Marino Magliani wint literatuurprijs ‘Sergio Maldini 2022’

Wij waren uitgenodigd voor de derde uitreiking van een literatuurprijs in het pittoreske Santa Marizza di Varmo. De familie van schrijver Sergio Maldini heeft deze ereprijs, samen met een vereniging van Toscanen in Friulië, in het leven geroepen. Iedere keer worden veertig boeken beoordeeld door een jury en worden de prijswinnaars bekend gemaakt.

Read more
La casa a Nord-Est te Santa Marizza di Varmo van Sergio Maldini

Sergio Maldini werd in 1923 in Florence (Toscane) geboren echter, zoals veel mensen met een goede smaak en zin voor schoonheid, vond ook deze literaire man zijn weg naar de nog steeds relatief onbekende Italiaanse regio Friulië (FVG. Friuli Venezia Giulia), waar hij op 2 juli 1998 is gestorven. Friulië noemen wij ook ‘onze’ regio die wij met liefde via ons schrijf- en fotowerk voor het magazine ‘il Tramonto’ voor Nederlanders en Belgen in de schijnwerper zetten.

Sjaak Verweij en Marino Magliani voordat we wisten dat hij de winnaar zou zijn!

Sergio, een man van de wereld waarvan wordt gezegd dat zijn schrijverswerk mede beïnvloed is geweest door Pier Paolo Passolini, had zijn hart verpand aan een piepklein dorpje bij ons in de buurt, Santa Marizza di Varmo. Zijn huis is heel erg bekend en wel onder de naam ‘la casa a Nord-Est’ (het huis in het noordoosten). Allereerst heet een van zijn literaire werken precies zo en een van onze vrienden, de zanger / muziekschrijver Valter Iuretig heeft een prachtig nummer en album geschreven met / onder dezelfde naam.

Gianmarco Sicuro werd tweede met zijn boek: L’anno dell’alpaca. Hij kreeg de prijs uitgereikt door de wethouder van Cultuur van de gemeente Varmo, Veronica Panigutti

De familie Maldini wordt nog steeds ‘aangevoerd’ door de matriarch, Franca. Een werkelijk superlieve en wereldse dame. Meestal met de camera in de hand zodat ze de mooie momenten in haar leven nog eens extra kan vastleggen. Ze heeft altijd een glimlach en een aardig woord voor iedereen over en is steevast gekleed in fleurige kledij. Een prachtig mens! Toen de bijna twee uur durende prijsuitreiking was afgelopen, schudden wij haar de hand en riep ze: “Zo, nu eerst een wijntje, daarna praten we verder!”

Ad Smets, Franca Maldini & Sjaak Verweij

Bij aankomst werden wij verwelkomd door zoon Alessio die met een mijnheer stond te praten. We werden voorgesteld als ‘i signori di Olanda’ (de heren uit Nederland). “Oh, maar ik spreek ook Nederlands!” antwoordde deze man. “Ik woon in Velzen.”

Rossella Scherl werd derde met haar boek Pepi l’americano. Kleinzoon Andrea Maldini mocht de prijs uitreiken!

Het is niet te bevatten, komen wij een Italiaanse literaire schrijver die in IJmuiden/Velzen woont tegen in een ‘gat’ van 35 inwoners op drie kilometer van Villa Valetudine. Bleek deze Marino Magliani een van de genomineerde schrijvers te zijn. Een paar van Marino’s boeken zijn ook in het Nederlands vertaald: Quattro giorni per non morire (De vlucht van de Kolibrie) en La spiaggia dei cani romantici (Het strand van de romantische honden).

Wat wij toen, op dat moment, nog niet wisten was dat Marino als eerste zou eindigen voor deze prijs, de Premio Letterario Sergio Maldini. Wat gaaf dat wij – Nederlandse Italianen – hierbij aanwezig mochten zijn, op het evenement waarbij deze Italiaanse Nederlander tot winnaar werd uitgeroepen.

Marino Magliani krijgt uit handen van Franca Maldini de ereprijs uitgereikt

Marino’s schrijfwerk heeft een keerzijde, want volgens zijn zoon beheerst hij steeds slechter de Nederlandse taal. Dat moge een duidelijke boodschap naar ons toe zijn. Terwijl wij in Italië bezig zijn om tijd te vinden om de Italiaanse taal beter te leren spreken en beheersen en nauwelijks nog Nederlands horen, zit de kans er in dat wij daarentegen onze moedertaal gaan verliezen.

Veel interessante gasten waren aanwezig zoals Fabiola Tilatti, directeur van het wijngoed Paolo Ferrin en Mariagrazia Santoro, parlementslid en oud minister van infrastructuur.

Dan is het maar goed dat we blijven schrijven voor ons Italiëmagazine. Tja en ik? Ik tracht mijn eigen Limburgs bij te houden met af en toe een verhaaltje op Facebook. Bijna iedere dag ligt het Remunjs waordebook (het Roermondse woordenboek) op tafel om woorden op te zoeken, want schrijven in het Limburgs heb ik helaas nooit geleerd. Ik vind het daarom ook supergaaf dat ze in ons Friulië, waar de tweede taal (in aantal mensen die het spreken) van Italië – het Friulaans – gesproken wordt, nu ook wordt gedoceerd op de scholen. Je ‘moerstaal’ is iets wat bij je hoort en je niet moet vergeten.

De winnaars van de Premio Letterario Sergio Maldini 2022 samen met de familie Maldini

Van Marino Magliano gaan we zeker nog meer horen, want wij houden hem vanaf nu in het oog. Marino, van harte proficiat met deze onderscheiding, wij zijn er bijzonder trots op. Hieronder zijn winnende boek Il cannocchiale del tenente Dumont, waarvoor hij nu een vertaler Italiaans-Nederlands zoekt:

Leave a Reply

Your email address will not be published.