Recept: Focaccia met ui, knoflook & rozemarijn

Focaccia, het typisch Italiaanse brood heeft ook in Nederland z’n plekje gevonden. Ik maakte mijn eigen variant, een mix van het Franse uienbrood en het Italiaanse brood: focaccia met ui, knoflook en rozemarijn.

De naam focaccia stamt van het Latijnse ‘focus’, wat ‘haard’ betekent. Focaccia zou volgens de overlevering oorspronkelijk uit Genua komen, waar dit grote, platte brood door de Etrusken in Noord-Italië op een hete steen werd gebakken boven de kooltjes van een vuur dat nog nagloeide. Dit typisch Italiaanse brood wordt ingesmeerd met olijfolie en gebakken met zeezout en Italiaanse kruiden zoals rozemarijn.

 Ingrediënten:

– vers focaccia deeg 350 gram *)
1 flinke ui
– 3 teentjes knoflook
– 2 takjes rozemarijn
– olijfolie
– 2 theelepels bloem
– (zee)zout & peper

Stap voor stap:
Snij de ui in dunne ringen en smoor deze in drie eetlepels olijfolie samen met de geperste knoflook op laag vuur gaar (glazig en niet laten verkleuren). Voeg een klein beetje zout en voldoende peper toe. Voeg op het laatste moment de bloem toe, goed doorroeren en kort laten nagaren.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Rol op een bakplaat het focacciadeeg uit op het bakpapier waarin het is verpakt. Bestrijk met een kwast het deeg met olijfolie en prik met een vork over de hele oppervlakte gaatjes in het deeg.

Verdeel het uienmengsel over het deeg, knip boven het deeg de rozemarijn fijn en bestrooi het met (zee)zout.

Zet de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden (de dunne uienringen hebben de neiging om snel donker te worden). Bak ongeveer 15 minuten tot alles mooi lichtbruin kleurt. Indien de uien te snel verkleuren, zet dan de bakplaat lager in de oven.

*) uiteraard kun je zelf brooddeeg maken of een pak broodbakmix gebruiken

BUON APPETITO!!!

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *