Ik ‘most’ die wijn van Ferrin echt voorproeven

De vendemmia (wijnoogst) is pas een paar weken geleden en wij gingen nu al bij wijnboer Paolo Ferrin de jonge, nog niet gerijpte wijn voorproeven. Kunnen wij een voorspelling doen over de kwaliteit van de wijnen van 2020?

Zelf noemt hij, Paolo, het ‘degustare il most’ (proeven van de most). Puur technisch gezien is most niet de juiste benaming. Formeel is most de term voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van de druiven. Bij de wijnbereiding doorloopt het pers-sap verschillende stadia: sap, most en ten slotte wijn. We zitten nu in de vierde week na persing dus is het fermentatieproces al flink op gang gekomen.

Paolo liet ons meekijken door de refractometer, waarmee hij de Brix-waarde kan bekijken. Aan de hand van deze waarde – een soort suikerhalte – kan de wijnboer al een inschatting maken van het alcoholpercentage en daarmee ook de kwaliteit van de wijn. De ogen van Paolo glunderen: “We hebben ook dit jaar weer een geweldige Brix-waarde en we mogen erop vertrouwen dat we 2020 als een uitmuntend wijnjaar in de boeken kunnen gaan schrijven.”

Wij zijn met recht twee wijnliefhebbers, echter nog steeds vinden wij ons geen echte wijndeskundigen. Daarvoor moet je veel meer met de techniek achter het proces van wijn maken bezig zijn. Drukte op veel andere terreinen verhinderen ons om er intensiever mee bezig te zijn. Niettemin leren we steeds bij en deze keer bij ‘Vitivinicolo Azienda Paolo Ferrin’ (wijnboer Paolo) mogen wij de most van verschillende wijnen proeven zodat we ze ook kunnen vergelijken.

We begonnen met de Ribolla Gialla, een autochtone druif in Friuli Venezia Giulia die veelal wordt gebruikt om er Ribolla Gialla Spumante (Progiallo) van te maken, een soort regionale tegenhanger van de wereldbekende en door de marketingtrucs vaak overgewaardeerde Prosecco. Wij hebben voor Friulië een PR plan bedacht om deze echt Friulaanse wijn als Progiallo op de markt te brengen. Mooier van kleur én smaak waardoor deze bubbelwijn niet alleen makkelijk te drinken is maar ook meer karakteristiek genoemd mag worden.

Om de juiste smaak te krijgen wordt de witte wijnen in de grote metalen fusten één keer per week in het fust rondgepompt. Door dit proces zinken de eventuele aanwezige vezels nog niet naar de bodem, waardoor de wijn nu nog troebel is. Voordat de wijn op de fles gaat, wordt deze sowieso nog een keer gefilterd zodat je een mooie heldere witgele wijn krijgt. Bij de eerste slok denk je nog dat je puur vruchtensap aan het drinken bent. Niets is minder waar want het bevat al 12 procent alcohol. Vervolgens proefden we de Pinot Grigio en toen de Chardonnay. Vooral van deze laatste witte wijn stonden wij er versteld van dat deze ‘limonade’ al zoveel geur en smaak heeft. En dat na geen maand na de druivenoogst. Dat belooft wat wanneer deze in het voorjaar van 2021 voor het eerst ‘officieel’ gedronken kunnen worden. De Chardonnay 2019 heeft de ‘il Tramonto Gouden Gondola 2020’ gekregen omdat deze er met kop en schouders uitstak tijdens een wijnproeverij met wijnkenners en wijnliefhebbers.

Van de rode wijn proefden we de Merlot, Cabernet Franc en de Refosco. Stuk voor stuk hebben ze nu al een prachtige smaak en een geweldige kleur en ‘neus’.

Wat we ook deze dag ondervonden is dat witte wijnen na zo’n korte rijpingsperiode qua smaak al in de buurt komen van het eindresultaat en dat de rode wijnen daarentegen de langere rijping echt nodig hebben.

Op de terugweg naar huis – op de fiets slechts 1,9 km – prijsden we ons gelukkig dat we midden tussen de wijnboeren wonen. Alles op fietsafstand. In het voorjaar zien we de wijnranken in bloei, ’s zomers zien we de druiven groeien en in het najaar genieten we van de herfstkleuren, want de bladeren van de verschillende druivenplanten verschillen qua kleur. De ene wijngaard kleurt geel, de andere rood of bruin. Oh ja en niet te vergeten op de fiets naar een wijnboer om de wijn te proeven en te kopen. La dolce vita in bella Italia…..

© www.iltramonto.eu – redactie: Sjaak Verweij – foto’s: Ad Smets

L’amore, een boek over twee Nederlanders die een
nieuw bestaan opbouwen in Italië

Leave a Reply

Your email address will not be published.