Vrouw trekt van leer!!

Voor onze blogs voor il Tramonto zijn we steeds op zoek naar zogenaamde ‘pareltjes’. Een vriendin wees ons op de parel Sonia die in haar werkplaats van kwaliteitleer prachtige producten maakt zoals tassen en i-pad hoezen/covers. We nemen je mee in de wereld van Italiaans leer.

De minder-jongeren onder onze lezers herinneren zich Italië als HET leerland. Veel toeristen kochten tijdens hun vakanties schoenen, riemen en niet te vergeten de tasjes voor de dames.

Met onze vriendin Henriëtte Devilee op bezoek bij Sonia.

Aan haar keukentafel vertelde Sonia Feruglio (55) haar levensverhaal. Eigenlijk een triest verhaal. De hele schoonfamilie zat ‘in het leer’. Vooral in de fase van leerproductie en het snijden van leer. Uit passie voor exclusieve leersoorten startte haar echtgenoot een eigen bedrijf voor handgemaakte leren producten. Toen deze ambachtsman op 47 jarige leeftijd plotseling overleed zat ze met haar handen in het haar. Natuurlijk had ze wel eens meegeholpen en kende ze enigszins de klappen van de zweep, maar het bedrijf zelf voortzetten? Na wikken en wegen toch de stoute schoenen aangetrokken en de stap gewaagd. En met succes. Met trots vertelt ze over haar bedrijf FANDANGO, vernoemd naar een Amerikaanse komische film uit 1985 waarin ook de fandango (dans) wordt gedanst. De film en de dans spraken haar aan en ze koos deze Italiaans klinkende en internationaal uitspreekbare titel als naam voor haar bedrijf.

Een kleine rondleiding door haar voorraad leer en de werkplaats gaven ons een goed beeld van haar werkzaamheden. Geordende chaos? De werkplaats leek op het eerste oog een beetje rommelig, maar Sonia weet precies waar elk stuk gereedschap staat/ligt/hangt. We keken onze ogen uit bij het zien van de tientallen laden vol met gespen, beugels, pinnen en knopen.

We kregen een uitgebreide uitleg over de productie van leer en leerbehandeling. De grote stukken runderleer komen uit de Italiaanse regio Vicenza waar ze een waar leerdistrict hebben. Sonia gebruikt alleen het beste leer wat verkrijgbaar is. Bij Fandango staat kwaliteit hoog in het vaandel, dat geldt zowel voor het gebruikte materiaal als voor de ambachtelijke verwerking ervan. De producten die zij maakt zijn geen Amazon of Zolanda koopjes, nee we hebben het hier over Italiaans design van de hoogste kwaliteit.

Sonia maakt voornamelijk producten op bestelling. Via een Duitse importeur en haar eigen website komen de bestellingen binnen van bijvoorbeeld tassen, sandalen, riemen, hondenriemen, covers voor I-pads en MacBooks en prachtige leren houtbakken om een voorraad stookhout naast de kachel of open haard te zetten.  

Henriëtte Devilee, Ad Smets & Sonia Feruglio

WOMAN POWER

Wat fantastisch dat Sonia opkrabbelt uit een hele zware periode waarin zij flink van leer heeft moeten trekken om uit de schulden te komen, zich staande heeft weten te houden en nu een goed lopend bedrijf runt met prachtige en unieke producten. Wij hebben voor il Tramonto weer een pareltje ontdekt. Oh ja, voor mensen die van Italiaans design houden en gek op leer zijn, kijk zeker op de website van Fandango. Mocht je bij ons op bezoek komen, ga dan zeker langs bij Sonia en plaats je bestelling persoonlijk, afgestemd op eigen kleur en soort leer.


De website van FANDANGO is ook in het Engels en Duits.


FANDANGO-ITALIA
Sonia Feruglio – Via Stella n.51- 33061 Rivignano Teor (UD)

Klik hier voor alle blogs ‘il Tramonto’


© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets


Klik hier voor alle recepten op ‘il Tramonto Culinair’


L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.