Als het om echte warme gezelligheid gaat, biecht maar op!

il tramonto_2046

Consuelo & Fernando

Lang leve de Friulaanse barretjes en frasca’s! De watte? Frasca’s zijn kleine uitspattingen waar je een wijntje kunt drinken bij de wijnboer die z’n wijn op deze gezellige wijze met anderen deelt en zo zijn kosten probeert te drukken. Uitermate gezellige en bovendien geschikte plekken om te netwerken. Je groet de aanwezige mannen (vrouwen zijn er zelden) op de plaatselijke wijze en gaat aan de toog staan of aan een van de tafeltjes (als die er zijn) zitten. Je bestelt dan een witte of ‘zwarte’ wijn, meer soorten kennen ze niet, al is er eentje waar je eigen gemaakte rijstbier kunt drinken. Vervolgens ga je met de andere bezoekers in gesprek en komt tot de ontdekking dat je dezelfde mensen kent die je dan vervolgens je ‘vrienden’ noemt.

De mannen die er komen, zijn net afgewerkt of moeten nog beginnen, afhankelijk van hetil tramonto_0058 tijdstip dat je een bezoek brengt aan een frasca. De ene keer betaal je 60 cent en soms ook zelfs 1 Euro voor een glas wijn, dus je moet wel uitkijken dat je niet teveel betaalt, ha ha!

Zoek de echte sfeer op!
Maar zo zijn er ook Friulaanse barretjes die echt met kop en schouder uitsteken boven de normale ‘tenten’ waar je eerder als toerist zou neerstrijken. Soms zien ze er niet uit en probeer je ze daarom niet uit. Of je vindt ze überhaupt niet omdat ze ergens in een achterhoek verscholen zitten. Het is een kunst om net die sfeervolle Friulaanse plekjes te vinden. Waar je kunt genieten van de eigenheid van de streek, waar de tijd 100 jaar lijkt te hebben stilgestaan en waar je uitsluitend de Friulaanse taal hoort en verder geen ‘last’ hebt van buitenlandse pottenkijkers.

In dit café kun je met een wijntje in de hand biechten
Dankzij onze insteek om alle straten, (land)weggetjes en zandpaden in Friuli Venezia Giulia te leren kennen, weten we een uniek plekje: Kyrie Eleison te Ariis. In het dorpje speelde zich het ware verhaal van Romeo & Giulia af. In dit gehucht van 60 mensen tref je een cafeetje aan dat is ingericht als kerkje met een heuse biechtstoel. Oh ja, de pastoor (94 jaar oud) komt er ook iedere dag! Een café met vreselijk gezellige eigenaren, Consuelo & Fernando, die echt alles doen om hun gasten het naar de zin te maken. Hij speelt geregeld piano en zij kokkerelt er lustig op los. Een geweldig leuk en lief stel mensen, een liefdespaartje.

l tramonto_kyrie eleison_7776Wat gebruikelijk is voor een goede frasca / Friulaanse bar is dat je bij je glaasje wijn iets te eten gepresenteerd krijgt. Soms een simpele bruschetta, soms een stukje kaas of een paar plakjes overheerlijke (eigengemaakte) salame. Maar bij Kyrie Eleison is het geregeld meer dan smullen geblazen. Mosselen, kip in een broodje, tongstrelende rauwe ham dan wel een verrukkelijke speklap (van de BBQ) op een wit broodje. Soms een wintergerecht met krenn, een risotto dan wel een pasta met lekkere tomatensaus of gehaktsaus. Je vraagt je af hoe ze met winst kunnen draaien. Ze leggen er geld op toe als je bedenkt wat je per glaasje neerlegt.

Wij hebben echter aangeleerd om geregeld een rondje voor alle aanwezigen te geven, zodat er voldoende wordt geconsumeerd. Bovendien is het gebruik dat ze je altijd ook iets aanbieden. Oh wee als je dat drankje niet aanneemt, het is een erezaak. Dus verstand op nul en doordrinken, hik! En wij geven altijd een nette fooi, iets wat vroeger in Italië een wettelijke verplichting was en nu een zaak van burgerfatsoen. Op deze wijze helpen wij mee om de geweldige mooie traditie in deze regio in stand te houden.

We hebben Kyrie Eleison al met heel wat vrienden en familieden, die in ons gastenhuis Villa Greta hun vakantie vieren, bezocht.

Klik hier voor al onze blog’s over Italiaanse wijnen

Klik hier voor een overzicht van onze wijnwaarderingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *