Gastkok Rob Heijdra kookt voor ons tagliatelle met snoekbaarsfilets

Onlangs hebben wij een nieuwe rubriek gelanceerd voor il Tramonto, de gastkok! Wij zijn er heel trots op dat Sandra Kemna onze eerste gastkok was en onze lezers een overheerlijke pasta voorzette (pasta met gorgonzola).

Sandra komt bijna dagelijks met een nieuw en eigen recept. En in het kader van het terugdringen van haar gewicht is ze onlangs gestart met een nieuwe Facebookgroep, de Sandra’s zelf gecreëerde Weight Watcher waardige gerechten, die inmiddels ook al bijna 3000 volgers heeft. Sandra, een kei die weet wat lekker eten is.

Tja, wie is dan onze nieuwe gastkok?

Graag stellen wij hem aan jullie voor. Sjaak en ik nemen met enthousiasme deel aan diverse groepen op Facebook rondom kokkerellen. In een van deze groepen (wereldgerechten) kwamen wij in contact met Rob Heijdra. Hij viel op door zijn bijzonder met zorg opgediende gerechten. Prachtig aangeklede bordjes met verrukkelijke maaltijden. “Hoe krijgt hij het klaar na zijn werk?” Zo vroegen wij ons geregeld af. Reden om Rob te polsen voor een gastoptreden bij il Tramonto. En zie hier, hij heeft Italiaans gekookt, een visgerecht met tagliatelle.

Rob Heijdra:

“Hallo Sjaak en Ad, hallo beste lezers, ik vind het erg leuk dat ik uitgenodigd ben om voor jullie te koken. Ik ben Rob Heijdra, 51 jaar jong, woonachtig in Leiden (Zuid-Holland) en ik woon samen met mijn vriendin met wie ik een hele lieve en prachtige dochter heb. Voor mijn werk ben ik allround monteur in het oplossen van internetstoringen tussen de centrale en de klant.”

Beste Rob, je kookt de sterren van de hemel, zo krijgen wij de indruk. Is het een passie of kook je gewoon omdat het moet, dat je eten op het bord krijgt? Ik kook heel graag en met passie omdat ik het heerlijk vind om te koken. Of het nu voor mij zelf is of voor vrienden, ik probeer er altijd een feestje van te maken.”

Wie heeft je koken geleerd? “Vroeger toen ik een jaar of 7 was stond ik bij mijn moeder in de keuken. Zij kookte altijd en eigenwijs als ik toen al was, vond ik dat ik het beter kon! Zij gebruikte naar mijn idee te veel zout en kookte alles te lang zodat het niet zo smaakte als het zou kunnen. Ook het vlees werd naar mijn idee te lang gebakken. Ik ben haar toen gaan helpen en mocht steeds vaker in de keuken staan. Dit groeide steeds verder uit. Later maakte ik regelmatig lekkere en luxe broodjes voor collega’s op het werk. En weer later heb ik nog een tijdje in de catering gewerkt samen met mijn inmiddels ex-schoonvader.”

We zien geregeld dat je voor jou en je gezin kookt. Je partner kookt niet? “Mijn vriendin kookt ook lekker maar net even anders dan ik. Ik ben een pietje precies met kruiden en het opdienen van het bord. Zoals jullie wel weten vind ik dat het bordje er ook aantrekkelijk uit moet zien. Dat maakt het nog lekkerder. Goed eten behoeft ook een mooie aankleding.”

Je kookt vaak voor meer mensen, vind je dat leuk? “Ik hou er echt van als andere mensen van mijn kookkunsten genieten. Ook kook ik nog met regelmaat voor mijn lieve moeder sinds mijn vader 5 jaar geleden is overleden. Dan hoeft ze zelf niet zo vaak in de keuken te staan.”

Je werkt er ook nog eens bij en volgens mij heb je onregelmatige diensten. Hoe kan het dan dat je dan ook nog eens zulke mooie gerechten op tafel weet te zetten. Je moet toch bekaf zijn? “Ik werk best veel, maar sommige gerechten kan ik al voorbereiden of mijn vriendin zet alvast wat klaar zodat ik als ik thuis kom even een bakkie doe en dan de keuken in kan gaan. Met pasta-, bami- en rijstgerechten heb ik vaak al voorbereiding getroffen dus mocht ik laat thuis zijn kan ik alvast wat uit de vriezer halen. Voor de rest gebruik ik erg graag verse kruiden en groenten. Op de vraag of ik bekaf ben, ja soms wel maar dan is een simpel gerechtje huis snel gemaakt.”

Welke gerechten vind je het leukste om te maken? “Ik hou van diverse keukens; De Indische, Thaise, Hollandse en uiteraard de Italiaanse met overheerlijke pizza’s, pasta’s in diverse maten en vormen. Ik kan er veel mee. Door middel van kleur in de vorm van groentes en salade probeer ik er altijd wat moois van te maken. Een echte voorkeur heb ik niet. Het moet gewoon goed smaken. Ik ben niet iemand van vaste recepten, ik geef vaak mijn eigen draai aan een gerecht.”

Welke type keuken (Thais / Chinees / Nederlands) vind je het meest uitdagend om te koken? “Dat maakt niet uit, ik vind het allemaal leuk en uitdagend. Wel kan ik aangeven dat ik pittig eten echt heerlijk vind. Ik gebruik dan ook vaak verse pepers, rekening houdend met mijn vriendin en dochter die ondertussen mijn spicy dishes ook wel kunnen waarderen.”

Waar haal je jouw ideeën vandaan om toch maar weer iets bijzonders ervan te maken? “Ik heb een creatieve geest en dat komt misschien ook door mijn werk waar ik vaak tot oplossingen moet komen. En zo vind ik ook iedere keer weer een uitdaging om het bordje er aantrekkelijk er uit te laten zien.”

Okay, je treedt nu als gastkok op voor de lezers van ‘il Tramonto’, het digi-magazine over Noordoost Italië. Welk Italiaans gerecht heb je uitgekozen om ons digitaal voor te zetten? “Ik heb besloten om een spicy pasta te gaan maken met vis, om toch een beetje mijn pit in het gerecht te stoppen. Hier over later meer.”

Van waar jouw interesse in dit gerecht? Heb je een ervaring / plezier erbij die je met ons wilt delen? Ik ben behalve kookgek ook visgek d.w.z. sportvisser. Soms vang ik ook wel eens snoekbaars. Deze heb ik nog in de vriezer vandaar dat ik deze ga gebruiken in mijn gerecht.”

Beste Rob, wij danken je enorm dat je gastkok wilde zijn. Wij wensen je het allerbeste en heel veel plezier met kokkerellen. We blijven je volgen en als mensen je ook willen volgen dan kan dat via Facebook en via de FB groep Wereldgerechten. “Hierbij wil ik jullie nogmaals danken voor dit interview en gastvrijheid. Ik heb het graag gedaan. Vriendelijke groeten, Rob Heijdra!”

Natuurlijk nog even aan jou de vraag wie jij zou willen uitnodigen om als gastkok te willen optreden voor il Tramonto. “Graag wil ik voor een vervolginterview een andere kok van Wereldgerechten aanbevelen. Estalita Donna Carlos kookt ook heerlijk en zij is zich nu aan het specialiseren in de Italiaanse keuken.“

Tagliatelle met snoekbaarsfiletjes á la Rob Heijdra

Ingrediënten (voor 4 personen):
– 3 snoekbaarsfilets (of andere witte vis)
– 1/2 rode en 1/2 gele paprika
– 1 uitje klein gesneden
– 8 kleine tomaatjes (kort in kokend water houden zodat de velletjes makkelijk loslaten)
– zakje geraspte kaas
– 3 teentjes knoflook
– een paar takjes basilicum (fijn gesneden)
– 1 vers pepertje (rood)
– 500 gram tagliatelle
– handjevol olijven in schijfjes om het geheel te decoreren
– scheutje goede olijfolie om over het opgemaakte bord te schenken

Bereiding: Eerst paprika, ui, knoflook, pepertje en basilicum in pan fruiten met wat gezonde olie. Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 graden. De snoekbaarsfiletjes in een licht ingevette ovenschaal leggen. Dan de groenten en kruidenmengsel er overheen leggen. Tomaatjes ontvellen en in plakjes erover draperen. Als laatste nog wat geraspte kaas er over en dan +/- 15 minuten in de oven schuiven.

De pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar koken. Het resultaat uit de oven verdelen over de tagliatelle.

Buon appetito!

 

Klik hier voor meer recepten op ‘il Tramonto culinair’

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’

 © www.iltramonto.eu – redactie Ad Smets – foto’s: Rob Heijdra

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *