The best of Italy, Friuli Venezia Giulia

gondola-award_il-tramonto_8970

Minister van FVG, Mariagrazia Santoro

Als een vliegtuig door de geluidsbarrière vliegt, dan is dat duidelijk waarneembaar. Maar heb jij al gemerkt dat wij deze week door de 50.000 grens zijn gegaan? Het is nu een feit! Een pluim voor onze inspanningen, toch? Was ‘il Tramonto’ eigenlijk begonnen als een terugkoppeling van onze belevenissen naar familie en vrienden, het werd een hobby. Nu steeds meer mensen onze website weten te vinden hebben we de uitdaging om de hobby verder uit te breiden, tot ……?

Zonder onze ‘eigenheid’ te willen verliezen proberen we af en toe nieuwe elementen uit echter omdat ‘il Tramonto’ vooral een uitlaatklep is van wat wij meemaken, hebben we ook de echte behoefte om dicht bij ons leven, onze eigen belevenis te blijven.

il tramonto_9930Het kokkerellen, het proeven van wijnen en het opsnuiven van cultuur blijven zeker de elementen van il Tramonto. En dan in allerlei varianten, van recepten tot korte verhalen. En af en toe een langere weergave van onze hersenspinsels.

Positiviteit
Doelstelling is de lezer een stuk plezier te geven, gratis! Waarom? Omdat een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. De negativiteit om ons heen lijkt met de dag te groeien. De media lijken er plezier aan te beleven om dat in de spotlight te plaatsen waarmee makkelijk gescoord kan worden. Wij geven hen met z’n allen de kans. Jammer, dat zouden we eigenlijk niet moeten toelaten.

il tramonto golden gondola award_santoro_fvg_8954

Sjaak, Ad, Mariagrazia Santoro, Paolo Ferrin, Fabiola Tilatti

Sjaak en ik hebben er geen behoefte meer aan en hebben al een paar jaar geleden de TV zoveel mogelijk uit ons dagelijkse leven verbannen. Wij gaan zelf op onderzoek uit, we willen het leven zelf beleven. Terwijl een TV in het Italiaanse leven een centrale plaats vervult, hij staat dag en nacht keihard aan, gaat hij bij ons alleen aan als we iets echt willen zien. Ook als we in Nederland zijn krijgen Pauw en andere zogenaamde intellectuele praatprogramma’s op de late avond geen kans meer. Laat ze maar lullen, ze komen er toch niet uit en al dat gezwets draagt er niet toe bij dat het leven er beter of vrolijker van wordt.

Glimlach
Met ‘il Tramonto’ willen wij een glimlach proberen te toveren op jouw gezicht. Even een leuk verhaal, een foto waarvan je gaat smullen of je een overpeinzing meegevend die positieve waarde kan opleveren. Natuurlijk geldt bij ons ook het adagium: “er is nog nooit een kok gevonden die naar alle monden kan koken! Al doen we ons best om er iets moois van te maken, smaken verschillen.

Wijnwaarderingen
Het juiste moment om een nieuw item te openbaren. Wij starten om de wijnen die wij gondola-award-il-tramontoproeven op onze wijze te waarderen. Neen, wij noemen ons nog steeds geen wijnkenners! Echter we kunnen ook niet ontkennen dat we inmiddels een zekere mate van ervaring genieten en alleen al op basis daarvan de lezer mogen meegeven of wij een wijn lekker vinden of minder lekker.

il Tramonto Gondola Award
Vorig jaar zijn we vanuit il Tramonto gestart met het uitreiken van een prijs, de ‘il Tramonto Gondola Award’. Deze prijs werd uitgereikt door minister Mariagrazia Santoro van Friuli Venezia Giulia en wel aan Azienda Paolo Ferrin voor zijn ongelooflijk gave ‘Rosso Majon’, een rode wijn (2011) die gemaakt wordt van de Refosco druif die eerst enkele weken wordt gedroogd en dan pas wordt geperst. De wijn gaat vervolgens 18 maanden op houten vaten en dan pas wordt hij gebotteld. De Rosso Majon 2011 wordt gezien als een juweeltje en was werkelijk meer dan bijzonder. Die van 2012 vonden wij ietwat minder uitgesproken. Wij misten het zoete als gevolg van het drogen van de druiven en vonden hem daardoor minder ‘eigen’, ware het niet dat we een paar dagen geleden weer eens een rustig moment vonden om met aandacht de wijn – een jaar later opnieuw – te drinken. Mensen, geweldig! Fantastisch! Een tien plus! Jammer dat Margo Reuten van restaurant Da Vinci in Maasbracht deze nog niet is komen proeven. Ze zou er de primeur in Nederland mee kunnen behalen.

mariagrazia santoro_ferrin_il tramonto gondola award 2015_8950

The Golden il Tramonto Gondola Award 2015

In oktober komt een andere minister, die van Landbouw, Cristiano Shaurli, de tweede award uitreiken. Het wordt een Prosecco die inmiddels door veel Nederlandse vrienden wordt gedronken. Een juweeltje met een ferme bubbel!

Deze award, de ‘il Tramonto Gondola Award’ hebben wij in het leven geroepen om de samenwerking tussen enerzijds Nederland en België en anderzijds Italië (Friuli Venezia Giulia) te benadrukken. Het kan zo maar gebeuren dat een muzikant of een ondernemer de prijs krijgt. Of een politicus bijvoorbeeld die samen met ons een uitwisseling van medewerkers tussen de verschillende landen op gang weet te brengen. Vanuit onze stichting SAM (samenwerken aan een vitale arbeidsmarkt) trachten wij mede een bijdrage te leveren om de enorme jeugdwerkloosheid in Italië te verminderen. Iets wat we niet alleen kunnen doen. Slechts samen met Nederlandse, Belgische en Italiaanse organisaties kunnen we dit project vervolmaken. Wij hopen dat we over een paar jaar in dit kader de il Tramonto Gondola Award mogen bekend maken.

We starten nu met onze waarderingen van wijnen en weldra ook restaurants. Voel je vrij om je eigen ervaringen kenbaar te maken. Graag zelfs!

ferrin_rosso-majon_2012

Bovenstaand onze persoonlijke proefnotitie van de Rosso Majon 2012 van Ferrin. Binnenkort volgt een uitgebreid overzicht met meerdere wijnen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *