Spring is in the air!!!! Lente 2020 met een donker randje

Toen wij in de zomer van 2019 Villa Valetudine aankochten, verheugden wij ons intens op de primavera (lente) van 2020. Hoe ver zijn we dan met de verbouwingen, hoe ziet de tuin er uit, hoeveel tijd hebben we dan om te kokkerellen? Vragen van toen! We nemen je graag mee in een update.

Een virus strooit roet in het eten?

Oh, wat valt dat allemaal anders uit. Wie had dat gedacht, een virus dat de wereld stevig in z’n greep houdt. De verbouwingen liggen stil en zelfs de giardiniere (tuinman) mag z’n werk niet doen. De keukens in het huis zijn nog steeds niet af, in een van de keukens zit zelfs de afzuigkap er nog niet in. Tja, en als je maar één keer per week – met veel zenuwen als gevolg van de strenge maatregelen en politiecontrole – boodschappen mag doen, dan is voor ons de lol eraf om veel te kokkerellen als het gaat om recepten voor het Italië Magazine ‘il Tramonto’.

SPRING IS IN THE AIR!
Even een moment van ontspanning! Lente 2020 met een donker randje!

Inmiddels zitten we (Laatste deel van april 2020) in de achtste week van isolatie en met verwondering kan ik zeggen dat dit niet onze meest geweldige periode is. Let wel, in isolatie zitten betekent op dit moment dat je maar één keer per week de boodschappen mag doen door één persoon per gezin. Daarvoor heb je ook nog eens een speciaal formulier nodig, je bent verplicht om een mascherina (mondkapje) voor te doen en guanti (handschoenen) aan te trekken. Wat als je die niet hebt? That’s the question! Verder mag je alleen in je eigen dorp de boodschap doen. Let wel, je mag niet ter ontspanning wandelen, fietsen of wat dan ook. In de naastgelegen regio Veneto mocht men zelfs niet eens in de tuin werken. Bij ons dát gelukkig wel. Met een parktuin van 7.000 m2 is dat toch een geluk bij een ongeluk!

BUK & PLUK

Wat doen we dus de godganse dag?

Gelukkig doen we ons vrijwilligerswerk voor de verschillende stichtingen – waar we bestuurders van zijn – allemaal digitaal, in de ochtend. Dan is er – behalve op de maandag – nog net voldoende internetsnelheid. In de middag maken zoveel mensen gebruik van de oude koperen kabeltjes waardoorheen de ‘bits and bites’ gaan, dat de ouderwetse tamtam sneller werkt.

Eindelijk een roze bloempje tussen de grassprietjes gevonden!

Fibra ottica (glasvezel) is in dit ontwikkelingsland een droom en zal dat ook in de komende 100 jaar blijven. De abonnementen voor 5 Mbps download en 0,6 Mbps upload zijn bijzonder prijzig en Telecom Italia en Vodafone naaien je van alle kanten: gouden bergen worden er beloofd en als je klant bent, is er nul komma nul klantvriendelijkheid. Dat is een donkere kant van Italië. Zeker in een tijd waar je eigenlijk 100% moet kunnen vertrouwen op deze belangrijke infrastructuur, blijkt dat aan zulke reuzen een ongelooflijk machtsmisbruik kleeft. Wat doen de politici hieraan? NIENTE!

Deze foto werd geschoten toen Sjaak mij op de foto zette!

De middag, als we niet hoeven te werken, vinden we ontspanning in en rond het huis. Het tuinbedrijf heeft vorig jaar een begin gemaakt met het grove snoei- en kapwerk. Net vóór de lock down kon een start maken met wat egalisatiewerk. Echter de afwerking van het grondwerk, voordat we nieuwe palmen, struiken en bloemen kunnen planten, wacht op groen licht van de overheid. Hangt dus af van dat vervelende vigerende virus. Niettemin houden wij ons bezig met onkruid wieden. Zo hebben we de buk & pluk momenten.

Buk & Pluk?

Wij kunnen geen biologisch verantwoorde onkruidverdelger kopen, want die winkels zijn gesloten, dus is het ‘buk & pluk’ wat de klok slaat. Iedere keer dat we over de cortile (binnenplaats) lopen en een groen sprietje zien, is het bukken en plukken. Uit ervaring weten we dat het een goede lichamelijke oefening is, je blijft er lenig bij. Althans, de eerste avond voel je spieren op plekken waarvan je dacht dat er geen spieren zaten. Maar na enkele dagen word je steeds leniger. Ik kan al weer de handen op de grond leggen met gestrekte benen.

Met de handen plat op de grond, en niet ‘foetelen’!

“Een herboren God, met grijs haar en hangtieten!”, zoals Sjaak altijd roept als ik ’s morgens – met duidelijke fysieke opstartproblemen – uit bed stap en probeer die jongeman van weleer te zijn en mij uiteindelijk voor de spiegel van de antieke kaptafel van de vorige eigenaresse plaats, daarbij mijn buik inhoudend en mijn hoofd iets omhoog houdend zodat de onderkin wat strakker staat…

‘Foetelen’, het hoort erbij! Voeten circa 10 cm lager!

Verder beschikken wij nog over een beetje verf en latex. Zodra die voorraad op is, houdt het schilderwerk helaas ook op. We zijn in ieder geval blij met voldoende tuin om onze buk & plukoefeningen te doen: buk & pluk, voor je nieuwe geluk!

Lenig, ook op ouwe leeftijd. Niet ‘foetelen’, gewoon de handen plat op de grond!
DANKZIJ BUK & PLUK

Lente foto’s

Vergeleken met andere lentes, is het voor mij als hobby-fotograaf super saai. Ik kan wel ieder grassprietje op de digitale plaat vastleggen, echter dat geeft geen voldoening. Bedenk dat wij normaliter iedere dag een giretto in bici (fietstochtje) maken en altijd wel iets moois in de natuur tegenkomen. Op dit moment hebben wij de prachtige omgeving waarin we zitten, rondom Camino al Tagliamento, in wintertooi in herinnering, zoals de natuur er in februari bij stond.

Begin februari met de fiets naar de rivier de Tagliamento en PICKNICKEN!

Als we straks nog een keer van ons terrein af mogen, anders dan voor die ene wekelijkse boodschap, treffen we de natuur aan in een totaal ander jasje. Ontdaan van de frisse en vrolijke lentekleuren, in het tooi van een beginnende zomer, waarbij de rijke variatie aan kleuren is verdwenen en getransformeerd tot een bijna egale groene kleur. Inmiddels met een vale schijn over de groene tooi, vanwege het tekort aan water. Oh, wat mis ik de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil.

Gelukkig kan ik teruggrijpen op foto’s van voorbije (zoals de Belgische lezers plegen te gebruiken) jaren.

Veel kijkplezier!

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Ad Smets – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

2 comments

 • Marinika

  Ad & Sjaak,

  Wat goed, dat jullie fit blijven met Pluk & Buk om alle uitdagingen, die nog op jullie pad zullen komen i.v.m. de verbouwingen weer fit en vitaal aankunnen :-).

  Keep up the good movements!

  Groetjes,

  Marinika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *