen aan de wederopbouw van hun stad, hun historie ……hun bestaan.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *