Nederlands voetbalteam in ‘onze’ badplaats Lignano

Wanneer het Nederlandse voetbalteam U20 op nog geen 6 km van je huis speelt tegen het Italiaanse nationale team, dan moet je daar toch bij zijn ….…. toch?! Dat zou iedereen zeggen, maar voor ons – als niet-voetballiefhebbers – louter een goede aanleiding om eens over iets anders te schrijven dan wijn en recepten. Dit keer Italiaans voetbal!

Het lijkt wel of deze week ineens in het kader staat van voetbal: zondag mocht Ad als hoffotograaf de jaarlijkse statiefoto’s maken van het 1e team van ons dorpje Pertegada. En wat sinds 1958 nog nooit is voorgevallen, valt Italië maandagavond uit de race voor deelname aan het WK, waardoor Italië praktisch in nationale rouw verkeert. Corrupte ambtenaren, regeringscrises en maffiaperikelen vallen in het niet bij het verdriet over deze ramp die zich over gli Azzurri heeft voltrokken. En op dinsdag staan we te juichen in het stadion van Lignano bij Italië-Nederland.

Als adoptie-Italianen staan we voor een dilemma:
VOOR WIE GAAN WE JUICHEN?

Lignano’s burgemeester Luca Fanotto met het nationale ‘blauwe’ shirt

De jonge burgemeester van Lignano, Luca Fanotto, heeft z’n uiterste best gedaan om dit evenement binnen te halen. In de zomer komen honderdduizenden toeristen naar deze mondaine badplaats (tijdens de jaarlijkse vliegshow boven het strand bijna een miljoen bezoekers!!!), maar ’s winters resteert een praktisch uitgestorven dorp met zeven duizend inwoners. Door popconcerten, kerst-zandsculpturen en sportevenementen naar Lignano te halen, wordt geprobeerd deze belangrijkste Italiaanse badplaats ook in de winter ‘levend’ te houden. De faciliteiten en de infrastructuur zijn er, waarom dan niet deze ook buiten het zomerseizoen te benutten?

Forza Italia !!!!
Het aantal Nederlandse supporters was bijna op twee handen te tellen, maar voor een oefenwedstrijd was er een behoorlijke opkomst van Italiaanse supporters. De stad Lignano vond het zelfs zó bijzonder dat alle schoolkinderen met bussen naar het stadion werden gebracht om ‘hun blauwe jongens’ aan te moedigen. ’s Morgens hadden ze kleine spandoeken, tekeningen en  kartonnen borden gemaakt met ‘Forza Italia’. Ook het Italiaanse volkslied werd meegezongen, al leek het uit deze kinderkeeltjes meer op krijsen. Ze hadden in ieder geval reuze lol en aangemoedigd door la maestra (de juf) zwaaiden ze fanatiek met kleine Italiaanse vlaggetjes.

echtgenoot Valerio Oderico – Sjaak Verweij – Lida Jillissen

Uiteraard kwamen we veel bekenden tegen, waaronder Lida Jillissen. Zij vertelde ons dat, toen ze zag dat bij de ingang van het grote stadium aan alle schoolkinderen gratis Italiaanse vlaggetjes werden uitgedeeld, ze vroeg waarom er geen Nederlandse vlaggetjes werden uitgedeeld. Als antwoord kreeg ze dat er slechts één klein meisje om een Nederlands vlaggetje had gevraagd. “Dan zal dat wel mijn kleindochter zijn geweest” uitte ze met een joekel van een glimlach en zeker niet zonder trots! En dat voor iemand die getrouwd is met een Italiaan en al meer dan 50 jaar Italië woont……

wijnboer Guido Lorenzonetto (Pertegada) met kleinzoon Matteo

Zoals eerder vermeld zijn we geen voetballiefhebbers, dus nadat mijn lieve huisfotograaf tevreden was met de shots die hij gemaakt had, verlieten we bukkend het stadion om de toeschouwers niet het beeld te ontnemen. Terwijl we met één van de bewakers, die ons kende vanuit gezamenlijke Facebookgroepen, stonden na te babbelen bij de uitgang, viel een doelpunt, voor de blauwen!

Voor we naar huis gingen hebben we de zee even gedag gezegd, de bergen toegewuifd en hebben we ons genesteld op onze werkkamer. Met de tweede helft live op TV op de achtergrond hebben we hier knus, onder het genot van een wit wijntje van deze regio, de foto’s van de camera gedownload, aangepast en werd deze blog voorbereid.

De einduitslag bleef 1-0 voor Italië, dus laten we het er maar bij houden dat het slechts een óefenwedstrijd was……, toch?!

Voetbal was absoluut een leuke zijsprong, maar de rest van deze week gaan we verder met het proeven van wijnen en het schrijven van een blog over de verrukkelijke wijnen van wijnhuis Rodaro.

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

11 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *