Blauwe vaandels in ons dorp

Geelwitte vlaggetjes, blauwwitte vlaggetjes en blauwe vaandels aan de lantaarnpalen. Feest? Wat is er aan de hand? Het ziet er wel leuk uit!

We wonen nog niet zo lang in ons nieuwe dorp Camino al Tagliamento, dus moeten we even wennen aan alle gewoonten, rituelen, dorps- & kerkfestiviteiten. Onlangs hingen overal geel-witte en blauw-witte slingers en vlaggen in het dorp. Wat zou dat betekenen? Toen we langs de kerk kwamen, hingen metershoge geelwitte langwerpige vlaggen aan de kerktoren, dus zou het zeker iets met de kerk te maken moeten hebben. Bij navraag bleek dat ons dorp een nieuwe pastoor (nota bene een jongen uit het dorp zelf) heeft gekregen die op zondag officieel zou worden geïnstalleerd. Zo weer wat geleerd.

Gegroet Maria op vlaggetjes!

Zondag 4 oktober fietsten we – zoals op veel dagen met mooi weer – door ons dorp en zagen wederom overal blauwwitte vlaggetjes hangen. Rondom de kerk hingen aan alle lantaarnpalen een soort mini-vaandels van blauwe stof met een gouden randje. Ook op het bruggetje over de rivier hing zo’n vaandel met goud gestikte letters M en A. We moesten meteen aan W-A, ‘onze’ Willem Alexander denken.

Het bleek de viering te zijn van de heilige Franciscus van Assisi of Sint-Franciscus, in het Italiaans Francesco d’Assisi. De MA op het vlaggetje moest als AM gelezen worden, van Ave Maria of te wel ‘Gegroet Maria’. Als Frans zou ik toch gehoopt hebben op een AF-vlaggetje, van Ave Francesco!

Standbeeld van Sint Franciscus bij het ‘Oratorio San Francesco’ bij de sporthal in ons dorp Camino al Tagliamento

Ook al heeft deze Frans een standbeeld in Camino al Tagliamento, het is niet de patroonheilige van de plaatselijke kerk. Dat is namelijk San Valentino (Sint Valentijn, die van 14 februari), maar wel de beschermheilige van het jongerenkoor van Camino al Tagliamento en het gelijknamige jongerencentrum, Oratorio Francesco *).

Later op de dag werden we verblijd met een uur lang klokkengelui. Niet zo maar iets, het leek wel op een concert op een carillon. Geweldig! We wisten niet dat er zulke mooie klanken uit zo’n eenvoudige kerktoren konden komen. Okay, het is niet de kathedraal van Roermond noch de DOM van Utrecht, maar het mocht er zeker zijn! Wij vinden het heerlijk als de klokken luiden, zo lekker vertrouwd Italiaans.

Blauw vaandel op de brug over de bronrivier ‘Il Varmo’, De Varmo

Zo leren we iedere keer weer meer Italiaanse en Friulaanse tradities kennen waardoor we ons thuis kunnen voelen. Door het Corona-virus zijn deze zomer helaas de lokale sagra’s, de dorpsfeesten niet kunnen doorgaan. We houden vertrouwen dat we dat volgend jaar allemaal gaan ervaren en onze inburgering volop kunnen voortzetten.

*) in de Nederlandse taal wordt oratorium eigenlijk alleen maar gebruikt voor een vocaal muziekstuk, in Italië wordt deze term tevens gebruikt voor het gebouw waarin gezongen wordt en zelfs voor de locatie waar door de parochie ’s zomers activiteiten worden georganiseerd voor kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.