Pizzabakker van het jaar 2015

20150630_pizzabakker 2015 NL_2In Nederland is onlangs het NK pizzabakken 2015 gehouden. In de kasteeltuinen van kasteel de Haar in Haarzuilens werd op de laatste dag van het Italië Evenement Sandro Cuciniello tot Neerlands pizzakampioen uitgeroepen. Uit handen van Aris Spada, directeur van Maestro Events, initiatiefnemer en organisator van dit 3-daagse evenement kreeg de beste pizzaiolo van Nederland de beker uitgereikt.

Zonder twijfel zal Sandro in het Amsterdamse restaurant Mangiaccanto een voortreffelijke pizza bakken. Voor de Italianen kan er echter maar één de beste pizzaiolo van de wereld zijn en dat kan niet anders dan een Italiaan zijn!

Wereldkampioenschap
29 mei, exact op dezelfde dag dat de Nederlandse kampioenschappen werden gehouden, vond in Italië ‘il Campionato Mondiale della Pizza 2015’ plaats. Alhoewel het de wereldkampioenschappen waren, bleef het wel een Italiaans onderonsje.
Er zijn maar liefst 12 categorieën o.a. de snelste pizza, de grootste pizza en pizza vrije stijl. De ‘Pizza Classica’ is echter de belangrijkste uit het rijtje.

20150630_pizzabakker van het jaar 2015

de wereldkampioen omringd door ……… sponsoring

De 33-jarige Angelo Cossu uit Genua mag zich de absolute winnaar noemen: de beste pizzabakker van de wereld!

Ik veronderstelde dat de categorie ‘klassieke pizza’ de wereldwijde overbekende klassiekers bevat. De nieuwe wereldkampioen heeft de felbegeerde eretitel echter behaald met een wel heel bijzonder pizza met een bodem gemaakt van bloem tipo 1 (in plaats van de gebruikelijke tipo 00) en volkorenmeel. Zijn pizza was bedekt met stracchino (ook een zachte kaas, maar géén mozzarella), gemarineerde kreeft, buffel-mozzarella, cherry tomaten en pesto. Klinkt lekker en ik vermoed dat deze pizza nu over de hele wereld wordt geïmiteerd.

Home sweet home in Pertegada
Om vanuit Pertegada naar Genua te reizen om te eten bij de beste pizzabakker van Italië gaat mij letterlijk te ver. Sowieso zal er een wachtlijst zijn om de culinaire kunsten van deze wereldkampioen te kunnen proeven. Ik hou het voorlopig bij de pizzeria in ‘ons’ dorp Pertegada, ‘Agli Angeli’ (bij de Engelen). De pizza’s uit de op hout gestookte oven zijn niet te versmaden. En met een keuze uit ruim 70 verschillende pizza’s zijn we voorlopig nog niet uitgekeken.

Angelo Tria, de pizzaiolo van ristorantino Agli Angeli – Pertegada di Latisana (UD)

Klik hier voor onze blog over Angelo, de pizzaiolo van Agli Angeli in Pertegada.

Buon appetito!

 

Bron / foto (NL) il Giornale – Italie Evenement
Bron / foto (Italië) www.accademia-pizzaioli.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *