Kiwi-oogst in ons eigen dorp

Veel mensen denken dat alle kiwi’s uit Nieuw Zeeland komen. Niets is minder waar, want Italië is één van de grootste kiwiproducenten van de wereld. Wij waren aanwezig bij de kiwi-oogst in ons eigen Italiaanse dorp.

De oorsprong van deze bruinharige vruchten ligt in China, die toen nog geen kiwi maar Chinese kruisbes en later Yang Tao (zoete perzik) werd genoemd. In 1906 haalde Mary Isabel Fraser wat zaden naar Nieuw-Zeeland en werd het fruit al snel vernoemd naar de kiwivogel, die eveneens bruinharig en eivormig is.

Gezien de oorsprong is het niet verwonderlijk dat China – net als bij veel andere producten – werelds grootste producent is van kiwi’s. Op de tweede plaats komt Italië en pas op de derde plaats volgt Nieuw Zeeland.

Ons kleine dorp Camino al Tagliamento met nog geen 1.800 inwoners (verspreid over het centrumdorp en 5 aangrenzende gehuchten) kent zelfs meerdere kiwi-kwekerijen.

Manuela & Micaela Tuppin

Wij gingen op bezoek bij Manuele Tuppin die – samen met haar zuster Micaela – het kiwi-bedrijf runt met 2,5 hectare kiwiplantage. Formeel is papa nog steeds ‘il capo’ (de baas) maar gezien zijn hoge leeftijd is het in feite een waar women-power-bedrijf. Het lijkt wel toeval. De kiwi kwam in Nieuw Zeeland door Mary Isabel Fraser, befaamd voorvechtster van vrouwenrechten en deze Friulaanse kiwikwekerij wordt gerund door twee krachtige vrouwen.

Het oogsten van de kiwi’s gaat met de hand. Met ingehuurde ‘man’kracht worden de kiwi’s geoogst. We vroegen waarom ze de kleinere kiwi’s laten hangen. “Wij leveren aan een groothandel die de kiwi’s exporteert naar Rusland en de Verenigde Staten en die willen de ‘standaard’ kiwi van rond de 8 centimeter. Sowieso groeien die kleine kiwi’s niet meer door de oprukkende koude nachten en produceren als vrucht te weinig polyfenolen, een chemische verbinding waardoor  kiwi’s o.a. zo gezond zijn.“

En worden die te kleine kiwi’s niet geplukt voor andere doeleinden, voor de vruchtensapindustrie of iets dergelijks?

“Nee, na onze oogst mogen de dorpsbewoners komen voor de ‘napluk en daar wordt gretig gebruik van gemaakt”.

Zoiets hoef je geen twee keer tegen ons te zeggen. Als zuinige Nederlanders zullen wij daar zeker gebruik van gaan maken. Voor het komende weekend zal er een flinke mand vol op de hooizolder liggen. Deze kiwi’s moeten wel nog een lange tijd laten narijpen, dus is het nog even tot januari wachten met kiwi-smoothies.

Wij vinden het geweldig dat ons dorp niet alleen wijnboeren, maar ook kiwikwekerijen kent. En wat gaaf dat ze dorpsbewoners de kans vergunnen om gratis de napluk te doen.

KIWI-WEETJES – Een kiwi is een bijzondere vrucht. Het is een van meest polyfenol-rijke fruitsoort, die dus zorgt voor antioxidanten. Naast vitamine C bevat de vrucht namelijk ook vitamine E, vitamine B6 en foliumzuur. Dat maakt dat kiwi’s voor een aanzienlijke verbetering van onze gezondheid kunnen zorgen. Een kiwi bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen. Een kiwi van 100 gram bevat ruim 1,5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. De kiwi’s van Manuele & Micaela Tuppin van 8 cm wegen maar liefst 150 gram. Kun je nagaan wat een vitaminestoot dat is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.