Welke pizza kies jij?

Natuurlijk kun je een pizza bakken in je eigen elektrische oven, al krijg je dan niet de ‘echte’. Voor een echte pizza – met voldoende smaak en geur – heb je een hout gestookte oven nodig om de 350 graden te bereiken. En die heeft niet iedereen in z’n achtertuin staan, toch!? Een echte pizza eet of haal je daarom bij een pizzeria! Maar hoe gaat het bij onze buren toe?

Nu de haag tussen de buren en ons is gekortwiekt, zagen we op een zaterdagmiddag plotsklaps een hoofd boven de haag verschijnen: “zeg, hebben jullie zin om straks pizza te komen eten? Ik heb een pizzabakker ingehuurd die de gehele avond pizza’s komt bakken!”

Het werd mijn tweede bezoek bij hen. Ik was voor het eerst bij deze buren op bezoek geweest toen Sjaak in Udine in het ziekenhuis lag vanwege een afschuwelijke buikvliesontsteking. De buurvrouw vond het zó vervelend dat ik alleen thuis was terwijl we nog in de eerste lockdown zaten, dat ze mij had uitgenodigd voor een avondje met wat vrienden. Tja, laat ik hier maar niets over zeggen, want dat hele Corona-virus komt mij de strot uit. Voor Sjaak was het in ieder geval de eerste keer op bezoek bij onze buren, en hij keek zijn ogen uit!.

Alleen voorproeven

De buurman fokt varkens – o.a. want hij doet veel meer – om er cotechino, salame en prosciutto van te maken. Nu doen veel mensen in het dorp dit zelf, echter hij pretendeert de echte ouderwetse, authentieke receptuur te gebruiken voor al zijn ambachtelijke producten. Die eerste avond heb ik een voorproefje gehad, onder andere culatello en diverse soorten salami.

Varkenslever

Toen kwam ook ter sprake dat wij hier in Italië nauwelijks varkenslever kunnen kopen, waarop hij mij beloofde om mij bij de eerstvolgende slacht de lever te brengen, hetgeen onlangs daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Maar liefst eentje van bijna 2 kg. Verrukkelijk, eindelijk weer eens gebakken lever met flink uien. Verder heeft Sjaak zijn eerste eigen ambachtelijke Franse paté gemaakt op basis van deze lever. Het recept volgt ook op deze website.

Als je een pizza-oven hebt

Pizza, altijd lekker maar hoezo een pizzaiolo – met knecht – inhuren voor een avondje met vrienden? Dan moet je toch wel een eigen pizzaoven hebben. Laat onze buurman die nu net hebben, en wat voor een! Super professioneel en gigantisch van formaat. Nu begrepen wij ook waarom wij vanaf woensdag geregeld houtvuur roken. Vreemd want zelfs de kou kleumige Italianen hebben op 25 juli echt geen kachel meer aan. Vanaf woensdag was de buurman al bezig om deze gigant op te stoken om op zaterdag pizza’s te kunnen bakken. Maar goed dat hij eigen hout heeft en dat niet hoeft te kopen!

Zowel bier als wijn bij de pizza

“Bier, wijn en water uit onze eigen pomp (bron)! Zeg maar wat je wilt drinken?” Dé Italiaan drinkt bier bij de pizza (de Friulaanse Birra Moretti / nu onderdeel van Heineken) en wij wijn! Fijn dat ook onze buren wijn uit eigen dorp schenken, en dan doel ik op de verrukkelijk druivensappen van Paolo Ferrin. Tja, en toen kwam de jolige doch zijn werk super serieus nemende pizzaiolo ons vragen welke pizza wij wilden.

Knoflook op de pizza?

“Oh, heel graag een Pugliese con tantissimo aglio.” “Aglio?“ hoorden wij in koor vragend klinken. Knoflook op een pizza met uien? Dat kan toch niet! De vrouw van de pizzabakker snelde naar de taverne van onze buren om vlug wat verse knoflook schoon te maken en in kleine stukjes te snijden, want, zo bulderde de pizzabakker: “de klant is koning, dus mag hij ook vragen om een quattro formaggi met ananas. Voor ananas op zo’n kaaspizza staat – als je Italianen mag geloven – de doodstraf. Net als voor tomatenketchup over de pasta en het met mes en vork klein snijden van spaghetti. Voor cappuccino bestellen na 11.00 uur staat een iets mildere straf, slechts 10 jaar eenzame opsluiting.

Na 3 minuten in de oven is de pizza gaar en wordt in negen punten gesneden met een roller. Want je mag de pizza wel uitkiezen doch iedereen mag proeven. Slechts één vrouw vond het lekker. Sjaak en ik hebben dus ieder twee punten kunnen verorberen. Het was echt zó ongelooflijk gaaf om ieder kwartier of zo een stuk pizza voorgeschoteld te krijgen. Vaak met verschillende samenstellingen die zelfs bij de pizzeria niet standaard op het menu staan. Ik wil niet opscheppen maar ik denk dat ik twee pizza’s op de ganse avond heb gegeten. Oh, echt, ik zat nokkievol. En wat veel mensen van veel pizza krijgen, is een opgeblazen gevoel. Bij mij bleef het niet met alleen gevoel. Ik ben erg blij dat Sjaak snel slaapt en dat het raam wagenwijd open staat!

Even een ontspannende avond

Echt ongelooflijk leuk hoe wij nu wonen met buren die veel ruimte hebben, gigantisch grote tuinen en voorzieningen die je in een normale woonwijk niet snel tegenkomt. Wij voelden ons voor het eerst sinds lange tijd weer vrolijk. Iets wat erg belangrijk is in deze trieste wereld waarin we helaas sinds februari leven. Geniet met ons mee van een fotoreportage van deze fantastische avond bij onze buren. Ook al ken je de mensen niet, zie het genot en voel je even samen met ons in het echte romantische en Bourgondische Italië, la dolce vita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.