Luca Fanotto – burgemeester van Lignano

IMG_2518Interview met jonge, dynamische burgemeester van de bekende badplaats Lignano

Lignano Sabbiadoro, in Italië een begrip. Hoe zit het bij jou?

Veel Nederlanders gaan naar Italië op vakantie. Dat valt ook Italianen op: “Olandesi, come prezzemolo”, zeggen ze dan. Je ziet ze echt overal, het is net onkruid!

Ze vinden het eigenlijk heel vreemd, want Nederland is zó klein en “jullie hebben maar een paar miljoen inwoners”. Het is echter wel een feit. Of het nu om de grote meren gaat zoals Lago di Garda, Sardegna of Toscana en Umbria, je ziet de gele nummerplaten in de kleinste steegjes en op de onmogelijkste stekjes.

Lignano behoort tot de belangrijkste badplaatsen in Italië. Aan de Adriatische zee ken je vast en zeker ook Rimini, Jesolo en Grado dat vaak als een provincie van Duitsland wordt aangeduid. Lignano is vooral populair bij de Italianen zelf.

Ook al was Ad er in 1967 voor het eerst als kleine jongen op Camping Sabbiadoro, nog steeds zijn daar de Nederlanders niet in groten getale te vinden. Jammer, want de gouden stranden zijn voor jong en oud een waar paradijs. Bovendien heeft deze regio (Friuli Venezia Giulia) alle ingrediënten voor een mooie vakantie voor iedereen. Je treft er stranden, heuvels, bergen, cultuur, oudheid, goede en betaalbare restaurants en natuurlijk winkels van alle soorten aan.

Met ons magazine ‘il Tramonto’ willen wij deze regio in Nederland en België ‘aan de man brengen’. Reden om een gesprekje aan te gaan met de burgemeester van deze badplaats, Luca Fanotto.

Luca Fanotto is al jaren politiek geëngageerd. Hij was al geruime tijd raadslid in Lignano. Zijn familie is al meer dan 200 jaar in deze badplaats woonachtig en heeft deels de stad opgebouwd. In de 50-er en 60-er jaren was het de verblijfplaats van een grote mondiale jetset en woonde Hemmingway er en had Churchill zijn zomerverblijf in Lignano – Pineta.

Luca heeft tevens zowel in Italië als in Zwitserland gestudeerd en is daardoor alleen al bewust van een internationale samenwerking. Een soort ‘coalitie’ van 6 partijen heeft hem in 2011 als ‘gezamenlijke’ kandidaat naar voren geschoven voor de burgemeestersverkiezingen van mei 2012. Ze zagen in hem een fris, jong gezicht (34 jaar), advocaat, intelligent en bijzonder gedreven vanuit ideologie en visie.

Het interview was aan beide zijden goed voorbereid om er een vruchtbare 45 minuten van te maken. Wij hadden zijn verkiezingsprogramma uitgepluisd en kennen sowieso ‘zijn’ stad van haver tot gort. Bovendien hadden we al vele burgers gevraagd naar knelpunten en wensen. Hij van zijn kant had zijn wethouder Toerisme en de senior adviseur PR erbij gevraagd.

Het gesprek verliep echter zó open en daarmee ook zó anders! Meer dan 2 uur hebben we informatie uitgewisseld op het gebied van personele ontwikkelingen binnen zijn gemeente. Maar dat kwam ook omdat Luca startte met te zeggen: “nog geen 10% van alle medewerkers binnen deze ‘tent’ functioneert naar behoren, laat staan excellent”.

Poeh, als 2 oud-directeuren P&O, kwam deze krasse uitspraak toch echt als een verrassing. Terwijl wij over toerisme en ontwikkeling zouden komen praten in het kader van ons magazine ‘il Tramonto’ ter promotie van het toerisme in Noord Italië, moesten we toch even schuiven in onze comfortabele zetel in de balzaal, zijnde zijn kantoor. Wij konden na afloop van het interview meteen een mooi artikel schrijven voor een ander blad dat wij in Nederland uitgeven, te weten het SAM magazine Lees hier het artikel (pg 2).

In de winter heeft Lignano een dikke 7.000 inwoners. Waar praat je over, zou je denken! Als je bedenkt dat dit er in juni al ruim 200.000 zijn en in een weekend in juli of augustus tot 500.000, dan kun je je voorstellen dat een burgemeester zeker wel serieuze zaken aan z’n hoofd heeft.

Frecce_1Een weekend met een vliegshow door de Frecce Tricoli (de vliegformatie die op dit moment wordt aangevoerd door ‘commandante’ Jan Slangen wiens vader met een Italiaanse is getrouwd) waarbij het aantal mensen kan oplopen tot 7 nullen, is er sprake van een andere verantwoordelijkheid dan die past bij een ‘gat’ met een handje vol bewoners.

Deze badplaats organiseert, mede dankzij deze burgemeester die begrijpt dat je de toeristenmotor wel degelijk draaiende gehouden moet worden, vele festiviteiten. Muziekoptredens op het strand met zelfs (inter)nationale popartiesten zoals Madonna, Nek, Eros Ramazzotti en Laura Pausini; sportevenementen en veel culturele activiteiten, zoals boekpresentaties en wijnproeverijen. Alles wordt eraan gedaan om toeristen een mooie vakantie of een onvergetelijk verblijf te verschaffen.

Alleen …… tja, wat alleen? Wij, verrekte Nederlanders, missen nog wat. Ook al schijnt hier de zon maandenlang vanaf mei tot en met oktober, wij hebben toch ook dagen die wat minder zijn en dat het onweert. Wat als Aqua Splash en Guliverlandia gesloten door het weer niet kunnen bieden wat de bezoeker wil? Als dan ook nog alle winkels zijn gesloten vanwege die antieke Siësta? Wat valt er dan te doen? 

      NIETS !!??

Vroeger werden er op zo’n moment in de tent spelletjes gedaan. Bijvoorbeeld ‘Mens erger je niet’ dat uit eindelijk toch op onderlinge wrevel uitliep. Maar in Lignano zelf is er voor zonaanbidders bij bewolking in de vroege middag helaas niets te beleven. Dus stappen vele mensen in de auto en gaan naar de bekende Outlet Centers, zoals bij Palmanova, waarvan ze met tassenvol terugkeren. Tasjes, schoenen, riemen, noem het maar op. Er zijn prachtige lederen artikelen te koop van alle exclusieve merken en veel voordeliger dan in Nederland of België.

DSC01617Luca Fanotto: “Ik ben vele malen met de ondernemers in conclaaf gegaan om dit item te bespreken. Want let wel: wij als gemeente kunnen alleen het belang ervan aangeven om dit gat als ondernemer op te vullen. Wij kunnen als overheid een pad banen om het voor een collectief van ondernemers aantrekkelijk te maken om met een plan te komen. Het is ook nodig! Helaas zijn ondernemers in Italië ook meestal Italianen. En die genen kun je niet 1, 2, 3 manipuleren. De Siësta zit er stevig ingebakken. Dat je gekoppeld aan koopimpulsen als ondernemer wellicht anders moet denken, wordt maar mondjesmaat waargenomen. Zoals het was is nog steeds goed, dat is het leidend motto ook al past dat niet meer in deze tijd.”

Luca zelf moet er niets van weten. Hij eist van zijn ambtenaren excellent werknemerschap en zegt dat hij het liefst 90% van alle medewerkers wil vervangen door mensen die vanuit ondernemerschap kunnen denken en vooral doen wat ze zeggen. Hij ziet het dan ook als een verloren kans voor zijn stad dat de ondernemers te ‘klein’ blijven denken. Hij is het met ons eens dat er tevens een bedreiging zit in de vele Afrikanen die iedere dag het land binnenkomen bij Lampadusa. Alleen al in de eerste 5 maanden van dit jaar 60.000. Velen vinden wegen om met badlakens en prullaria de stranden af te struinen op zoek naar kopers. Tja, en die zijn er! Mensen zien, voelen een drang en kopen. Ze hoeven er geen meter meer voor te lopen en bovendien kunnen ze nu topmerken tegen dumpprijzen kopen. Recentelijk hoorden we een Duitse nog zeggen: “ich habe eine originelle Louis Viutton Tasche gekauft für nur 25 Euro”. Omzetvermindering bij de toch al klagende winkeliers die wél originele merkproducten verkopen en hun belasting afdragen. Je kunt met enkele controle-ambtenaren wel paal en perk proberen te stellen aan deze illegale verkoop maar in de hoogtijdagen van het strandleven is het bijna onmogelijk.

Tja, en dan stelden wij als rechtgeaarde Hollanders een vraag over het fietsen! Ook al hebben ze zelf de Girò, fietsen, anders dan wielrennen is – zo lijkt het wel – ‘not done’. Bovendien véél te gevaarlijk. Een Italiaanse bestuurder – man of vrouw, het maakt niet uit – blaast je van de weg en steekt geregeld het vieze vingertje op omdat je hem hebt verhinderd hebt om 100 te rijden waar 50 staat aangegeven. Fietspaden zijn er nog maar zeer weinig. Onze gesprekken met vele burgemeesters hebben de insteek om de strandstreek via fietspaden te verbinden met de in het achterland liggende authentieke dorpjes. Luca geeft als voorbeeld dat zijn stad een prachtig fietspad heeft aangelegd om er een begin mee te maken. Maar dan wordt door andere overheden jarenlang de opening tegengehouden omdat ambtenaren de vergunning niet weten af te ronden. Het kan ook zijn dat een buurgemeente geen geld wil steken om dit fietspad verder uit te breiden dan wel aan te sluiten op hun ‘wegennet’. Dat laatst is geregeld het geval. Na kilometers fietsen over een mooi fietspad sta je óf midden in het boerenland waarna je over beken met je fiets moet klimmen om op de drukke weg te komen óf je moet dezelfde weg weer terug om vervolgens toch over die gevaarlijke weg waar men 130 rijdt (90 is maximaal) de route te vervolgen.

Luca heeft ons meegenomen in de wereld van de stroperige bureaucratische regeltjes. Helaas zijn er regels waar je iets aan kunt doen (afschaffen of veranderen), maar het zijn de ambtenaren die er niets mee doen. En die zou je dus en masse moeten kunnen vervangen, dat is dan ook wat Luca wil gaan doen. Wij wachten met spanning af hoe Lignano andere gemeenten weet mee te bewegen in een regionaal marketingplan om toeristen nóg meer te kunnen bieden.

Luca, grazie tante, sei bravo, siamo i tuoi fan!

 

Wil jij een droom van een vakantie? Kom dan naar Friuli Venezia Giulia!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *