Recept: Oranje Ricotta Taart

TORTA ARANCIONE DI RICOTTA CON MARMELLATA

Een eenvoudig klaar te maken dessert (snel en weinig ingrediënten) met ricotta en vruchtenjam.

Ricotta is een Italiaanse kwarkachtige kaassoort. Het is een bijna sneeuwwitte zachte kaas met weinig vet en zout met een milde zachte, bijna zoete smaak. Daarom leent deze kaas zich goed voor een echt Italiaans dessert.

(in onze reportage op il Tramonto kun je zien hoe ricotta gemaakt wordt)

Door het gebruik van ricotta (en geen boter) is dit gerecht niet machtig en redelijk verantwoord voor mensen die op de calorieën letten. De oranje kleur komt enerzijds door de verse eieren van de boer en anderzijds door de oranje jam, bijvoorbeeld de worteljam, waarover we eerder het recept publiceerden op il Tramonto. Uiteraard kun je ook b.v. abrikozenjam gebruiken. Bij sinaasappeljam moet je er rekening mee houden dat deze (redelijke harde) stukjes sinaasappelschil bevat.

Ingrediënten:
– 250 gram ricotta
– 3 eieren
– bladerdeeg, kant en klaar, 300 gram *1)
100 gram suiker
– halve pot jam van oranje vruchten (abrikoos/sinaasappel/wortelen)
– 1 borrelglaasje sinaasappellikeur (Grand Marnier, Cointreau, Triple Sec)
(alternatief : oranje limonadesiroop)
5 druppels sinaasappel-essence (eventueel, is niet echt noodzakelijk)
– snufje zout

Stap voor stap:
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Rol het bladerdeeg met de deegroller iets uit en leg het inclusief bakpapier in een springvorm en drapeer het deeg over de rand van de springvorm. Prik met een vork op een aantal plaatsen in het bladerdeeg.

Splits de eieren en sla het eiwit met een snufje zout stijf. Sla met een mixer het eigeel met de suiker stevig op, voeg dan alle overige ingrediënten toe. Meng alles tot een crème-achtige massa. Spatel heel voorzichtig het stijfgeslagen eiwit door het mengsel en verdeel het over het bladerdeeg. Vouw het overgebleven bladerdeeg over de ei-ricotta-massa en zet de springvorm net onder het midden van de oven.

De ei-massa heeft de neiging om snel aan te branden, dus blijf in de buurt. Verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 160 graden en vervolgens na 10 minuten naar 120 graden.

Deze oranje-ricotta-taart kan zowel warm als koud geserveerd worden.

Wijntip: Vin Santo, Verduzzo,  Pedro Ximénez of zoete witte port. Wij hebben er zelf Picolit bij gedronken. Een hele bijzondere en ook best dure zoete witte wijn uit Friulië.

*1) in Italië koop je overal kant & klaar bladerdeeg, zelfs in ronde vorm opgerold in bakpapier. Uiteraard kun je ook kleine vellen bladerdeeg samen tot een groter vlak rollen

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *