Recept: Worstenbroodjes

Wij wonen deels in Italië en deels in Brabant waar worstenbroodjes bijna tot de primaire levensbehoeften behoren. Bijna iedere Brabander weet wel waar je de DE beste worstenbroodjes kunt kopen of wie DE beste worstenbroodjes maakt en wat het enige ECHTE recept is. Na een beetje zoekwerk blijken er net zoveel recepten te bestaan als er Brabantse bakkers zijn en allemaal beweren ze dat dít het ‘autentieke’ recept is.

En buiten BRABANT?
Tot in bella Italia toe kennen ze het worstenbroodje onder de naam ‘Panino ripieno di salsiccia’. Ter verduidelijking: Salsiccia is een bekende Italiaanse verse worst van 100% varkensvlees. De herkomst van het Italiaanse worstenbroodje is onduidelijk en het lijkt er op dat het is overgenomen van andere West-Europese landen.

Sjaak’s recept
Ik heb thuis een kritische proever, een smulpaap eerste klas, daarom kom ik – naast alle ‘echte authentieke’ recepten – met mijn eigen variant. Deze bevat namelijk een ‘goedgekeurde’ portie knoflook en dito hoeveelheid ‘gesnipperde ui’. En uiteraard gehakt van onze Italiaanse dorpsslager. Hier kies je zelf je stukken vlees uit en laat je er gehakt van maken. Wij houden zelf van mager vlees echter het mag ook niet te droog worden. Daarom kozen wij voor deze overheerlijke worstenbroodjes voor de verhouding 65% varkensvlees en 35% rundvlees. In Nederland kun je gewoon gehakt half om half gebruiken.

Luciano is een artiest als het gaat om vleesverwerking. Een lust voor het oog hoe hij het mes hanteert en het vlees prepareert. Luciano, sei grande caro! 🙂

Onderstaand recept gaat uit van het maken van het deeg van bloem en verse gist. Om dit (redelijk) arbeidsintensieve deel te vermijden kan ook gekozen worden voor Koopmans kant&klare witbroodbakmix.

Het deeg
– 500 gram bloem
– 75 gram margarine (in blokjes op kamertemperatuur)
– 300 ml melk
– 1 theelepels suiker
– 1 theelepel zout
– 1 zakje instant gist (8 gram) of 20 gram verse gist

De worstjes
– 500 gram gehakt gemengd gehakt, half om half
– 1 ei
– 1 dl melk
– 100 gr paneermeel
– 2 teentjes geperste knoflook
– 1 klein uitjes, fijngesnipperd
– specerijen: 15 gram gehaktkruiden, flink wat nootmuskaat, peper en zout)

Overig
– extra bloem om te bestuiven
– 1 losgeklopt ei om te bestrijken

 

Deeg – het begin
Warm de melk en de boter op in een steelpannetje, totdat de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten en los er de gist in op. Doe de bloem in een beslagkom en voeg de suiker en het zout toe. Terwijl je gaat mixen of kneden, voeg in delen de melk en boter toe en kneed het deeg nog minimaal 15 minuten, zodat je een mooi glad en soepel deeg krijgt. Haal het deeg uit de kom, rol het een paar keer goed uit en kneed het opnieuw. Maak er een mooie bol van en leg het weer in de kom onder een warme vochtige doek en laat het deeg een half uur rijzen, indien mogelijk vlakbij een warmtebron (kachel/radiator of zet de kom in de oven met een temperatuur van maximaal 35 graden.

Worsten – bereiding gehakt
Meng het gehakt met alle andere ingrediënten, behalve de melk. Door het bakken mag het gehakt in de worstenbroodjes niet te droog worden. Voeg daarom de melk in delen toe tot een smeuïge gehaktmassa. Mocht je gevoel krijgen dat het gehakt te vochtig wordt, voeg dan niet alle melk toe. Voeg eventueel naar smaak nog gehaktkruiden, nootmuskaat en peper en zout toe. Draai hierna worstjes van 10 centimeter, van ongeveer 35 gram per worstje. Leg ze op een plaat die is bestrooid met bloem (tegen het plakken) of op bakpapier.

Deeg – het vervolg
Als het deeg een half uur heeft gerezen, verdeel het dan in stukjes van ongeveer 35 tot 40 gram en maak er mooie bolletjes van. Leg de bolletjes op een bakplaat en leg hierover een warme vochtige theedoek. Zet de plaat hierna in een oven tussen de 30 en 35 graden en laat de bolletjes nog een half uur verder rijzen.

Het maken van de broodjes
Pak een bolletje en druk het voorzichtig het plat tot een ovaal, net iets langer dan het worstje. Leg hier in het midden het worstje op, rek de uiteinden nog iets verder op en plak de ene lange zijde aan de onderkant van het broodje over de andere lange zijde. Maak het eventueel met lauw water iets vochtig zodat het beter blijft plakken. Leg de broodjes met de ‘naad’ aan de onderkant op de bakplaat en bestrijk ze met het opgeklopte ei. Laat de broodjes wederom 20 minuten rijzen in de oven met temperatuur tussen de 30 en 35 graden.

Broodje bakken, eindelijk………
Wanneer de broodjes voldoende zijn gerezen, haal ze dan uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer de oven op temperatuur is, bak dan in 20 tot 25 minuten de worstenbroodjes tot ze lichtbruin zijn. Laat ze hierna afkoelen op een rooster, alhoewel de ervaring leert dat niemand zo lang wil wachten…..

Tip: Je kunt de broodjes een paar dagen bewaren in de koelkast of iets langer in de diepvries. Warm ze in paar minuten op in de oven tussen de 150 en 175 graden.

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *