Vliegshow aan het strand van Lignano

Iedere zomer vindt in de Italiaanse badplaats Lignano de vliegshow plaats van ‘Le Frecce Tricolori’ (Italiaans voor de driekleurige pijlen), het demonstratieteam van de Italiaanse luchtmacht. Deze trots van Italië is in 1961 opgericht in ……. je raadt het al…..  ‘onze’ regio Friulië en heeft nog steeds haar Friulaanse thuisbasis in Rivolto, een klein dorpje in de buurt van Codroipo (Udine).

honderden jachten en zeilboten liggen voor de kust om vanaf zee te vliegshow mee te maken

Groot spektakel
Zo’n dag betekent niet alleen een spektakel in de lucht, maar ook op de grond. Lignano telt ’s winters 7.000 inwoners en huisvest tijdens een evenement als vandaag bijna 400.000 bezoekers boven op de honderdduizenden badgasten die er hun vakantie doorbrengen. Zelfs langs de kustlijn liggen honderden jachten, zeil- en motorboten om vanaf het water het spektakel goed te kunnen zien. Het strand staat vol met bezoekers die allemaal omhoog kijken en gewapend zijn met fotocamera, tablets en i-phones. Geen idee hoeveel foto’s er tijdens de vliegshow worden gemaakt, het zijn er ontelbaar. Wij hebben in de afgelopen jaren geen vliegshow gemist en ook blijft Ad trouw iedere keer honderden plaatjes schieten. Zijn foto’s worden zelfs in officiële presentaties gebruikt. Maar goed dat zijn naam eronder staat, want men jat echt alles.

Het is echt geweldig om zo’n vliegshow zelf mee te maken. Hun komst wordt aangekondigd en men start de band met het Italiaanse volkslied. Iedereen zingt uit volle borst mee en als de laatste noten hebben geklonken komen ze met oorverdovend geweld aan. Een werkelijk op de seconde geplande show!

Grootste militaire demonstratieteam in Europa
Voor de liefhebbers: Le Frecce Tricolori is het grootste militaire demonstratieteam in Europa met tien MB339 trainingsvliegtuigen van Italiaanse makelij en is wereldberoemd omwille van hun melodieuze vliegshow. Naast de grote formaties van 8 tot 10 toestellen is vooral hun ‘solo’ uitzonderlijk. Die voert voor een jet een zeer zeldzame manoeuvre uit, de zogenaamde lomcovak, een soort opwaartse spiraal die normaal enkel door gespecialiseerde acrobatietoestellen wordt gepresenteerd, maar niet door een straaljager.

Grootste vlag ter wereld in de lucht
Als afsluiting van hun vliegshow tekenen ze tijdens hun laatste manoeuvre de grootste Italiaanse vlag ter wereld in de lucht op de muziek van Luciano Pavarotti. Voor veel Italianen altijd een emotioneel moment.

Waarschijnlijk is 2017 het laatste seizoen dat je de Frecce Tricolori zult zien optreden met hun MB339. Een aantal jaren geleden werd besloten om over te schakelen naar nieuwe vliegtuigen, de Alenia M345.

Wil je de Frecce Tricolori dit jaar nog zien in Nederland/België, dan heb je nog één kans op 10 september a.s. in Klein Brogel (Hechtel – België). Wil je volgend jaar in Italië het Italiaanse stuntteam zien en hun bases bezoeken in Rivolto in Friulië, dan ben je van harte welkom in onze vakantiewoning Villa Greta (klik hier voor de website) op 20 kilometer afstand van de basis en slechts 6 kilometer van het strand.

Ook dit jaar was het weer een spektakel van jewelste en bovendien waren de weersomstandigheden perfect. Andere jaren bleven de gekleurde rookpluimen lang in de lucht hangen, waardoor na verloop van tijd de hele lucht verkleurd was. Dit jaar was het weliswaar 35 graden, maar stond er een lekker briesje wind die de rookpluimen snel wegvoerde zodat de lucht geklaard was voor de volgende manoeuvre. We hebben genoten en Ad heeft weer ruim 300 foto’s geschoten. Dit jaar was hij iets selectiever, want vorig jaar had hij nog ruim 600 foto’s gemaakt, maar ja, toen was de commandant van het team ook nog Jan Slangen, de half Nederlandse, half Italiaanse militair die is uitgegroeid tot een nationale held.

start van de vliegshow boven de pier van Lignano-Sabbiadoro

Ondanks het feit dat we ons nog een uurtje hebben opgehouden in het gezellige centrum van Lignano, kwamen we toch in een lange file terecht. Nou ja, dat moet je er dan wel voor over hebben! We hadden geen haast echter het is vreemd om er een uur over te doen naar huis, slechts 6 kilometer van het strand vandaan.

KLIK HIER VOOR ALLE BLOGS OP ‘IL TRAMONTO’

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *