Italië opgeschrikt: pizza komt niet uit Napels!

De houtgestookte pizzaoven van Agli Angeli te Pertegada

Geschiedenis
Over de oorsprong van de pizza zijn de meningen al heel lang verdeeld. De Etrusken aten al platte broden die zij picea noemden. Andere verhalen schrijven het ontstaan van la pizza toe aan de Middeleeuwen. De Napolitanen beweren dat de pizza in Napels is ontstaan in de 17e eeuw en tot de 19e eeuw een armelui-voedsel was dat op straat werd gegeten.

Pizza Margherita
Volgens overlevering zou de plek van de pizza gevestigd zijn door het bezoek van Koning Umberto I aan Napels (1870). Voor zijn vrouw Koningin Margherita werd speciaal de pizza Margherita gebakken in de kleuren van de Italiaanse vlag met tomaten, mozzarella en basilicum. Hierna veroverde ‘la pizza Margherita’ heel Italia en daarna de rest van de wereld. Wie kent niet de pizza Margherita, meestal de goedkoopste op de menukaart?!

So far so good…….
Recentelijk verscheen een rapport van de voedingsgeschiedkundige Giuseppe Nocca, waarin hij wetenschappelijk aantoont dat de pizza helemaal niet uit Napels stamt, maar uit Gaeta in de regio Lazio (rondom Rome). In kerkdocumenten van 997 na Christus trof hij een overeenkomst aan dat een molenaar aan de bisschop met Pasen en Kerst twaalf pizza’s moest bakken als tegenprestatie voor het gebruik van het land van de kerk waarop hij zijn molen had gebouwd.

Italië in shock: de pizza komt niet uit Napels, maar uit Rome!
Een schande en een slag in het gezicht van de zuidelijke Napolitanen. De Italiaanse en internationale media besteedden er veel aandacht aan. Nu Lazio (en daarmee Rome) de oorsprong van de pizza opeist is het praktisch oorlog tussen Napels en Rome. De pizza, wat tot voor kort een soort nationale trots was en al heel lang toebedeeld werd aan de Napolitanen zorgt voor een tweespalt tussen de twee regio’s.

Schouder aan schouder
Los van de onderlinge ruzie blijkt toch wel dat de pizza een nationaal erfgoed is. In een commercial van McDonald’s zit een Italiaans gezin in een pizzeria en de jongste telg van de familie bestelt bij de ober een “Happy-Meal-pizza”. Hoe haalden die Amerikanen dit in hun hoofd?! Dit was misbruik, zo niet verkrachting van de nationale Italiaanse trots. De gelederen werden gesloten en als één volk trokken de Italianen ten strijde tegen de Amerikaanse McDonald’s. Een formeel excuus van McDonald’s verzachtte de pijn, maar liet wel een jeukend litteken na…..

Angelo Tria, pizzaiolo en eigenaar van Ristorantino Agli Angeli te Pertegada

Pizza-frikandel
Of de pizza nu in Napels dan wel in Rome is geboren, het zal de consument ‘worst’ zijn. Laat het die Italianen onderling maar lekker uitvechten. Terwijl een heuse vereniging van Napolitaanse pizzabakkers pleit voor een wet dat er slechts 3 pizza’s het label Pizza Napoletana mogen dragen, geniet de rest van de wereld van pizza-Hawaï, pizza-hamburger, pizza-patatje-oorlog, pizza-tandori-chicken of een pan-pizza van anderhalve centimeter hoog. Wellicht een gruwel in de ogen van de Italianen, maar we leven nu eenmaal in een wereld zonder grenzen……

Buon appetito, eet smakelijk!!!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *