Recept: Risotto met gele courgette

RISOTTO CON ZUCCHINE – RISOTTO MET COURGETTE –
Net als pasta kun je risotto op honderden manieren klaarmaken. Met groente, vlees, vis, schaaldieren of paddenstoelen. Deze keer een eenvoudige risotto met courgette.

Risotto is een bekend Italiaans rijstgerecht. De basis voor elke risotto is hetzelfde: de ongekookte rijst moet je eerst met een gesnipperd uitje in olie (of boter) aanfruiten. Als kookvocht gebruik je hete bouillon. Dit geeft meer smaak aan de rijst. Risotto wordt net als pasta veelal geserveerd als zelfstandig gerecht (il primo) en wordt dan vaak gegeten met geraspte kaas. Risotto kan ook dienen als onderdeel van een hoofdgerecht (il secondo). Afhankelijk van wat je erbij eet, wordt er dan wel of geen kaas bij geserveerd.

Wij aten deze risotto met een stukjes gele courgette van een enorme Zucchina Trombetta (trompetcourgette), ook wel Trombette di Albenga genoemd. Uiteraard kan dit gerecht met elke soort courgette gemaakt worden.

Voor de bouillon gebruiken wij bospaddenstoelenbouillontabletten (funghi & porcini) omdat deze een extra krachtige smaak geven. Deze (van Knorr die wij heel erg lekker vinden) zijn helaas niet overal te verkrijgen en niet iedereen houdt van de ‘mogelijk overheersende’ smaak. Uiteraard kun je bouillontabletten van rundvlees of tuinkruiden gebruiken. Nog lekkerder is zelfgemaakte bouillon, maar ja, dat is extra werk.

INGREDIËNTEN:
– 400 gram risotto rijst
– 350 gram courgette, versnipperd tot kleine stukjes
– 2 bospaddenstoelenbouillontabletten (funghi & porcini)
– 1 rode ui, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, geperst
– glas droge witte wijn
– olie of boter om in te bakken
– peper & zout
– geraspte (Parmezaanse) kaas
– olijfolie, boter of margarine om af te romen

STAP VOOR STAP:
Maak bouillon van ruim een halve liter water en de bouillontabletten.

Doe de olie in de pan en verhit deze (op een matig vuur) en voeg de gesnipperde ui toe en blijf deze ongeveer twee minuten doorroeren totdat ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook, een beetje peper en de rijst toe. Laat dit alles ongeveer twee minuten mee smoren.

Voeg dan een flinke scheut bouillon toe. Op het moment dat de rijst de bouillon heeft opgenomen voeg je pas opnieuw een scheut hete bouillon toe. Blijf dat herhalen en voeg tussendoor een keer de witte wijn toe. Voeg de stukjes courgette toe en houd het geheel gedurende 15 minuten zachtjes aan de kook totdat de rijst gaar is (afhankelijk van welke rijst je gebruikt – lees goed de verpakking en proef uiteraard zelf tussendoor).

Wanneer de risotto gaar is, doe dan 3 eetlepels geraspte kaas en een flinke scheut olijfolie of een flinke klodder boter door de rijst en roer het geheel goed door elkaar. Zelfs diverse Italiaanse vrienden prefereren een flinke klodder roomboter om de risotto mee af te romen boven ‘hun’ eigen olijfolie

Proef de risotto en breng deze eventueel op smaak met wat zout en peper (pas goed op met zout omdat de bouillon en de kaas al veel zout bevatten).

Serveer met geraspte kaas.

Wijntip: Vaak wordt bij risotto gekozen voor een witte wijn. Wij kozen voor een lichtgekoelde Pinot Nero van wijnhuis Komjanc (noord Italiaanse DOC gebied Collio) die perfect combineerde met de kaas in het gerecht.

klik op deze foto voor de ‘il Tramonto’ wijnwaardering voor de Pinot Nero van wijnhuis Komjanc

 

 

 

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs van ‘il Tramonto’

Klik hier voor alle wijnwaarderingen van ‘il Tramonto wines’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *